Satte reporter på flyet: - Rart

BBC tok fly til Sverige for å intervjue Greta Thunberg. - Rart, sier programsjefen.

NEKTER Å FLY: Greta Thunberg nekter å fly, for å skåne klimaet. Da måtte BBCs programledere ta turen til Sverige for å intervjue henne. Foto: NTB Scanpix
NEKTER Å FLY: Greta Thunberg nekter å fly, for å skåne klimaet. Da måtte BBCs programledere ta turen til Sverige for å intervjue henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Unge Greta Thunbergs (16) klimaengasjement går verden rundt. Inspirert av den unge klimaaktivisten har titusenvis av barn rundt om i verden engasjert seg i klimasaken.

I 2019 er hun kåret til årets person av magasinet Time for det de omtaler som «et nødvendig dytt» for å finne en løsning på klimakrisen.

Nylig var hun gjesteprogramleder i et radioprogram for britiske BBC. Men Thunberg ønsker ikke å reise med fly på grunn av konsekvensene det har for klimaet.

Dermed måtte BBC-teamet sendes til Sverige ene og alene for å spille inn programmet, skriver The Guardian.

KAOS: Greta Thunberg deltok på en aksjon under klimatoppmøtet i Madrid. Det oppstod kaos etter aksjonen. Video: AP Vis mer

- Føles rart

Blant annet programleder Mishal Husain ble sendt via fly til vår nabo i øst.

- Vi har diskutert det. Det føltes rart, men vi hadde ikke tid til å ta båt eller tog, sier programsjef Sarah Sands til Sunday Times.

Ifølge avisa førte turen til CO₂-utslipp på et halvt tonn per person. For å sette det i perspektiv, regnes det per 2018 at en nordmann sto for totalt 9,4 tonn CO₂-utslipp per år.

FLYDD TIL STOCKHOLM: Mishal Husain. Foto: Dinendra Haria/REX
FLYDD TIL STOCKHOLM: Mishal Husain. Foto: Dinendra Haria/REX Vis mer

Sands understreker derimot at unge Thunberg ikke var kritisk til det valget.

- Hun er ikke dømmende mot enkeltpersoner, og godtar at ikke alle kan følge hennes ønske (om å kutte utslipp, red.anm.) til enhver tid - og ber bare om at folk gjør det de kan, sier Sands.

Klimastreik

Thunberg snakket blant annet for verdenslederne på FNs klimakonferanse tidligere i høst. Ungjenta nektet imidlertid å fly over Atlanteren og til Chile for å delta - og tok seg heller en to ukers seiltur for å unngå klimautslippene en flyreise fører med seg.

Så ble konferansen flyttet tilbake over Atlanteren, til Madrid. Da måtte hun på ny ut på en lang seiltur.

Det begynte med klimastreik foran svenske Riksdagen. På kort tid ble Thunberg verdens fremste klimaaktivist.

- Hvordan våger dere! Vi kommer aldri til å tilgi dere. Vi kommer ikke til å la dere slippe unna med dette, sa Thunberg til verdenslederne med en stemme som dirret av sinne og med tårer i øynene under FN-konferansen.

Til tross for at hun jobber for å «redde verden», er tenåringen en gjenstand for hets - hun har fått drapstrusler i brevform, men også hån fra verdensledere som Donald Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer