Sau med rabies oppdaget på Jylland

KØBENHAVN: For første gang på 16 år er det oppdaget hundegalskap i Danmark. Helsemyndighetene i Ringkøbing på Jylland bekreftet i dag at det er funnet rabiessmitte i en sau i distriktet Lem, og veterinærer tror at sauen er blitt smittet gjennom flaggermusbitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske myndigheter har slått fast at hundegalskap er svært utbredt blant landets flaggermus, og at opp til 25 prosent av bestanden kan være smittet. Flaggermusene blir ikke selv rabiessyke, men kan overføre smitten til andre dyr når de biter dem, sier veterinærer.

- Norge er et rabiesfritt land og vi vil ikke iverksette noen tiltak nå, forteller spesiallege ved Statens Helsetilsyn, Andreas Skulberg til Dagbladet :på nettet.

Han mener at det ikke er noen fare for at hundegalskapen skal spre seg fra Danmark til Norge.

Sky

Flaggermus er vanligvis svært menneskesky, og faren for at mennesker skal bli smittet av rabies gjennom flaggermusbitt betegnes derfor som liten.

  Folk på Jylland blir likevel innstendig oppfordret til å holde seg unna steder der flaggermus kan holde til, sier en talskvinne for myndighetene i København.

- Folk bør ta hensyn når de er i utlandet. En må helst ikke klappe hunder, katter eller andre dyr, sier Skulberg.

Blir man imidlertid bitt av en hund, katt eller rev i utlandet, bør man straks ta kontakt med de lokale helsemyndighetene for å høre om de har hatt tilfeller av rabies.

- I så fall må de ta vaksiner så fort som mulig. Rabies er en 100 prosent dødelig sykdom hvis en først blir smittet, forteller Skulberg.