Satte livet på spill for å skaffe søsteren medisiner

Ble igjen beskutt i Kairos gater.

HENTET MEDISIN: Solveig Skaar (31) fra Ålesund og hennes egyptiske kjæreste måtte i går ta seg gjennom livsfarlige gater i Kairo for å hente medisinene til den alvorlige syke søsteren Cecilia Linn (36). Også denne gangen opplevde de å bli beskutt. Foto: PRIVAT
HENTET MEDISIN: Solveig Skaar (31) fra Ålesund og hennes egyptiske kjæreste måtte i går ta seg gjennom livsfarlige gater i Kairo for å hente medisinene til den alvorlige syke søsteren Cecilia Linn (36). Også denne gangen opplevde de å bli beskutt. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Det skytes over alt og de kaster brannbomber. Det er helt Texas her nede, sier Solveig Skaar til Dagbladet.

I går måtte hun og kjæresten igjen ut på de livsfarlige gatene i Kairo, nå for å hente livsviktige medisiner til sin svært syke søster Cecilia Linn. Også denne gangen ble de beskutt, hevder Skaar.

På flukt De to har enda ikke kommet seg ut av Kairo. Sist Dagbladet snakket med dem var på mandag, da var de på flukt og skal ha blitt beskutt.

Skaar sier at før de søkte tilflukt i en leilighet hos venner ble de vitner til at folk ble dratt ut av en bil og henrettet på åpen gate.

I to dager lå de livredde i skjul i leiligheten før de kom seg til det forskansede huset til familien til Solveigs egyptiske kjæreste.
 Der ligger nå Cecilia Linn alvorlig syk i mangel på nødvendige medisiner.

Alvorlig syk - Jeg får henne ikke opp av senga og ut til flyplassen før hun får i seg medisinene sine, enda mindre ut i en bil, sier Solveig.
 
Cecilia Linn lider av en kronisk muskel og magesykdom som gjør henne alvorlig syk uten medisiner. Derfor måtte Solveig og kjæresten ta fatt på turen tilbake til parets leilighet i Kairo for å hente medisinene.

- Hun blir tatt godt vare på av familien til kjæresten min, men er svært syk og livredd.

- Men er det ikke livsfarlig å reise ut slik dere nå har gjort?

- Jo, men hva kunne vi gjort da? Hun må jo ha medisinene sine slik at vi kan få henne trygt ut av landet.
Men det var en dramatisk tur.

På veien møtte vi blant annet en Mercedes. De i bilen skjøt vilt rundt seg med automatvåpen og holder på enda utenfor her, sier hun.

Kaotisk Svigerforeldrene og naboene har gått sammen om å leie sikkerhetsvakter og området er rimelig trygt.
Situasjonen er imidlertid en helt annen der Solveig og kjæresten har sin leilighet.

- Herfra kan vi se bort på takene hvor de står og kaster brannbomber ned på demonstrantene, og det skytes hele tiden.
Når vi endelig kom hit gråt sikkerhetsvakten og hushjelpen når de så oss, de var de eneste som var igjen i bygget, hele tiden uten mat.

Nå skal jeg snike meg ut for å prøve å skaffe litt mat til dem før portforbudet, sier hun.

Må tilbake - Hva er planen nå?
- Vi må jo tilbake for å gi Cecilia Linn medisinene. Men tilbaketuren er nok like farlig, spesielt med den Mercedesen som raser rundt her.

I tillegg går det rykter om at demonstrantene i dag skal angripe presidenten i palasset. Det kan bli både militærkupp og borgerkrig og svært vanskelig å komme seg ut til flyplassen.

Nå fyker sivilt politi i sine gjenkjennelige skinnjakker rundt og skyter mot folk, med god hjelp av banditter. Å bevege seg ut er med livet til låns.

- Er dere redd?

- Ja, og forbanna. Når vi ser folk blir skamslått og drept på åpen gate vil jeg ta bilder i rent sinne, men det er jo livsfarlig så jeg får ikke lov av kjæresten min å ta opp kameraet, men sinnet er sterkt, sier hun.

- Jeg har egyptiske venner som stiller opp med penger til flybilletten til Cecilia Linn og for å leie inn sikkerhetsfolk når vi skal ut til flyplassen.

Fortvilt mor Hjemme i Ålesund er jentenes mor, Else-Marie Skaar mer redd enn noen gang.

- Jeg har det ikke bra nå. Trodde kanskje jeg var ei tøff dame, men dette er i overkant mye, sier hun til Dagbladet.

I går fikk hun snakke med begge døtrene sine på telefon.

- Cecilia Linn er svært syk og det å gå på psyken løs hos henne.
Det gjør godt å få prate med dem, men de er i en svært vanskelig situasjon.

Satt opp fly Underdirektør i UD, Ragnhild Imerslund sier til Dagbladet at finske myndigheter satte opp et fly fra Kairo som også norske borgere kunne benytte seg av for å komme seg ut av landet, men at ingen meldte seg til dette tilbudet.

- Fikk Solveig Skaar og søsteren også dette tilbudet?

- Det ble sendt ut beskjed til alle med registrert SIM-kort. I tillegg ble det opplyst på våre nettsider.

Det er også slik at alle norske borgere i Egypt kan ringe vårt operative nummer om de ønsker det. Vi har også folk på flyplassen.

- Ba søstrene om hjelp til å komme seg ut?

- Jeg har fått bekreftet fra ambassaden at de har bedt om transporthjelp, men at ambassaden ikke har kunnet gi dem slik hjelp av sikkerhetshensyn.

De ansatte som kan stå for slik transport har ikke kunnet komme på jobb og har vært nødt til å prioritere sikkerheten til familiene sine, sier Imerslund.

ALVORLIG SYK: Cecilia Linn er på besøk hos søsteren i Egypt. Nå ligger hun svært syk hos søsterens svigerfamilie og venter på at søsteren skal komme med medisinene hennes. Foto: PRIVAT
ALVORLIG SYK: Cecilia Linn er på besøk hos søsteren i Egypt. Nå ligger hun svært syk hos søsterens svigerfamilie og venter på at søsteren skal komme med medisinene hennes. Foto: PRIVAT Vis mer