Satte lavere priser på 6000 varer

I dag satte de ansatte på Coop Mega nye og lavere priser på 6000 vareslag. Daglig leder Thomas Elisen er glad prislappenes tid er forbi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I formiddag er det normalt ytterst rolig i Coop Mega-butikken i Bogstadveien i Oslo. Men ikke i dag. 1. juli ble den største momsreformen på årtier satt i kraft. Matmomsen halveres, og tusenvis av varer fikk nye priser. Alt av hyllepriser, fritthengende prisplakater og annet reklamematerielle i butikkene måtte endres.

- Vi har fått beskjed om at alt som kan spises, drikkes og suges av mennesker, bortsett fra alkohol og tobakk, skal få nye priser, sier daglig leder Thomas Elisen.

Sammen med sju kolleger var han fra klokka 10 på formiddagen travelt opptatt med å bytte ut gamle prisetiketter med nye.

Sparer 1 krone og 30 øre

I påvente av de nye matvareprisene, hadde Thomas Elisen regnet med en rolig lørdagshandel, men spesielt rolig var det likevel ikke. Hadde kundene ventet, kunne de for eksempel fått en pose økologisk pasta til kroner 12,20 i stedet for 13,50 når butikken åpner mandag.

- Hvis politikerne ønsker å redusere grensehandelen, burde de heller satt ned prisene på tobakk og alkohol, mener Elisen.

For nettopp tobakk og alkohol er unntatt når momsen settes ned på en rekke dagligvarer fra og med 1. juli. Det samme er dyreftr, batterier, vaskemidler, tannkrem og andre hygieneartikler.

1.100 kroner spart for barnefamilier

Når matmomsen nå er halvert fra 24 til 12 prosent, går prisene på matvarer jevnt over ned med 9,7 prosent. Alle de store dagligvarekjedene lover at momsreduksjonen fullt ut skal komme kundene til gode.

Samtidig blir det innført 24 prosent moms på tjenester. Eksperter i Finansdepartementet har regnet ut at en gjennomsnittsfamilie med to barn alt i alt vil tjene 1.100 kroner på reformen.

Men reduksjonen i matmoms kommer ikke restaurantgjester til gode. De betaler full moms allerede, og vil fortsette å gjøre det også etter 1. juli.

(NTB-Kristen Rusaanes)