Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saturn herjes av kjempestorm

Er synlig fra Jorda.

SETT FRA JORDA: Den australske amatørastronomen Anthony Wesley, godt kjent for sine mange dagsordensettende planetbilder, tok dette bildet av en stormfull Saturn tidligere i desember. Hele fem jordkloder kan få plass side om side i uværet som herjer den nordlige halvkulen. Foto: ANTHONY WESLEY
SETT FRA JORDA: Den australske amatørastronomen Anthony Wesley, godt kjent for sine mange dagsordensettende planetbilder, tok dette bildet av en stormfull Saturn tidligere i desember. Hele fem jordkloder kan få plass side om side i uværet som herjer den nordlige halvkulen. Foto: ANTHONY WESLEY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blåser friskt på Saturn. Og som vanlig er alt mye større og verre når det skjer på solsystemets gasskjemper.

Selve stormøyet har en diameter på cirka 6000 km - halvparten av Jordas - og inkludert «halen», som står ut mot høyre, er hele systemet 60 000 km langt. Det betyr at hele fem jordkloder kan få plass side om side.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Det er mulig at dette er den største Saturn-stormen på mange tiår, sier planetfotograf Anthony Wesley, som har tatt en rekke bilder av stormen, til nettstedet Spaceweather.com.

Stormen, for øyeblikket et av de mest lyssterke trekkene på planeten, er blitt observert av amatørastronomer på Jorda i store deler av desember. Og nylig fikk NASAs Cassini-sonde omsider mulighet til å knipse fotografier.

JULESTORM: NASAs Cassini-sonde tok dette bildet av stormen på julaften. Merk at det er et råbilde og derfor ikke behandlet. Foto: AFP PHOTO/HO/NASA/JPL/SSI/
JULESTORM: NASAs Cassini-sonde tok dette bildet av stormen på julaften. Merk at det er et råbilde og derfor ikke behandlet. Foto: AFP PHOTO/HO/NASA/JPL/SSI/ Vis mer

- Og hvilken storm det er!, sier Cassini-forsker Caroly Porco ifølge Space.com.

Stormen skal være synlig fra Jorda med et «et medium stort teleskop under gode forhold», sier Wesley. Den australske amatørastronomen har flere ganger tidligere satt dagsorden når Jupiter er blitt truffet av store objekter.

Om du selv vil forsøke å bevitne stormen fra Oslo-området, kravler Saturn opp over horisonten i øst like før klokka 01.30 i natt. Her kan du registrere sted og sjekke når og hvor planeten er synlig i andre deler av landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!