RENTE: - SPKs renter ligger nå nær de beste ordinære lånetilbudene i det private markedet, sier statssekretær Jon Gunnar Pedersen i Finansdepartementet. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
RENTE: - SPKs renter ligger nå nær de beste ordinære lånetilbudene i det private markedet, sier statssekretær Jon Gunnar Pedersen i Finansdepartementet. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

Satte opp utlånsrenten til 2,9 prosent - mistet 5000 kunder

Lånekundene vender nå Statens pensjonskasse ryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Som varslet i januar i år, ble renten hos Statens pensjonskasse (SPK) 1. mars økt til 2,9 prosent. Det har gitt kundeflukt, skriver Finansavisen i dag.

Fra 2010 til 2014 nær tredoblet utlånsvolumene fra Statens pensjonskasse seg, og lå på 97,2 milliarder kroner ved utgangen av 2014.

Siden nyttår er nær 5000 lån blitt innfridd og i løpet av årets første kvartal er utlånene skrumpet med 3,4 milliarder kroner, til 93,8 milliarder. Antallet nye lånesøknader er i tillegg mer enn halvert i årets første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor, og netto er antallet utlån redusert med 2252 lån.

Kraftig fall i lånesøknader - Vi har hatt en kraftig nedgang i lånesøknader og kraftig økning i antallet kunder som velger å forlate oss og innfri lånet. Det er vanskelig å si hva som vil skje fremover, men det er ingenting som tilsier at den trenden vil snu med det første, sier seksjonssjef Mette Ystebø Hagen i Statens pensjonskasse (SPK) til avisen.

Hun legger til at mange av kundene opplever at låneordningen ikke lenger oppleves som et gunstig ansattgode, og de opplever usikkerhet knyttet til det. Hagen ser heller ingen tegn til at fallet avtar.

I visse tilfeller er renten i SPK nå inntil 0,7 prosentpoeng høyere enn i de billigste fastrentetilbudene, som ligger på 2,2 prosent. SPK tilbyr ikke fastrente.

- Generelt har vi fått mye tilbakemeldinger fra kunder at de er misfornøyd med renten hos oss, og har vanskelig for å forstå hvorfor renten øker hos oss når den faller ellers i markedet. Bankene kjører en aggressiv utlånspolitikk mot oss, og ønsker å ta tilbake kunder, sier Hagen.

Forskjellen er utjevnet Statssekretær Jon Gunnar Pedersen i Finansdepartementet sier man nå har fått en mer normal situasjon.

- SPKs renter ligger nå nær de beste ordinære lånetilbudene i det private markedet, mens de i en periode har ligget til dels vesentlig lavere. Vi har dermed som ventet fått en mer normal situasjon, der den sterke utlånsveksten de foregående årene ikke fortsetter, sier Pedersen.

Fra 1. mai vil renten hos Statens pensjonskasse falle til 2,765 prosent, noe som skyldes fall i statskassevekslene - ingen endring i påslaget.

Flere nyheter Sverige justerer BNP-prognosene
DNB kutter honorar etter kraftig kritikk
Kinesiske makrotall gir uro i de asiatiske markedene