- MER FORNYBAR: I går kveld fikk Ola Borten Moe dundrende klar beskjed fra sjefen om å fokusere mer på fornybar energi etter utspillet hans hvor han omfavnet Statoils oljesandprosjekt i Canada. Samtalen mellom de to er den første siden Moes omstridte oljesandutspill fra Canada. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- MER FORNYBAR: I går kveld fikk Ola Borten Moe dundrende klar beskjed fra sjefen om å fokusere mer på fornybar energi etter utspillet hans hvor han omfavnet Statoils oljesandprosjekt i Canada. Samtalen mellom de to er den første siden Moes omstridte oljesandutspill fra Canada. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Satte Ola Borten Moe på plass

I går kveld fikk Ola Borten Moe tilsnakk for sitt oljesandutspill av Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Internt i Sp har Ola Borten Moe fått det til å koke over med sitt oljesandutspill da han var på statsbesøk i Canada.

Skapet på plass
Etter det Dagbladet kan erfare fortalte i går kveld partileder Liv Signe Navarsete Ola Borten Moe hvor skapet skal stå og ga olje- og energiministeren klar beskjed om at fornybar energi skal være hovedfokus for ham framover.

Hennes alvorlige budskap til Sps olje- og energiminister skal ha vært at han framover må konsentrere seg om satsinger på fornybar energi og finne fram til gode klimaløsninger for framtida.

Dagbladet er kjent med at det under Senterpartiets sentralstyremøte i helga var stor frustrasjon over Ola Borten Moes opptreden som olje- og energiminister i Canada. Flere internt i partiet legger ikke skjul på at de nå mener Moe har vært for «høy og mørk» og gått altfor langt i sin oljeiver.

Vakte oppsikt
Det vakte internasjonal oppsikt da Ola Borten Moe gikk ut i kanadiske The Globe and Mail, slik Dagbladet skrev forrige torsdag, og ga sin fulle støtte til Statoils oljesandprosjekt i Canada.

- Det er umulig å ikke se for seg en framtid hvor disse ressursene vil spille en mer framtredende rolle i verdens behov for sikker tilførsel av energi, sa Moe.

Splitter Sp
Flere i Sp mener nå at Moe har forregnet seg på hva hans eget parti står for. Noen hevder at det har svekket Ola Borten Moes standing internt.

- Han har forsømt seg på fornybar energi, sier en sentral kilde til Dagbladet.

I tillegg gikk han ut mot EUs nye drivstoffdirektiv som vil legge sterke restriksjoner på produksjonen av oljesand og kalte det «uvitenskapelig». Utspillet satte sinnene i kok i regjeringspartiene, men særlig splitter det Sp. I helga vedtok Senterungdommen en egen uttalelse mot Statoils oljesandprosjekt.

- Jeg koster på meg å være uenig med Ola når det gjelder hans utspill om oljesand og EUs drivstoffdirektiv. Jeg synes ikke vi skal utvinne denne oljesanden i regi av Statoil. Dessuten er jeg direkte uenig i hans kritikk av EUs drivstoffdirektiv. Jeg har sans for at det blir tenkt som det gjør i EU på dette området, sa Erling Sande til Dagbladet.

Moe justerer
Tirsdag gikk Ola Borten Moe ut og justerte sine uttalelser om oljesand.

- Det er ikke min oppgave å si ja eller nei til oljesand eller til om Statoil skal være engasjert i denne virksomheten. Poenget mitt er at vi ikke kommer utenom fossile energibærere når framtidas energibehov skal dekkes. Det er en holdning som deles av de regjeringene jeg møter på mine reiser rundt om i verden, sa Moe til NTB.

FIKK BESKJED:Olje- og energiminister må slutte å snakke om oljesand og konsentrere seg om å innfri Sps politikk på fornybar energi framover. Det skal være beskjeden fra partileder Liv Signe Navarsete til sin regjeringskollega. Her fra landsmøtet til Sp i vår. Foto: Scanpix/Ned Alley
FIKK BESKJED:Olje- og energiminister må slutte å snakke om oljesand og konsentrere seg om å innfri Sps politikk på fornybar energi framover. Det skal være beskjeden fra partileder Liv Signe Navarsete til sin regjeringskollega. Her fra landsmøtet til Sp i vår. Foto: Scanpix/Ned Alley Vis mer