EKSPANDERER: I et sjeldent intervju forteller et medlem av Satudarah at klubben nå er til stede i fire norske byer og at etablering av flere avdelinger er på gang. Foto: Privat/Satudarah MC.
EKSPANDERER: I et sjeldent intervju forteller et medlem av Satudarah at klubben nå er til stede i fire norske byer og at etablering av flere avdelinger er på gang. Foto: Privat/Satudarah MC. Vis mer

Satudarah utvider i Norge

Satudarah MC er etablert i fire norske byer

- Vi vokser fort, sier Satudarah-medlem. Klubben regner med å være til stede enda to byer til om kort tid. Politiet har lenge advart mot klubbens etableringsplaner.

Publisert

Etableringen av den internasjonale MC-klubben Satudarah i Oslo har vært planlagt siden 2018. Det forteller et medlem av Satudarah til Dagbladet i det første intervjuet som noen fra klubben har gitt til en norsk avis.

- Folka i Oslo har forberedt dette i to år, sier medlemmet. Mannen, som sokner til klubbens Stavanger-avdeling, ønsker å være anonym.

Dagbladet omtalte et hemmelig møte mellom kjente kriminelle i Oslo og representanter fra Satudarahs avdeling i Stavanger i 2018. Kort tid etter ble en 36 år gammel mann fra Vestli i Oslo pågrepet, dømt og fengslet.

Siden det første forsøket på å etablere en avdeling av Satudarah i Oslo har politiet jobbet for å stoppe klubben i å få fotfeste.

- Internasjonalt er Satudarah kjent for alvorlig kriminalitet og en atferd som vi ikke ønsker i Norge. Etableringer av nye klubber fører ofte til uro, og politiet registrerer at dette også er tilfelle ved denne etableringen, sa Anders Rasch Olsen, som leder Spesielle operasjoner i Oslo-politiet til Dagbladet i forrige uke.

VOLDELIGE: Flere av motorsykkelklubben Satudarah sine medlemmer har kriminell bakgrunn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: Privat. Vis mer

Leide klubbhus

Mens mannen, som var påtenkt en sentral rolle i klubben, sonet en to års straff bak murene, fortsatte forberedelsene med etableringen av Oslo-avdelingen.

36-åringen slapp ut av fengsel i mars og 1. april i år, leide Satudarah et næringsbygg på Bjørkelangen i Aurskog-Høland kommune, som nå fungerer som Oslo-avdelingens klubbhus.

Etableringen av et Oslo-chapter var et faktum, men det har ikke gått upåaktet hen hos politiet og kommunen, som nå jobber for å kaste klubben ut av Bjørkelangen.

Satudarah-medlemmet forteller at Satudarah nå er til stede i fire norske byer.

Dagbladet kjenner til at klubben har etablert seg i Oslo, Stavanger og Tønsberg.

I dag sendte politiet ut en pressemelding der det framgår at Satudarah ønsker å etablere seg i Kristiansand.

- Politiet ønsker ikke gå ut med hvilke funn som underbygger mistanken om en etablering, men vi ser svært alvorlig på dette, sier Ole Hortemo som er politistasjonssjef i Kristiansand, .

Satudarah-medlemmet sier til Dagbladet at de allerede er etablert i sørlandsbyen.

- Den fjerde byen vi er i er Kristiansand. Vi vokser fort, sier mannen, som forteller at det er enda flere etableringer på gang, men at klubben ikke ønsker å gå ut med hvor før alt er klart

Allerede i 2014 gikk politiet ut og ba kommuner på Sørlandet passe på at de ikke fikk etablert seg.

Negativ dekning

Mannen fra klubbens avdeling i Stavanger vil ikke si noe om sin posisjon i Satudarah.

- Det er det bare medlemmene som vet. Det er ingen som går ut med titlene festet til vesten.

HEMMELIG: Det er bare medlemmene av Satudarah som skal vite om medlemmenes posisjon i klubben. Foto: Privat/satudarah MC.
HEMMELIG: Det er bare medlemmene av Satudarah som skal vite om medlemmenes posisjon i klubben. Foto: Privat/satudarah MC. Vis mer

Dagbladet har omtalt klubben i flere saker der politiet advarer mot det de anser er en 1%-klubb. Satudarah-medlemmet liker ikke at medias dekning av klubben er utelukkende negativ, men mener all PR er god PR.

- Hver gang dere skriver om oss, så kommer det nye folk til klubben, sier han.

Han er kjent med at flere av klubbens sentrale medlemmer er dømt for alvorlig kriminalitet, men går ikke med på å bli klassifisert som en kriminell MC-gjeng.

- Er dere en kriminell MC-klubb og har dere kriminell medlemmer?

- Slik er det i alle samfunnslag. Det er folk i politiet som også begår lovbrudd uten at politiet blir sett på som en kriminell organisasjon. Vi driver ikke med sånt, sier Satudarah-medlemmet.

- Flertallet av våre medlemmer er ikke straffedømte, men har vanlige jobber og familie, sier mannen.

Lovlydig

En av Satudarahs sentrale Oslo-medlemmer er den straffedømte 36 år gammel mannen, som politiet mener kan ha rollen som president i klubben.

Mannen bekrefter at denne 36-åringen er medlem, men hevder at han ikke har gjort noe ulovlig siden han slapp ut av fengsel i mars i år og ble fullverdig medlem av klubben.

- Jeg forstår at folk ikke tror at han er lovlydig. Når man blir kjent med mannen, så skjønner man at han egentlig er en kjekk mann, sier medlemmet.

Han mener at kriminalitet innenfor MC-miljøet er kraftig overdrevet i media.

- Når du tar på deg vesten, så har du øyne på deg. Man blir mer synlig,

- Det er flere av våre medlemmer som har gjort dumme ting, men som ser at man må bli et bedre menneske hvis man skal være medlem av Satudarah, sier mannen.

Han mener at klubben har lært av tidligere feil og at de prøver å sikre seg mot å få inn feil folk som kan være med på å gi klubben et dårlig rykte.

Internasjonalt samarbeid

Satudarah har vært til stede i Sverige siden 2013 og har etablert seg i fem byer i landet. Ifølge svensk politi har flere av medlemmene vært involvert og dømt for alvorlig kriminalitet. Det har vært frykt for konflikter i Sverige, men ifølge en rapport fra svensk politiet, er det for tiden rolig.

- Vi har så klart med dem å gjøre som med resten av verden. Men hva dem driver med i Sverige, angår ikke Norge. Hvert land er uavhengig for seg selv, men med god broderlig kontakt, sier Satudarah-medlemmet.

Politiet i Oslo og Øst politidistrikt har flere ganger uttrykt frykt for at Satudarah skal komme i konflikt med kriminelle nettverk på Østlandet.

- Er Satudarah eller medlemmer av klubben i konflikt med kriminelle eller kriminelle nettverk?

- Det er bare tull. Vi er ikke i konflikt med noen, sier mannen.

- For å kunne bli medlem i Satudarah er det regler å forholde seg til og det er ikke slik at hvem som helst kan bli medlemmer hos oss.

Han forklarer at det tar rundt to år å bli fullverdig medlem.

- Først er de hangarounds, så må de være prospects en periode før de kan bli fullverdige medlemmer, forklarer mannen.

- Det handler ikke om å drepe noen eller drive med nark for å bli medlem. Man må oppføre seg fint, sier han.

Myter

For å bli fullverdig medlem av Satudarah må prospektene gjennom bestemte ritualer.

Et av ritualene har i media blitt omtalt som å drikke blod. Satudarah-medlemmet vil ikke ut med hva som er i bollen det drikkes fra, men garanterer at det ikke er blod.

- Drikker du blod ved nattverden i kirken, spør han retorisk og avfeier bloddrikkingen som en myte.

- Vi deler heller ikke blod, slik det påstås i media, sier mannen.

Politiet har flere ganger gjort et poeng ut av at det er få i Oslo-chapteret som kjører MC, en oppfatningen Satudarah-medlemmet mener er feil.

OVERVÅKER: Politiet stasjonert utenfor Satudarahs klubbhus på Bjørkelangen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
OVERVÅKER: Politiet stasjonert utenfor Satudarahs klubbhus på Bjørkelangen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- De har motorsykler, men da vi parkerte utenfor klubbhuset på Bjørkelangen, kom politiet og beslagla sykkelen. Vi har heller valgt å ligge lavt, sier han.

Han forteller at klubbhuset er viktig på grunn av det sosiale.

- Klubbhuset er en samlingsplass der vi møtes for sosialt samvær og for å hygge oss og ha fester, sier Satudarah-medlemmet fra Stavanger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer