Satte fyr på seg selv

I morgentimene i dag angrep tyrkiske soldater de to fengslene hvor opprøret fortsetter. I går døde minst 18 da kampene raste i 20 fengsel. Flere fanger tente fyr på seg for å slippe unna soldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig i dag slo styrkene på nytt til mot Umraniye-fengselet i Istanbul og et fengsel i Canakkale i Tyrkia. Det har ikke kommet meldinger om ytterligere drepte.

Justisministeren opplyser at 16 fanger og to soldater omkom da de angrep 20 fengsler over hele landet i går. Menneskerettsgrupper i Tyrkia opplyser at det faktiske antall drepte fanger er mellom 18 og 37. Flere av disse satte fyr på seg selv i stedet for å overgi seg.

I Canakkale troppet soldatene opp med anleggsmaskiner grytidlig i dag for å slå seg gjennom murene. Da hadde det gått opp for dem at de hadde kastet gassbomber inn i tomme fengselsavdelinger. Fangene er stadig på flyttefot, og la blant annet igjen en falsk bombe som lurte de militære.

Redd for små celler

Soldatene går til angrep for å få slutt på den 62 dager lange sultestreiken som organiseres av innsatte venstre-aktivister. Konfliktene oppsto da politiet forsøkte å tvangsinnlegge fangene på sykehus. De protesterer mot planene om å stenge dem inne på celler med 1-3 personer - i stedet for dagens store sovesaler.

Myndighetene hevder at disse fungerer som indoktrineringsanstalter, og gjør at fangene lettere kan opponere mot fengselsstyret. Fangene sier at de frykter overgrep fra voktere hvis de blir isolert på små celler.

- Fra nå av vil statens suverenitet bli realisert i fengslene, sa justisministeren Hikmet Sami Türk i går.

Da hadde soldater og politi gått til angrep mens slektninger og venner av de innsatte sto og så på natt til i går. Styrkene brukte våpen, bulldosere og i enkelte tilfeller tanks.

Nekter å spise mat eller medisiner

Justisministeren hevdet at alle de omkomne fangene hadde satt fyr på seg selv, men dette ble avvist av Ozgür Tayad i en støttegruppe for fangene. Han fastholder at minst 8 av dem som er bekreftet drept, ble skutt av soldater eller politiet.

De over 1000 fangene som sultestreiket er tilbake i fengsel, skadd, drept eller på sykehus - bortsett fra de som fortsatt holder stand i de to fengslene som blir angrepet i dag. Ifølge offisielle tall ble 78 skadd, mens 821 er på sykehus. Flere nekter å ta til seg mat eller medisinsk hjelp.

Tyrkiske fengsler er beryktet for grusomme overgrep og tortur av fanger.

Sultestreiken ble ledet av medlemmer av venstrepartier i Tyrkia, og minister Hikmet Sami Türk forklarte aksjonen ut fra målet om ro i fengslene.

Viktig avstemning i dag

Flere hundre ble arrestert og flere skadd under demonstrasjoner mot fengselsraidene rundt om i Tyrkia i går. Det var også demonstrasjoner mot Tyrkia i flere europeiske byer. I fjor ble 10 fanger drept da soldater stormet et fengsel i Ankara. Samme år ble 54 soldater skadd og 100 tatt til fange av innsatte som ikke ønsket å bli forflyttet.

Den blodige aksjonen er nok en blodflekk på Tyrkias rulleblad, et rulleblad som til nå har forhindret seriøse samtaler om tyrkisk medlemskap i EU. Landet har forpliktet seg til å endre rettssystemet sitt i retning av mer humane lover.

De planlegger også å gi amnesti til halvparten av landets 72 000 innsatte. Dette blir det stemt over i parlamentet seinere i dag.

TATT: 100-vis av tyrkiske spesialsoldater deltok i aksjonen mot de sultestreikende fangene.
<B>I BRANN: Bayrampasa-fengselet i Istanbul står i brann etter at Tyrkia satte inn hæren for å få slutt på sultestreiken.
BRANNSKADD: En fange med brannskader blir hentet i ambulanse fra Bayrampasa-fengselet i Istanbul.