Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satte opp telemast som flaggstang

Stang ut for Mobile Norway, som dermed unngikk kravet om å søke om tillatelse.

REAGERER: Vigdis Bjerke reagerer på basestasjonen til Mobile Norway som er kamuflert som en flaggstang. Nå vil hun ha den fjernet. Foto: Henning Lillegård og privat.
REAGERER: Vigdis Bjerke reagerer på basestasjonen til Mobile Norway som er kamuflert som en flaggstang. Nå vil hun ha den fjernet. Foto: Henning Lillegård og privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt inntil Vigdis Bjerkes hus i Holmenkollveien i Oslo står en enorm flaggstang med sølvkule i toppen. Det er snorer langs stangen slik at man tilsynelatende kan heise flagget.

Flagget ikke for gull - De jobbet noe veldig med å få den opp før ski-VM, og vi trodde det var kommunen som satte opp en flaggstang før mesterskapet. Men til vår forundring flagget de aldri, selv ikke da norske utøvere vant gullmedaljer, sier Bjerke til Dagbladet.

Da bestemte hun seg for å undersøke saken nærmere.

- Jeg reagerte på at stangen var litt tykk og spurte de som jobbet med den hva det var. De unnlot først og svare, men etterhvert sa de at det var en flaggstang. Det hele ble gjort i stillhet og det er ingen tvil om at de har prøvd å kamuflere denne masten som flaggstang.

Tok kontakt Vigdis Bjerke tok etterhvert kontakt med Mobile Norway som har ført opp masten, og stilte de samme spørsmålene til dem.

- De pratet også om at det var en flaggstang. Da jeg spurte dem om hvorfor de ikke flagget under VM, da vi tok så mange gull, ble det stille og sa ingenting. Både de og jeg visste at det ikke var tale om noen flaggstang. Hadde de vært smarte, så hadde de heist flagget, sier naboen til den kreative teleløsningen.

Hun mener at selskapet burde ha søkt om tillatelse og sendt nabovarsel.

- Det er det som er normal saksgang. Det burde være likhet for loven enten man er privatperson eller et stort selskap. Hvis man bare kan bygge ting og søke om lov i ettertid, vet jeg ikke hvordan det skal bli seende ut til slutt, sier Vigdis Bjerke.

Hun har pacemaker og er engstelig for stråling fra basestasjonen.

Byttet soverom - Jeg har ikke fått informasjon om noe som helst. Jeg er engstelig for at det skal være strålefare, og på grunn av det har jeg byttet til soverommet som er lengst fra masten, sier kvinnen, som håper Oslo kommune setter ned foten slik at «flaggstangen» blir revet.

I følge akerposten.no har ikke plan og byggningsetaten i Oslo kommune mottatt noen søknad verken fra eier av Holmenkollveien 104 eller Mobile Norway. Informasjonsrådgiver Atle Jan Larsen sier til avisa at tiltaket er søknadspliktig og at det ikke er kommet inn noen søknad.

Eiendomssjef i Mobile Norway, Arild Sunde, sier til Dagbladet at den ble oppført som flaggstang slik at man ikke trengte å få byggegodkjenning på den før den ble tatt i bruk.

- Den ble etablert for å gi god dekning for dem som skulle besøke VM og for dem som bor i området. Oppføring av flaggstang er i utgangspunktet fritatt for søknadsplikt etter plan- og bygningsloven og da trenger man ikke å byggemelde eller sende ut nabovarsel. Vi har tolket Plan- og bygningsloven annerledes enn Oslo kommune i denne saken. Nå har vi en dialog med kommunen og vi er enige om at vil snart sende inn en byggesøknad, sier Arild Sunde.

Han mener ar de har tatt hensyn til at dette er et villestrøk, og at de har prøvd å få basestasjonen til å se estetisk bra ut.

- Kan brukes som flaggstang - Den fremstår som flaggstang og kan brukes som flaggstang, men er også en mobilmast, sier Sunde.

- Har dere heist flagget i den?

- Vi burde kanskje gjort det på bakgrunn av alle de strålende resultatene under VM, men nei. Det er nok de som vi leier grunden av og som bor der som må gjøre det, sier Arild Sunde til Dagbladet.

Han påpeker at strålingen fra en slik mast ikke innebærer helserisiko for dem som oppholder seg i området.

— Vi forholder oss til det forskere og helsefaglige myndigheter opplyser til oss og bygger ut i tråd med de grenseverdier og anbefalinger som myndighetene har satt, avslutter Arild Sunde.


 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media