Saudi-Arabias kvinnelig ambassadør har ankommet i Norge

- Saudi-ambassadør forråder folket sitt

Saudi-Arabia har sendt en kvinne som ambassadør til Norge. - Norge må spørre henne om hvorfor hun har dekket over at tortur skjer, og prøver å renvaske et råttent regime, sier søstera til landets mest kjente menneskerettsaktivist.

MODIG KVINNE: I 2014 ledet den saudiske kvinnen Loujain al-Hathloul en kampanje for at kvinnene skulle få kjøre bil, men aller viktigst - bli likebehandlet - i Saudi-Arabia. Foto: AP / NTB
MODIG KVINNE: I 2014 ledet den saudiske kvinnen Loujain al-Hathloul en kampanje for at kvinnene skulle få kjøre bil, men aller viktigst - bli likebehandlet - i Saudi-Arabia. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

I 2014 ble den saudiske kvinnen Loujain al-Hathloul verdenskjent da hun trosset Saudi-Arabias kjøreforbud for kvinner. Den driftige kvinnen tok lappen i nabolandet, De forente arabiske emirater, og kjørte over grensa til Saudi.

Kjøreturen ble lagt ut på Twitter, og var en del av en kampanje for å gi saudiske kvinner mer frihet.

- Norges nye ambassadør var med i en menneskerettighetskommisjon som skulle se om Loujain ble utsatt for tortur i fengsel. Min søster fortalte henne om torturen. Da svarte al-Moallimi at hun ikke kunne hjelpe henne, sier al-Hathloul søster, Lina al-Hathloul til Dagbladet.

Dagbladet har bedt den saudiarabiske ambassaden om kommentarer til denne saken, men ingen ved ambassaden har foreløpig besvart Dagbladets henvendelser.

Fakta Amal al-Moallimi

  • Saudi-Arabias nye ambassadør til Norge.
  • Ankom Norge like før jul.
  • Ble tatt i ed virituelt den 20. oktober, ifølge SPA (saudisk pressebyrå).
  • Landets andre kvinnelige ambassadør.
  • Var med i Saudi-Arabias menneskerettighetskommisjon, ifølge Dawn og Amnesty.

- Kan ikke beskytte

Kampen for likestilling og frihet har ført til flere fengselsopphold for Loujain al-Hathloul. Like før kjøreforbudet ble opphevet i juni 2018, ble al-Hathloul fengslet igjen, sammen med 14 andre kvinneaktivister. I fengsel har de opplevd tortur og isolasjon, ifølge Amnesty, DAWN og en rekke andre kilder.

- Loujain har blitt torturert. Hun har blitt pisket, fått elektriske støt og er truet med drap og voldtekter. Mine foreldre har sett tortur-merkene med egne øyne. Loujain var livredd og skalv så mye at hun ikke klarte å holde et glass vann, sier Lina al-Hathloul, aktivistens søster, som bor i eksil i Europa.

Dagbladet har forelagt påstandene for saudiarabiske myndigheter, men ingen har så langt svart Dagbladets henvendelser.

STORT SAVN: Her er Lina og Louijain al-Hathloul (t.h) sammen for siste gang, i desember 2017. Lillesøster Lina al-Hathloul ber norske myndigheter presse den nye saudiske ambassadøren for å få satt søstera fri. Foto: Privat
STORT SAVN: Her er Lina og Louijain al-Hathloul (t.h) sammen for siste gang, i desember 2017. Lillesøster Lina al-Hathloul ber norske myndigheter presse den nye saudiske ambassadøren for å få satt søstera fri. Foto: Privat Vis mer

I november 2018 sendte regimet en delegasjon for å se forholdene den kjente fangen levde under. Saudis nye ambassadør til Norge, Amal al-Moallimi, var med i gruppa, ifølge Dawn, Amnesty og søstera til al-Hathloul.

- Da min søster fikk vite det, ble hun lettet og fortalte henne alt det grusomme som skjedde i fengselet, sier søsteren.

Al-Moallimi skal ha skrevet notater underveis, ifølge al-Hathloul.

- Søstera mi spurte om Amal kunne love å beskytte henne i framtida, men da svarte hun at «nei, vi kan ikke beskytte deg». Det knuste Loujain. Staten har sendt inn en som skal beskytte deg, og så kan de ikke det. Laoujain ble forrådt, sier al-Hathloul.

- Truet med represalier

Også Amnesty sitter på opplysninger om at den nye ambassadøren til Norge besøkte al-Hathloul i fengsel, som medlem av en statlig styrt menneskerettighetskommisjon.

- Vi tar utgangspunkt i at ambassadøren faktisk besøkte Loujain i fengselet som representant for SHRC, og har ikke offentlig bidratt til å problematisere bruken av tortur generelt i Saudi-Arabia - og spesielt i saken mot Loujain, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty, som følger saken tett.

Amnestys Tin viser til at Loujain al-Hathloul ba den nye ambassadøren i Norge om beskyttelse da hun fikk besøk i fengselet.

- Det var fordi hun var blitt truet med represalier hvis hun fortalte at hun var blitt utsatt for tortur, sier Tin.

- Legitimerer tortur

- Ingen tortur

Tre dager etter besøket i fengselet, kom gruppa med sin konklusjon, ifølge al-Hathloul. Dette har al-Hathloul fortalt sine foreldre, som har møtt henne i fengselet fordi de har fungert som hennes advokater.

- Kommisjonen sa at det ikke blir utført tortur i saudiske fengsler. Menneskerettighetskommisjonen var en dekkoperasjon fra regimet, sier lillesøster al-Hathloul.

Al-Hathloul mener at Norges rykte som et land som kjemper for menneskerettigheter og likestilling vil bli svertet om Norge lar Amal al-Moallimi få være Saudi-Arabias ambassadør til Norge.

- Jeg sier ikke at ambassadøren personlig kunne ha gjort noe for å bedre Loujains situasjon, men å være stille om hva hun ble fortalt, og til og med benekte at regimet utfører tortur … Dette lar regimet få fortsette med sine overgrep, og al-Moallimi er med på å hvitvaske dem, sier hun.

- Forråder oss

Nå ber den fengslede aktivistens søster Norge om å ta opp saken til den fengslede Loujain al-Hathloul med den nyinnsatte ambassadøren.

- Hun forrådte Loujain og hun forråder det saudiske folket. Min beskjed til Norge er at det er deres plikt å stille henne spørsmål om dette. Spør henne om hva som har skjedd med Loujain og om hvorfor hun ikke forteller om det hun ble fortalt, sier al-Hathloul.

Hun viser til at Norge, som et land som verdsetter fredsarbeid og menneskerettigheter, har en plikt til å presse ambassadøren til å svare for hva som skjer med de mange kvinnelige aktivistene som sitter fengslet i Saudi-Arabia.

- Press henne til å fortelle sannheten. Hun kan ikke fortsette med å hvitvaske regimets mange forbrytelser, sier al-Hathloul.

Den saudiarabiske ambassaden i Oslo er forelagt hele denne artikkelen, men har så langt valgt å ikke kommentere innholdet.

Sultestreik i fengsel

Den 26. oktober startet Loujain al-Hathloul en sultestreik i fengselet på grunn av at hun «blir nektet grunnleggende rettigheter».

- Hun pratet med foreldrene mine, dagen hun startet sultestreiken. Hun hadde mistet alt håp, og sa hun ikke følte for å leve lenger, sier søstera bekymret.

Sultestreiken ble avsluttet etter noen uker. Lillesøster al-Hathloul, foreldre og søsken gjør nå alt for å få verden til å presse det saudiske regimet sånn at de slipper al-Hathloul og andre fanger fri.

Opposisjon fengsles

JOBBER FOR SIN SØSTER: Lina al-Hathloul (25) bor i Europa og bruker mye av tida si på å få verden til å høre om søstera Loujain al-Hatloul og alle de andre som sitter fengslet i Saudi-Arabia. Foto: Privat
JOBBER FOR SIN SØSTER: Lina al-Hathloul (25) bor i Europa og bruker mye av tida si på å få verden til å høre om søstera Loujain al-Hatloul og alle de andre som sitter fengslet i Saudi-Arabia. Foto: Privat Vis mer

Det var den 15. mai 2018 at Loujain al-Hathloul og andre ledende kvinneaktivister ble arrestert og fengslet for å kreve at vergesystemet skulle opphøres og at kvinner skulle få kjøre bil. I dag kan kvinner kjøre bil og en del bestemmelser under vergesystemet er opphevet.

Likevel sitter kvinnene som kjempet for at dette skulle opphøre ennå i fengsel.

Landets unge kronprins, Muhammad bin Salman, og hans folk forteller om de mange reformene som nå pågår i Saudi-Arabia.

- Ikke noe er bra i Saudi-Arabia. Regimet forsøker å framstille det som at alt blir bedre, men alt blir bare verre. De sier at kvinner nå kan kjøre bil og dra rundt på egen hånd, men det er bare en side av saken. Nå kommer det en lov som gjør at politiet kan arrestere kvinner de mener ikke kler seg korrekt, sier al-Hathloul.

Hun får støtte av Abdullah Aloudh, den saudiarabiske akademikeren og leder av DAWN, organisasjonens som ble startet av Jamal Khashoggi, som ble drept på konsulatet i Istanbul i 2018.

- Vi har gjort grundige undersøkelser av al-Moallimis opptreden, og det mest problematiske er at hun benekter at det pågår tortur, seksuell trakassering med mer i saudiske fengsler, sier han og fortsetter:

- Norge bør ikke akseptere henne som ambassadør, sier han.

Søreide: - Bekymringsfullt

Like før corona-nedstengning verden over, i februar, var Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i Saudi-Arabia. Hun møtte blant annet landets utenriksminister og viseutenriksminister, Adel al-Jubeir, og brukte mye av tida på menneskerettighetsspørsmål.

- Det er en veldig tosidig utvikling i Saudi-Arabia, med en rask åpning på den ene sida, som gjelder en del kulturelle og sosiale rettigheter, samtidig som det er en tilstramming når det gjelder politiske og sivile rettigheter, sa utenriksministeren til Dagbladet under Saudi-reisen.

Om Norge kommer til å ta opp menneskerettighetsspørsmålet og den nyinnsatte ambassadørens besøk hos Loujain al-Hathloul i 2018, sier Søreide som følger:

- Opplysningene om at Loujain al-Hathloul skal ha blitt utsatt for tortur er svært bekymringsfulle. Ambassaden prøvde å få tilgang til rettslokalet under rettssaken mot Loujain al-Hathloul 25. november, men slapp ikke inn, sier Søreide til Dagbladet i en mail.

Hun viser også til at chargé d’affaires på den saudiske ambassaden i Oslo er kalt inn til en samtale i Utenriksdepartementet hvor vi vil ta opp sakene til al-Hathloul og de andre kvinnelige menneskerettighetsforkjemperne

- Oppfordrer til løslatelser

Utenriksministeren understreker at «internasjonal oppmerksomhet er uansett viktig og ambassaden forsøker å følge alle rettssaker av denne typen»

SAUDI-BESØK: I februar var utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreidet på besøk i Saudi Arabia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SAUDI-BESØK: I februar var utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreidet på besøk i Saudi Arabia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi har nær kontakt og koordinerer med andre land som også jevnlig tar opp menneskerettighetsforhold med Saudi-Arabia, sier Søreide.

Hun sier at «menneskerettighetssituasjonen vil fortsette å stå sentralt i vår dialog med Saudi-Arabia».

- Situasjonen for de fengslede menneskerettighetsforsvarerne og andre konkrete saksforhold reises jevnlig med saudiske myndigheter i Riyadh og med den saudiske ambassaden i Oslo. Vi har også oppfordret til at de må løslates gjennom flere fellesinnlegg om Saudi-Arabia i FNs menneskerettighetsråd.

Amnesty bedt om møte

Seniorrådgiver i Amnesty, Ina Tin, har fulgt saken til al-Hathloul tett, og har allerede bedt om et møte med den nyankomne ambassadøren.

- Vi vil ønske henne velkommen til Norge med en rekke kritiske spørsmål om hennes rolle i saken. Det er sterkt problematisk hvis hun har fått Loujains historie om tortur i fengselet, men uten at hun handlet i etterkant, sier Tin og fortsetter:

- Hvis dette stemmer, har hun brukt sin posisjon i menneskerettighetskommisjon til å hvitvaske regimet, og det er sterkt kritikkverdig.

Nominert til fredspris

Den nye ambassadøren til Norge er den andre kvinnelige ambassadøren til Saudi-Arabia.

- Saudi-Arabia driver en pr-kampanje for å vise at kvinner har det så mye bedre i landet. Men al-Moallimi vil få en tøff start i Norge. Det er nok derfor ambassaden også bare har tvitret om hennes ankomst på arabisk, sier Tin og legger til:

- Vi er interessert i hennes versjon av saken og oppfordrer henne til å forklare seg. Så lenge hun nekter å kommentere noe, vil hennes taushet naturlig nok bli oppfattet som en bekreftelse på anklagene mot henne.

Amnesty har en stor kampanje for å få Loujain al-Hathloul og de andre kvinnelige aktivistene løslatt. Hver første fredag i måneden holder de demonstrasjon utenfor ambassaden i Oslo.

Loujain al-Hathloul er Saudi-Arabias mest kjente fange, og er nominert til Nobels fredspris flere ganger.

Kan bli fri i mars

I dag, 28. desember, falt dommen mot Loujain al-Hathloul i en lukket terrordomstol:

Den prominente saudiske aktivisten Loujain al-Hathloul ble dømt til fem år og åtte måneder i fengsel for å ha forsøkt å endre landets politiske system.

«Det betyr at aktivisten sannsynlig vil bli løslatt i mars, like etter at Joe Biden utnevnes til president», skriver den saudiske journalisten Ahmed Al Omran i sitt nyhetsbrev i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer