Hallstatt i Østerrike

Satte opp anti-selfie-gjerde

Ordfører er lei.

VERDENSARV: Hallstatt i Oberösterreich står på Unescos verdensarv-liste og mottar en million turister årlig. Foto: SCStock / Shutterstock / NTB
VERDENSARV: Hallstatt i Oberösterreich står på Unescos verdensarv-liste og mottar en million turister årlig. Foto: SCStock / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Annonse

Hallstatt ligger ekstremt pittoresk til ved innsjøen av «samme» navn (Hallstätter See) i den østerrikske delstaten Oberösterreich, og skal være forbildet for Arendelle i Disney-filmen «Frozen».

Landsbyen er på mange måter Østerrikes Geiranger; den har bare 725 fastboende innbyggere, men mottar en million turister i året.

- Et helvete

En ikke ubetydelig andel av turistene stiller seg opp ved rekkverket langs hovedveien og tar selfier. Det har en del innbyggere - blant dem ordfører Alexander Scheutz (SPÖ) - sett seg grundig lei på:

KORT LEVETID: Plankegjerdet ble satt opp - for så å bli tatt ned igjen innen kort tid. Foto: Reinhard Hörmandiger / APA / AFP / NTB
KORT LEVETID: Plankegjerdet ble satt opp - for så å bli tatt ned igjen innen kort tid. Foto: Reinhard Hörmandiger / APA / AFP / NTB Vis mer

Myndighetene satte nylig opp et høyt plankegjerde som skal hindre selfie-aktiviteten, som innbyggere ifølge storavisa Krone mener «gjør livet til et helvete».

Det prangende gjerdet falt imidlertid ikke i god jord hos alle, og etter en strøm av protester ble det denne uka tatt ned igjen.

- Dette har vært et problem for oss i mange år. Ikke engang naboene er enige om hva vi skal gjøre, sier ordfører Scheutz til avisa.

Foreslår plakat

Nå må han og resten av kommunestyret komme opp med en annen løsning.

SELFIE-BONANZA: Å ta selfie på utkikkspunktet er blant hovedbeskjeftigelsene i landsbyen. Foto: Lisi Niesner / Reuters / NTB
SELFIE-BONANZA: Å ta selfie på utkikkspunktet er blant hovedbeskjeftigelsene i landsbyen. Foto: Lisi Niesner / Reuters / NTB Vis mer

- Kanskje kan vi sette opp en plakat hvor det står: «Vi bor her.» Da vil turistene vite at de befinner seg i et boligområde, sier den sosialdemokratiske ordføreren - som lover at teksten også blir å finne på engelsk.

Dette er ikke første gang innbyggernes indignasjon over turistene får oppmerksomhet. Fra før har landsbyen blant annet innført et tak på antall biler og busser som kan kjøre gjennom byen daglig.

En stor del av turistene som besøker Hallstatt, kommer fra Asia, og Scheutz' forgjenger var selv til stede da en kopi av landsbyen ble åpnet som turistattraksjon i Kina i 2012.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer