I FYR OG FLAMME:  Mannen satte fyr på seg selv utenfor en bank nord i Hellas fredag. Foto: NODAS STYLIANIDIS / REUTERS
I FYR OG FLAMME: Mannen satte fyr på seg selv utenfor en bank nord i Hellas fredag. Foto: NODAS STYLIANIDIS / REUTERSVis mer

Satte fyr på seg selv utenfor banken

Den 55-årige grekeren klarte ikke å betjene lånene sine etter at bedriften hans gikk konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 55 år gammel mann satte fyr på seg selv utenfor en bank i Thessaloniki nord i Hellas fredag.

Mannen hadde problemer med å betale tilbake lånet sitt, og hadde vært inne i banken i håp om å få en ny avtale.

Det gikk ikke banken med på. Ifølge politiet har han verken nedbetalt huslån eller firmalån.

Mannen ble sendt til sykehus med brannskader på brystet. Politiet opplyser til nyhetsbyrået AP at han satte fyr på seg selv 15 måneder tidligere av samme årsak.

Sier ifra seg månedslønn Hellas er landet med de aller største gjeldsproblemene i Europa. Ifølge den greske regjeringen har man nå kun penger i kassen til én måneds utbetaling av lønninger, pensjoner og renter.

Regjeringen kunngjorde denne uka at alle folkevalgte fra statsministeren og nedover sier ifra seg en månedslønn i tillegg til innføring av den nye eiendomsskatten.

Regjeringen skal også møte eiere av greske skip for å finne ut om de kan bidra til innsparingene som må gjennomføres, melder nyhetsbyrået AP.

Europas finansministere møttes i forrige uke til et uformelt møte i Wroclaw i Polen. Ministermøtet handlet i stor grad om den nye redningspakken til Hellas, som ble kunngjort på et ekstraordinært toppmøte i juli.

Diskuterte utvidelse av krisefondet USAs finansminister Timothy Geithner deltok i diskusjonene fredag. Han mener EU må spytte mer penger inn i det midlertidige krisefondet EFSF for å takle problemene i Hellas og de andre gjeldsrammede landene.

- Jeg synes det er spesielt at USA som har mye verre tall enn eurosonen, skal fortelle oss hva vi skal gjøre, når de blankt avviser innspill fra oss, sa Østerrikes finansminister Maria Fekter etter møtet, ifølge Reuters.

Leder for eurogruppen, Jean-Claude Juncker sier det er uaktuelt å diskutere utvidelse av EFSF med noen utenfor eurosonen. Mens Belgias Didier Reynders sier han gjerne skulle hørt hva USA vil gjøre for å redusere sitt budsjettunderskudd.

- Det er problemer både i Europa og i USA. Vi må løse problemene våre på begge sider av Atlanteren for å få mer stabilitet i finansmarkedene, sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, ifølge AFP.

Ingen løsning - Vi europeere må gjøre hjemmeleksene våre i fellesskap, og amerikanerne må gjøre sine. Vi gir hverandre ikke beskjed om hva som bør gjøres, men vi utveksler synspunkter.

EU diskuterte under møtet blant annet floken rundt Finlands krav om garantier for nye lån til Hellas. Men det ble ingen løsning på striden.

Den greske ministeren fikk ingen løfter om ny utbetaling av krisehjelp. Den beslutningen ble skjøvet på til oktober når ekspertgruppen som besøker Aten, er ferdig med sine vurderinger av regjeringens reformarbeid.