Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saturn-måne kan skjule enormt hav

Og der det er flytende vann kan det finnes liv.

DYPT OG VÅTT: Observasjoner utført av NASA-sonden Cassini antyder at månen Titan - Saturns største - kan ha et enormt og dypt hav skjult under et "skall" av is. Foto: AP Photo/NASA, JPL, Space Science Institute/SCANPIX
DYPT OG VÅTT: Observasjoner utført av NASA-sonden Cassini antyder at månen Titan - Saturns største - kan ha et enormt og dypt hav skjult under et "skall" av is. Foto: AP Photo/NASA, JPL, Space Science Institute/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saturns måne Titan kan skjule et enormt hav av flytende vann, ifølge observasjoner gjort av NASAs romsonde Cassini. Og der det er vann, kan det være liv - iallfall slik vi kjenner det.

Cassini har gransket Saturn, ringsystemet og månene siden 2004, og observert at enkelte detaljer vedrørende Titans omløpsbane og rotasjon ikke samsvarer med at den er består av fast stoff tvers igjennom, melder Space.com.

Observasjonene og anomaliene kan imidlertid gi mening dersom Titan - den største av Saturns over 60 måner - har hav under overflaten, trolig bestående av flytende vann, mener Cassini-forskerne i en ny studie i tidsskriftet Astronomy & Astrophysics.

- Vi tror at forekomsten av et hav er sannsynlig, sier leder av studien, planetforsker Rose-Marie Baland ved Royal Observatory i Brussel i Belgia.

Opptil 425 km dypt Studien føyer seg inn i rekken av flere som konkluderer med at månen, som er litt større enn vår egen, ikke kan være et helt fast legeme, men skjule et hav under et «skall» av is. Baland sier teamet brukte disse studiene som et utgangspunkt.

- Vi fant ideen svært interessant, og bestemte oss for å ta den litt videre, sier hun til Space.com.

Tallene er vanskelige å anslå nøyaktig, men studien antyder at det ytterste laget av is kan være 150 til 200 km tykt, mens det mulige havet under er mellom 5 og 425 km dypt. Med utgangspunkt i tanker omkring hvordan månen ble dannet, tror forskerne at havet hovedsakelig består av vann, med en mulig «dash» av ammoniakk, sier Baland.

Titan vil ikke være unik om dette stemmer. Også Saturn-månen Enceladus og Jupiters Europa - en av de heteste kandidatene for mulig liv andre steder i solsystemet - har sannsynligvis dype hav under en isete overflate.

Innsjøer av metan Titan er den eneste kloden utenom jorda hvor det er påvist innsjøer på overflaten, da i form av flytende metan, og forskere har lenge ment at kanskje kan være opphav til liv.

PLASK: Titan er den eneste kloden utenom Jorda hvor det er påvist innsjøer på overflaten, her i form av flytende metan. Også her spekuleres det i om liv kan ha oppstått. Dette bildet av overflaten ble tatt av Huygens-sonden som dalte ned til månen i 2005. Foto: NASA/SCANPIX
PLASK: Titan er den eneste kloden utenom Jorda hvor det er påvist innsjøer på overflaten, her i form av flytende metan. Også her spekuleres det i om liv kan ha oppstått. Dette bildet av overflaten ble tatt av Huygens-sonden som dalte ned til månen i 2005. Foto: NASA/SCANPIX Vis mer

For mens det blir spekulert i om liv kan oppstå under sære og uventede forutsetninger, kjemier og forhold - som i metansjøer - må forskerne som jakter organismer andre steder i solsystemet også ta utgangspunkt i det eneste livet vi så langt kjenner: Det her på jorda.

Og her på jorda er tilgang på vann - H2O - av helt avgjørende betydning for at liv skal eksistere.

- Astrobiologene vet fortsatt ikke hva som er de nødvendige forholdene for at liv skal oppstå, men det virker som om tilstedeværelsen av flytende vann er påkrevd, sier Baland.

Ikke endelig bevist Flere observasjoner og mer forskning må til før det definitivt kan konkluderes med at Titan skjuler et stort hav. Omløps- og rotasjonskarakteristikkene kan muligens også forklares med at månen er blitt forstyrret nylig, for eksempel av komet- eller asteroidenedslag.

- Våre analyser styrker muligheten for at Titan har et hav under overflaten, men det beviser det ikke utenfor enhver tvil. Så det er fortsatt en jobb å gjøre, sier Baland til Astrobiology Magazine.

IS OG VANN: Forskerne tror det kan være over 400 km dypt hav skjult under overflatelaget bestående av opptil 200 km is. Grafikk: NASA/JPL
IS OG VANN: Forskerne tror det kan være over 400 km dypt hav skjult under overflatelaget bestående av opptil 200 km is. Grafikk: NASA/JPL Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media