Wara-saken:

Satte inn sikkerhets­dør i Waras bolig

Før Laila Anita Bertheussen ble siktet for å ha forklart seg falskt om bilbrannen ved huset hun og justisminister Tor Mikkel Wara bor i, ble det installert en sikkerhetsdør på et baderom i familiens hus.

TOK GREP: Sikkerhetsdøra ble installert etter rekken av hendelser ved parets hus denne vinteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TOK GREP: Sikkerhetsdøra ble installert etter rekken av hendelser ved parets hus denne vinteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det får Dagbladet bekreftet fra flere kilder. Dagbladet har ikke fått bekreftet om det var PST eller Oslo-politiet som besørget døra og sikringen av badet slik at det kan fungere som et fluktrom, og ingen av dem ønsker å kommentere opplysningene.

- PST har ingen kommentarer til Dagbladets opplysninger, sier Annett Aamodt, kommunikasjonsrådgiver i PST.

Oslo-politiet viser til PST for alle spørsmål i saken.

Bertheussens forsvarer John Christian Elden sier det er politiets ansvar å ivareta sikkerheten til alle myndighetspersoner.

- Utskifting av en dør virker som et fornuftig og rimelig tiltak for en justisminister, og det er selvsagt ingen grunn til at han skal betale for den sikkerhet staten finner nødvendig for sine tillitsvalgte, sier Elden til Dagbladet.

Sikkerhetsdøra ble installert etter rekken av hendelser ved parets hus denne vinteren.

- Godt egnet

Etter kidnappingssaken med Anne Elisabeth Hagen er det kjent at det er installert flere såkalte panikkrom i hjemmene til velstående nordmenn.

En av de sentrale leverandørene av slike rom er sikkerhetsfirmaet Pro Tech. Daglig leder Frode Olafsen sier han ikke kan kommentere om de har vært involvert i sikringen av Wara og Bertheussens hjem. Men på generelt grunnlag sier han at et baderom med en sikkerhetsdør kan fungere som et panikkrom light.

- Et baderom er godt egnet, fordi det normalt er vanskelig å ta seg inn gjennom veggene til et bad enn for eksempel til et soverom, sier Olafsen.

- Hvordan fungerer en sikkerhetsdør?

- Den er forsterket, slik at det for eksempel skal være vanskelig å komme seg gjennom den med øks. Den er også sikret med en slå eller med bolter som går inn i karmen når den låser seg, som en safe.

Olafsen sier de anbefaler sine kunder å ha en mobil- eller fasttelefon-løsning i slike rom.

- Det må være mulig å kommunisere derfra. I situasjoner som slike rom er skapt for er det ikke sikkert man rekker å ta med mobilen.

Nekter skyld

Laila Anita Bertheussen (54) ble torsdag i forrige uke siktet for å ha diktet opp en straffbar handling. Hun og Waras bolig ble ransaket, etter at en dommer i Oslo tingrett hadde vurdert bevisene.

54-åringen nekter straffskyld. Wara har tatt permisjon og samboerens forsvarer John Christian Elden har sagt at Wara vil bruke tiden til å støtte sin samboer.

Bevisene

Dagbladet har tidligere skrevet at dette er de tre viktigste bevisene mot 54-åringen:

Bevis 1. Inngangsdøra til parets bolig skal flere ganger ha vært i bevegelse. Sikkerhetsfirmaet Stanley har på vegne av politiet i Oslo montert bevegelsessensorer på døra.

Bevis 2. Overvåkningskameraer plassert både på og ved parets eiendom, samt utenfor eiendommen viser ingen ting i det aktuelle tidsrommet. Noe PST mener utelukker en annen gjerningsperson.

Bevis 3. Et av overvåkningskameraene som sikkerhetsselskapet Stanley har montert på eiendommen til Wara/Bertheussen har vært ute av funksjon. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor overvåkningskameraet ikke virket. Dette undersøkes nå videre av eksperter.

Hendelsene

Bilbrannen 10. mars var den siste i en rekke hendelser ved justisministerens bolig.

6. desember i fjor ble boligen tagget ned og nedgriset, samtidig som bensinlokket på familiens bil ble brutt opp. En hyssing var festet til tanken og forsøkt påtent.

17. januar ble en søppelkasse påtent. 11. februar ble det funnet plastflasker med brannfarlig væske.

2. mars rykket Politiets bombegruppe ut til hjemmet etter at familien skulle ha mottatt et trusselbrev med hvitt pulver. Det er bare bilbrannen 10. mars Bertheussen er siktet for å ha forklart seg falsk om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer