Satte inn hæren for å stanse ekspirat med norske kampskip

Krigsherren Tompolo raser etter at den nigerianske presidenten stoppet helgas geriljatoppmøte.

EKSPIRAT MED NORSKE SKIP:  Den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo var kommandant i opprørsgeriljaen MEND før han fikk amnesti av presidenten og ble tildelt over 600 millioner kroner for drive piratjakt og skatteinnkreving med sin privatdrevne kystvaktflåte. I denne kystvaktflåten har han nå flere tidligere norske kampskip. Foto: Privat
EKSPIRAT MED NORSKE SKIP: Den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo var kommandant i opprørsgeriljaen MEND før han fikk amnesti av presidenten og ble tildelt over 600 millioner kroner for drive piratjakt og skatteinnkreving med sin privatdrevne kystvaktflåte. I denne kystvaktflåten har han nå flere tidligere norske kampskip. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I helga ble den nigerianske hæren satt inn for å stoppe geriljamøtet til den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo, som er i besittelse av flere norske krigsskip.

Det fordi det ble fryktet at møtet ville egge eks-geriljaene til våpen og starte en krig i Nigeria.

Norske krigsskip Dagbladet har i en rekke artikler avslørt hvordan krigsherren Tompolo fikk kjøpe tidligere norske krigsskip - krigsskip som skal ha gitt eks-piraten kontroll over en oljeproduksjon på størrelse med Norges.

- De norske båtene gir ham makt til å kontrollere hele den nigerianske oljeeksporten. Han er nå den suverent sterkeste maktfaktoren i Nigerdeltaet og kan når som helst stenge eller strupe landets oljeinntekter, har Shell-veteran Olav Ljøsne tidligere sagt til Dagbladet.

I helga sto krigsherren i sentrum for et storstilt maktdrama, da president Muhammadu Buhari satte inn både politiet og militære styrker i Yenagoa for å stoppe Tompolos geriljamøte.

Før møtet skulle holdes gikk en rekke tidligere eks-geriljatopper og guvernøren ut og hevdet at møtet var avlyst. Ifølge den nigerianske avisa The Leadership gikk selv ekspresident og Tompolos nære alliert Goodluck Jonathan ut og ba Tompolo stoppe møtet.

Men Tompolo nektet.

EGEN KRIGSFLÅTE: Slik ser det tidligere norske krigsskipet KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. I tillegg har han det store støtteskipet KNM «Horten». Foto: Privat.
EGEN KRIGSFLÅTE: Slik ser det tidligere norske krigsskipet KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. I tillegg har han det store støtteskipet KNM «Horten». Foto: Privat. Vis mer

Derfor slo politiet jernring rundt møtelokalet, for å hindre eventuelle geriljaledere i å fremdeles møte opp.

Tompolo raser og det stormer på grasrota i Nigerdeltaet. Ungdomsgruppa Ijaw Youth Council (IYC), som skulle være med på møtet og stilte med møtelokaler, hevder president Buhari nå fører Nigeria tilbake til «diktatortidas mørke dager».

Dette er saken: Men nå noen skritt tilbake. Til forklaringen på at det nå stormer rundt eks-piraten Tompolo: 

Med norske krigsskip har Tompolos private sikkerhetsselskap drevet piratjakt og skatteinnkreving på oppdrag for det nigerianske kystverket NIMASA. Dette er en kontrakt han har skaffet seg ved å inngå amnestiavtale med tidligere president Goodluck Jonathan, da Tompolo var leder for opprørsbevegelsen MEND i Nigerdeltaet.
Skandalesalget av de norske krigsskipene til Tompolo har ført til at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende har måttet forklare seg i Stortinget, og til høsten er de kalt inn sakens andre kontrollhøring. Det nemlig er anslått at Tompolo kan ha håvet inn 300 millioner kroner på de norske båtene siden 2011.

Så hva gikk galt for Tompolo?

Jo, Goodluck Jonathan tapte presidentvalget i mars. Før valget truet Tompolo med å ta krigsflåten sin i krig - dersom Jonathan tapte. Siden Muhammadu Buhari vant valget har det derfor foregått en voldsom maktkamp om posisjoner i Muhammadu Buhari sin nye regjering.

Kansellerte storkontrakt Det som utløste Tompolos geriljamøte i helga, og frykten for en ny krig, var at Buhari sparket direktøren for NIMASA, som ga Tompolo det svært lukrative og omstridte private kystvaktoppdraget. Det er for øvrig den samme sjefen som Dagbladet avslørte at besøkte Haakonsvern i Bergen for å kjøpe de norske krigsskipene.

I tillegg kansellerte Buhari Tompolos sikkerhetskontrakt, som lar ham drive piratjakt med de norske skipene langs den nigerianske kysten.

Avviser onde hensikter I en ny uttalelse etter møtet ble stoppet, raser Tompolo over at mediene og deler av Nigeria har hevdet at han har onde hensikter og har knyttet møtet til kansellering av sikkerhetskontrakten. Han sier dette er provoserende, men hevder fortsatt at han jobber for fred i Nigerdeltaet.

- Spenningen rundt dette møtet er helt unødvendig, en frekk avledningsmanøver, for vi har ikke onde hensikter i noen som helst form, sa Tompolo til The Nation på fredag.

STOR KONTROLL: Norges eksport av olje og gass er på rundt 1,9 millioner fat daglig. Nigerias eksport er på 2 millioner fat daglig og nesten alt går ut via disse fire terminalene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
STOR KONTROLL: Norges eksport av olje og gass er på rundt 1,9 millioner fat daglig. Nigerias eksport er på 2 millioner fat daglig og nesten alt går ut via disse fire terminalene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer