Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satte verdensrekord i droneløft

Dronen løftet 63 kilo, og fløy i 38 sekunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) UiO er nå innehaver av en tung verdensrekord: verdens tyngste droneløft ble gjort like før 18.00 i kveld.

Dronen løftet 63 kilo i tillegg til egenvekt. Dette holder til en offisiell verdensrekord i tyngste løft med et radiostyrt multikopter. 

Med denne verdensrekorden har dronen løftet omtrent 30 kilo mer enn de uoffisielle rekordene på Youtube. 
- Vi har funnet ut at for at det skal være en skikkelig verdensrekord, så må vi ta i litt ekstra, fortalte dronepilot og dronebygger fra Makeadrone, Henning Pedersen, før forsøket. Det har tatt et år å utvikle dronen.

- Måtte fly 30 sekunder Pedersen har blant annet jobbet med sikkerheten rundt forsøket, og forteller at de underveis i planleggingen har gjort en detaljert risikovurdering.

Sikkerheten rundt selve forsøket innebar nødbrytere og sikkerhetsnett, samt gjerder. Forsøket ble gjort inne på informatikkstudiets område. Spesielt propellbladene kunne vært farlige dersom de hadde løsnet mens dronen fløy.

For å få rekordforsøket godkjent måtte dronen fly 30 sekunder sammenhengende. På tredje forsøk var rekorden sikret, med 38 sekunder og 63 kilo.

Under de to andre forsøkene fikk droneteamet problemer med turbulens, som gjorde det vanskelig å fly nede i "gropa" forsøket ble gjort i. Det tar tre timer å lade dronen, og batteriene holder til 2,5 minutter flytid. Dermed hadde droneteamet kun mulighet til å forsøke fem ganger.

- Kan bety mye for fremtiden Forsøket avsluttet Cutting Edge-festivalen ved Forskningsparken, som er en del av UiO. Festivalen har som formål å vise hvordan research, utdannelse, forskning og teknologi sammen har verdi for samfunnet, bedrifter og industri. Forsøket ble omtalt som festivalens høydepunkt, og det var knyttet stor forventning til om det ville lykkes.

REKORD:  Det ble ny verdensrekord da Universitetet i Oslo løftet nesten 150 kilo dødvekt ved hjelp av droner onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REKORD: Det ble ny verdensrekord da Universitetet i Oslo løftet nesten 150 kilo dødvekt ved hjelp av droner onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Statnett er interessert i dette forsøket. De ser blant annet på muligheten for å bruke den til operasjoner der man tidligere har måttet bruke helikopter, forteller informatikkstudent Krister Borge, som har bidratt med bygging og sikkerhetssystemer for dronen.

Totalt 12 personer har bidratt til byggingen av dronen, men langt flere har vært involvert i mindre grad. 

På sikt vil det for eksempel bli mulig å bruke dronen som en del av brannslukningsarbeid, og droneteamet har et mål om å få flytiden til å være i oppimot 30 minutter.

 FØR TESTFLYVNING:  Dronen står på bakken før testflyvningen onsdag formiddag. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen / Dagbladet
FØR TESTFLYVNING: Dronen står på bakken før testflyvningen onsdag formiddag. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!