Den kriminelle MC-klubben Satudarah

Satudarah-presidenten mafia-tiltalt

Den 36 år gammel Oslo-mannen, som er president i den lokale Satudarah-avdelingen, må møte i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for vold, bortføring, trusler og kjøring uten førerkort.

MAFIA-TILTALT: Den 36 år gamle presidenten i Satudarahs MCs osloavdeling sitter i varetekt i påvente av rettsaken der han risikerer mange år bak murene. Foto: Privat.
MAFIA-TILTALT: Den 36 år gamle presidenten i Satudarahs MCs osloavdeling sitter i varetekt i påvente av rettsaken der han risikerer mange år bak murene. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kniv, neveslag, knokejern, flaske og kvelertak. Det må politiet bevise at presidenten for osloavdelingen i MC-klubben Satudarah brukte mot offeret, som ble påført kutt og som til slutt besvimte. Voldshendelsen skjedde 28. juni i år i en leilighet på Lillestrøm.

Den 36 år gamle presidenten er tiltalt for grov vold, bortføring, trusler og kjøring uten førerkort.

Ifølge den ferske tiltalen, har Satudarah-presidenten truet med at offeret måtte forstå at det var Satudarah som kom og «fakket» med han og han skulle drepes hvis han tystet.

Tiltalen beskriver flere tilfeller der han som president i Satudarah skal ha spredt frykt og trusler.

Fire andre personer er i tillegg tiltalt for ulovlig oppbevaring av narkotika, dopingmidler og besittelse av skytevåpen.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra advokat Trygve Staff, som er 36-åringens forsvarer, men har ikke lykkes med dette.

Tre av de fem tiltalte skal være medlemmer eller ha en tilknytning til Satudarah MC.

Politiet har tatt i bruk den såkalte mafiaparagrafen. Hvis de fem dømmes, betyr det at maksimumsstraffen dobles hvis politiet kan bevise at den straffbare handlingen er utøvet som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe.

Bevis

En samtale mellom medlemmene av Satudarah på meldingstjenesten WhatsApp synes å stå sentralt i politiets etterforskning.

Whatsapp-gruppa kalles «Satudarah MC Oslo» og i en fengslingskjennelse mot en 20 år gammel medtiltalt, går det fram at 8 av 9 medlemmer er tidligere straffet for grovt ran, ransforbund og grove kroppsskader.

Dagbladet kjenner til at trusler, ulovlige våpen og narkotika kan legges til lista over handlinger som medlemmene tidligere er straffet for.

Det går også fram av kjennelsen, at ingen av medlemmene har førerkort på motorsykkel.

Ifølge fengslingskjennelsen, er det den fornærmedes forklaring som knytter den konkrete voldshendelsen i tiltalen til Whatsappgruppa.

Alle dokumentene i saken som omhandler Satudarah skal fremdeles være klausulert.

Kritisk

Henrik Bliksrud forsvarer den medtiltalte 20-åringen som har sittet i varetekt siden 30. juni i år.

Han mener vilkårene for å dømme hans klient etter den såkalte mafiaparagrafen, ikke er oppfylt.

Bliksrud er kritisk til måten politiet har gått fram på.

- Politiet har valgt å slenge på § 79 c uten å høre min klients forklaring om det. Han har ikke blitt spurt om sitt syn på det tiltalepunktet, sier Bliksrud, som jobber i Advokatfirmaet Elden.

Bliksrud mener møtet mellom de tiltalte og fornærmede synes å være helt tilfeldig.

- Fornærmede var nabo med min klient. De kom i snakk over balkongen i forbindelse med en sein fest før det synes å ha blitt en konfrontasjon seinere på kvelden, sier Henrik Bliksrud.

VOLDELIGE: Flere av motorsykkelklubben Satudarah sine medlemmer har kriminell bakgrunn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: Privat. Vis mer

20-åringen er tiltalt for grov vold mot naboen sin. Ifølge Bliksrud erkjenner han at det var en voldshendelse, men at omstendighetene som tiltalen bygger på, er feil.

- Slik den bestemmelsen, altså § 274, er å forstå så er tiltalen feil. Den brukes dersom det er vold med alvorlig kroppsskade til følge. Fornærmede fikk noen kutt og besvimte, sier Bliksrud, som mener det er tvilsomt han kan dømmes etter denne bestemmelsen.

En tredje 20-åringen er også tiltalt i saken.

- Vi ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt, sier mannens advokat, Advokat Bjørn Erik Rødser.

Jan Erik Teigum er advokat for den fjerde personen i tiltalen. En 39 år gammel mann som nekter straffskyld for alt som omhandler ham i tiltalen.

- Han nekter for å ha gjort noe straffbart. Han har ingen tilknytning til Satudarah og er ikke medlem i den omtalte whatsappgruppa, sier Jan Erik Teigum, til Dagbladet.

En femte person er også tiltalt etter voldsepisoden på festen i Lillestrøm. Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med advokaten til denne personen.

Etablering

Sagaen om Satudarahs etablering i Oslo begynte i 2018, da den 36 år gamle hovedtiltalte møtte ledere av Satudarah til hemmelig møte i en kafé på Linderud senter i Oslo.

I etterkant av møtet ble han avbildet sammen Satudarah-lederne og rundt 150 personer fra gjengmiljøer i Oslo.

Politiet fikk med seg hendelsen og i avdelingen for spesielle operasjoner i oslopolitiet, spisset man innsatsen.

- Når man velger å ta et bilde og legge det ut, så er det trolig for å markere styrke og samarbeid. Satudarah er ikke fysisk etablert i Oslo ennå, men mange forsøker å gjøre en «statement» når de etablerer seg, sa Anders Rasch-Olsen, da Dagbladet omtalte bildet i 2018.

Kilder både i Oslos underverden og politiet var usikre på om aktørene på bildet faktisk ville bli en kriminell samarbeidskonstellasjon, eller om det var et forsøk fra 36-åringen og miljøet rundt ham på å skaffe seg en sterkere posisjon.

Det skulle vise seg at politiets frykt var velbegrunnet.

Klubbhus

Våren 2020 etablerte Satudarahs osloavdeling seg med et klubbhus på Bjørkelangen, en snau times kjøretur fra Oslo.

36-åringen ble utnevnt til president, en rollen som innebærer kontakt med den internasjonale delen av det politiet mener er et kriminelt nettverk, kamuflert som en motorsykkelklubb. I et eksklusivt intervju med Dagbladet, fortalte et Satudarah-medlem om klubbens spredning i Norge.

En rapport fra svensk politi forteller om en voldelig gruppe som involverer seg i narkotika, drap og mishandling. Norsk politi var klare på at de ikke ønsket at Satudarah skulle få fotfeste i Oslo og på østlandet.

36-åringen har flere fiender i rivaliserende kriminelle nettverk og frykten for gjengoppgjør førte til at politiet satte inn store ressurser til å etterforske og forebygge voldelige hendelser.

I mai i år beslagla politiet president-vesten til 36-åringen. De mente den kunne brukes til å skape frykt. Beslaget ble anket, men lagmannsretten avviste denne.

I nabolaget på Bjørkelangen, blant skoler, butikker og boligområder, var flere bekymret for at Satudarah hadde slått seg ned i bygda.

Ut av spill

En som ikke lot seg pirke på nesa var politikontakten i kommunen.

- De trodde de kom til en tannløs kommune med nedlagt lensmannskontor, men her møter de meg og et helt lokalsamfunn som vil ha dem bort, sa den tidligere lensmann i Bjørkelangen, Svein Engen til Dagbladet. Han ledet kampen med å få fjernet klubben fra bygda. Og lyktes til slutt.

De fleste av klubbens sentrale oslomedlemmer er nå satt ut av spill.

Anders Rasch-Olsen mener det har vært mange samtaler mellom mulige kriminelle samarbeidspartnere og at det er gjort forsøk på å etablere supporterklubber på flere steder i Norge, uten at det virker som Satudarah har lyktes i noen særlig grad

- Flesteparten av dem som var tiltenkt en rolle i klubben er nå varetektsfengslet eller sitter på soning, sier Anders Rasch-Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer