Saturn herjes av kjempestorm

Er synlig fra Jorda.

SETT FRA JORDA: Den australske amatørastronomen Anthony Wesley, godt kjent for sine mange dagsordensettende planetbilder, tok dette bildet av en stormfull Saturn tidligere i desember. Hele fem jordkloder kan få plass side om side i uværet som herjer den nordlige halvkulen. Foto: ANTHONY WESLEY
SETT FRA JORDA: Den australske amatørastronomen Anthony Wesley, godt kjent for sine mange dagsordensettende planetbilder, tok dette bildet av en stormfull Saturn tidligere i desember. Hele fem jordkloder kan få plass side om side i uværet som herjer den nordlige halvkulen. Foto: ANTHONY WESLEY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det blåser friskt på Saturn. Og som vanlig er alt mye større og verre når det skjer på solsystemets gasskjemper.

Selve stormøyet har en diameter på cirka 6000 km - halvparten av Jordas - og inkludert «halen», som står ut mot høyre, er hele systemet 60 000 km langt. Det betyr at hele fem jordkloder kan få plass side om side.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Det er mulig at dette er den største Saturn-stormen på mange tiår, sier planetfotograf Anthony Wesley, som har tatt en rekke bilder av stormen, til nettstedet Spaceweather.com.

Stormen, for øyeblikket et av de mest lyssterke trekkene på planeten, er blitt observert av amatørastronomer på Jorda i store deler av desember. Og nylig fikk NASAs Cassini-sonde omsider mulighet til å knipse fotografier.

- Og hvilken storm det er!, sier Cassini-forsker Caroly Porco ifølge Space.com.

Stormen skal være synlig fra Jorda med et «et medium stort teleskop under gode forhold», sier Wesley. Den australske amatørastronomen har flere ganger tidligere satt dagsorden når Jupiter er blitt truffet av store objekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer