Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bryan Pijanowski, regnskogen

Satte opp mikrofoner i regnskogen. Ble veldig bekymret av det han hørte

Forsker Bryan Pijanowski er ikke i tvil - den sjette utryddelsen er i gang.

ER REDD: Bryan Pijanowski forsker på utryddelsen av amfibier i regnskogen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Da jeg var her i 2010, var dette stedet høylytt. Jeg så frosker overalt. Da jeg var her i 2011, virket alt mye stillere, og i 2015 var det så stille at jeg ble urolig, sier miljøforskeren Bryan Pijanowski om regnskogen i Costa Rica.

For å kunne undersøke hvordan lydene i regnskogen forandrer seg, har Pijanowski i flere år satt opp mikrofoner i regnskogen i landet.

- Veldig bekymret

Nå sammenlikner han de ulike åra, og sier at lyden han tar opp blir lavere og lavere, fordi flere arter forsvinner.

- Jeg hører etter det jeg kaller «naturens rytme». Lyden av insekter og amfibier er et tegn på at økosystemet er «friskt». Men når den ikke er der, blir jeg veldig bekymret, sier Pijanowski i en videoreportasje med den amerikanske nyhetskanalen CNN.

Han er særlig bekymret for froskearter som forsvinner.

Steven Whitfield er biolog på Miami Zoo. Han forklarer at flere froskearter allerede har dødd ut.

- I løpet av de siste 30 åra har vi sett at mange arter dør ut raskt, blant annet fire froskearter. Mange av disse utryddes fordi miljøene de lever i har forandret seg, sier Whitfield til CNN.

250 000 innspillinger

Verden har allerede gått gjennom fem masseutryddelser.

Forskere og biologer frykter ifølge CNN at verden nå er på randen av den sjette utryddelsen, på lik linje med utryddelsen av dinosaurene. De frykter at tre fjerdedeler av alle raser kan dø ut i løpet av et par århundrer, og at forsvinningen av amfibiene er et faresignal for dette.

- Føler du at du allerede har hørt den sjette utrydningen starte? spør CNNs reporter.

- Jeg tror det, svarer Pijanowski.

Pijanowski har gjort mer enn 250 000 innspillinger fra regnskogen i Costa Rica. Han sammenlikner lyden fra 2008 og 2015, og sier det er for tidlig å trekke noen vitenskapelige slutninger, men han er urolig.

- Jeg er redd for at dette bare er lydfossiler. Altså at dyrene vi hører på opptakene ikke lenger finnes og det eneste som er igjen av dem er lydopptakene.

Dag Dolmen, forsker ved NTNU, forklarer at det i mange år har vært snakk om at amfibiene forsvinner.

- Første gang det ble tatt opp var under den første herpetologiske verdenskongressen i 1989, sier Dolmen til Dagbladet.

Amfibiene dør

Fenomenet har fått navnet «amphibian decline» eller amfibiene dør.

- Amfibiene forsvinner over hele kloden. Også i Norge, sier han, og forklarer at man i mange tilfeller ikke har klart å finne svar på hvorfor dette skjer.

- Her i Norge har man blant annet skylt på at dammene der amfibier legger eggene sine forsvinner på grunn av igjenfylling eller drenering. Fiskeutsetting og sur nedbør har også vært en forklaring.

Han peker også på andre mulige årsaker som har kommet fram.

- Noen peker på at for høyt CO₂-innhold i lufta kan være årsaken. Amfibiene puster gjennom huden, og med for høyt CO₂ kan det være de ikke får inn den lufta de trenger.

Sopp som angriper

I løpet av de siste åra har teoriene utviklet seg, og en sopp kalt Batrachochytrium dendrobatidis ser ut til å være årsaken til amfibiedøden.

- Denne soppen angriper hudcellene til amfibiene. Uten hud kan de ikke puste og sår i huden gir dem infeksjoner, sier Dolmen.

Han forklarer at en sterk hypotese er at soppen stammer fra Sør-Afrika.

- Den afrikanske klofrosken er resistent overfor denne soppen, så den kan ha hatt med seg soppen fra Sør-Afrika og spredt den når den har rømt etter blitt sluppet ut fra laboratorier, sier Dolmen.

Han sier at soppen også er oppdaget i Norge, men at det kalde klima gjør at soppen muligens ikke skader amfibiene.

- Men med klimaendringene og et varmere klima, vet vi ikke om også soppen kan gjøre skade på amfibiene her oppe, sier Dolmen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!