Satte opp avkappede hestehoder ved Stortinget

Leder Øystein Meier Johannesen demonstrerte mot høye strømpriser. Er nå bortvist fra Stortinget i 24 timer.

BESLAGLA: Politiet beslagla det som i utgansgpunktet var en lovlig demonstrasjon for Øystein Meier Johannessen og Samfunnspartiet foran Stortinget i dag. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet.
BESLAGLA: Politiet beslagla det som i utgansgpunktet var en lovlig demonstrasjon for Øystein Meier Johannessen og Samfunnspartiet foran Stortinget i dag. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet har beordret leder for Samfunnspartiet, Øystein Meier Johannessen, til å holde seg utenfor en radius på 200 meter fra Stortinget, etter at han ved to tilfeller i dag satte opp et avkappet hestehode på plassen. Hestehodene er beslaglagt.

Johannessen demonstrerer mot politikere han mener vil snikinnføre EU, som er skyldige i unødvendig høye strømpriser.

- Det er helt absurd. Jeg kunne godt tenke meg å bli arrestert. Dette er en lovlig demonstrasjon som jeg har fått tillatelse til, men nå behandles jeg som en voldtektsforbryter eller liknende, sier Johannessen til Dagbladet om bortvisningen og beslaget av hovdyrhodene.

Klokken 11.00 satte han opp en nidstang med et avskåret hestehode foran Stortinget, men et par timer senere kom politiet og beslagla alt. Dette ble også resultatet da han satte opp et nytt bloddryppende hode i ettermiddagstimene.

Lovlig demonstarasjon - Politiet har konfiskert lovlig demonstrasjonsmateriale. De har tatt alt: Hestehodet, staurene og alt vi hadde. Politiet kom mens jeg var inne på en kiosk og kjøpte en kaffe. Da jeg kom tilbake hadde de lempet inn alt utstyret inn i politibilen. De har fjernet en lovlig demonstrasjon, sier Johannessen.

Han sier han både har søkt og fått innvilget tillatelse fra Stortinget og kommunen. Han er lite imponert over måten politiet opptrer på.

- De vil ikke si noe til oss. Nå sitter de gjemt som et pinnsvin i sitt eget skall. Nå vil de ikke snakke verken med meg eller Tor Erling Staff. De vet vel ikke hva de skal gjøre, sier han.

Bryter med demokratiet - Noen hadde ringt dem og sagt at det var fælt. Dette bryter rett inn i demokratiforståelsen. Hadde jeg ikke søkt ville det vært så, men nå bryter de inn for at de synes at virkemidlene er for sterke. Dette er ingenting i forhold til det som skjer i Palestina med små barn som blir lemlestet og drept. Dette må et forkvaklet borgerskap tåle, sier Øystein Meier Johannessen.

Politiet sier de ser noe annerledes på saken.

- Dette kan han mene så mye han vil. Når du henger opp blødende hestehoder er du langt forbi demokratiske ytringer. Det er helt klart ikke akseptabelt, sier operasjonsleder Finn Belle ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Nidstang

En nidstang er en stang med et avkappet hode på toppen, som regel et hestehode, som i norrøn tid ble reist for å håne fiender og for ved magisk kraft å nedkalle ulykke og uhell over dem. Stangen skulle være av hassel og skulle peke mot nidingene man ønsket ulykke over. Navnene deres ble også risset inn i stangen. Å reise en nidstang ble også kalt å reise trenid.
Kilde: Wikipedia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer