(Dagbladet): Klokka 17.23 fanget Florø kystradio opp en Mayday-melding fra området rundt Ålesund.
Hovedredningssentralen (HRS) satte umiddelbart inn to redningsskøyter og tilkalte luftambulansen for å søke etter fartøyet som kom med meldinga.
Én time inn i søket måtte luftambulansen trekke seg fordi den fikk andre oppdrag.
Redningsskøytene fortsatte søket, og i mellomtida hadde HRS bedt publikum om tips og observasjoner.
To timer etter at Florø radio plukket opp Mayday-meldinga, ble leteaksjonen avsluttet.
Da hadde politiet fått en telefon fra en nokså flau mor, ifølge redningsleder Ola Vaage ved HRS' operasjonssentral i Sør-Norge.
Glemte å skru av radioen
Søket avsluttet. En noe beskjemt mor kontaktet HRS og opplyste at hennes 3 år gamle datter hadde skrudd på radioen og ropt MAYDAY...
— HRS Sør-Norge (@HRSSorNorge) July 25, 2017
Mora skal ha forsøkt å vise sitt tre år gamle barn om hvordan man melder fra om alvorlige situasjoner på sjøen, ifølge redningslederen. Det var bare et problem: de hadde glemt å skru av radioen.
- Da hun fattet mistanke om at det kunne ha skjedd, ringte hun politiet og sa i fra, sier Vaage.
Han berømmer kvinnen for å si fra.
- Noen ville vel tenkt at dette forbigår vi i stillhet. Det er bra at de ga beskjed, hvis hadde vi fortsatt søket, sier redningslederen.
- Kjørte på med ressurser
Han beskriver Mayday-meldinger som svært alvorlige, meldinger Hovedredningssentralen reagerer på umiddelbart med alle tilgjengelige ressurser.
Det gjorde de også i dette tilfellet.
- Vi kjørte på med ressurser, sier Vaage.
Selv om hendelsen burde vært unngått, vil HRS berømme moren som tok kontakt og innrømmet fadesen.. Eksempel til etterfølgelse.
— HRS Sør-Norge (@HRSSorNorge) July 25, 2017
Han kan imidlertid berolige den aktuelle moren om at opplæringsforsøket, som Hovedredningssentralen selv karakteriserer som en «fadese» på Twitter, vil få noen etterspill.
- Sånn er nå livet. Vi gjør ikke noe med det. Hun la seg flat, og det er sommer, sier redningslederen.
- Falske meldinger
Fra tid til annen får HRS flere meldinger som viser seg å være falske. Forekomsten er størst i helgene.
- Det kan være folk som skyter opp nødbluss, eller tuller og ringer inn falske meldinger. De skjønner kanskje ikke helt alvoret i å skyte opp et bluss. Ser man det fra sjø må vi reagere uansett. Ser man det fra land, sjekker vi det som regel ut først, sier Vaage.