Satte ny rekord da han ble fedmeoperert som toåring

Veide 33 kilo og hadde en kroppsmasseindeks på over 41.

FEDMEOPERERT: Da gutten ble fedmeoperert som to og et halvtåring veide han hele 33 kilo. To år etter operasjonen var kroppsmasseindeksen redusert fra 41,1 til 24.
FEDMEOPERERT: Da gutten ble fedmeoperert som to og et halvtåring veide han hele 33 kilo. To år etter operasjonen var kroppsmasseindeksen redusert fra 41,1 til 24.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En sykelig overvektig toåring er blitt den yngste i verden som noensinne har gjennomgått en fedmeoperasjon, en såkalt gastrektomi, hvor store deler av magesekken blir fjernet, skriver International Business Times.

Gutten, som er fra Saudi Arabia, veide hele 33 kilo og hadde en kroppsmasseindeks (KMI) på 41,1 da han i april 2010 ble fedmeoperert av kirurger ved Prince Sultan Military Medical City i Riyadh.

Kirurgene hans har denne uka publisert en vitenskapelig rapport om inngrepet i tidsskriftet the International Journal of Surgery Case Reports.

Søvnapne En kroppsmasseindeks på mellom 18,5 og 24,9 er regnet som normalt. Har du en KMI på mellom 40 og 44,9, er det fare for liv og helse.

Fedmeoperasjonen, som ble utført på den to og et halvt år gamle gutten, blir vanligvis ikke utført på små barn. Fra tidligere er det rapportert om en femåring som har gjennomgått samme type inngrep.

I tidsskriftet skriver kirurgene at gutten led av søvnapne. Foreldrene søkte hjelp fordi han hadde store pusteproblemer om nettene før operasjonen. Videre skriver legene at fedmeoperasjonen ble gjennomført først etter at de hadde avdekket at det ikke var arvelige eller genetiske årsaker til guttungens fedme.

Gode resultater - Inngrepet forløp uten komplikasjoner, og to år etter operasjonen var søvnapnen hans kraftig redusert, skriver legene.

Ifølge britiske Daily Mail hadde toåringen gjennomgått to mislykkede slankekurer før han ble vurdert som en god kandidat for en fedmeoperasjon.

Gutten ble fulgt nøye opp i to år etter operasjonen. Ved siste måling, hadde kroppsmasseindeksen hans sunket fra helsefarlige 41,1 til 24, noe som er innenfor normalen.

Legene konkluderer med at å utføre en gastrektomi på en toåring er en trygg og effektiv måte å redusere fedme og dødelige følgetilstander på.

- Trygt - Resultatene tyder på at gastrektomi kan være et trygt og effektivt alternativ for vektkontroll hos sykelig overvektige barn selv i en alder under tre år. Likevel er det behov for flere studier og langtidsoppfølging for å se på vekst og utvikling hos barn som har gjennomgått inngrepet, skriver artikkelforfatterne.

Sykelig fedme har blitt et kjempeproblem i Saudi Arabia. Rundt 35 prosent av befolkningen regnes for å være sykelig overvektige.

Nylig nådde dette avisoverskrifter verden over, etter at kong Abdullah rekvirerte et fly for å bringe Khalid Mohsin Shaeri, en av verdens tyngste menn, til sykehus for behandling.