Saudi-Arabias kvinnelig ambassadør har ankommet i Norge

- Saudi-ambassadør forråder folket sitt

Saudi-Arabia har sendt en kvinne som ambassadør til Norge. - Norge må spørre henne om hvorfor hun har dekket over at tortur skjer, og prøver å renvaske et råttent regime, sier søstera til landets mest kjente menneskerettsaktivist.

MODIG KVINNE: I 2014 ledet den saudiske kvinnen Loujain al-Hathloul en kampanje for at kvinnene skulle få kjøre bil, men aller viktigst - bli likebehandlet - i Saudi-Arabia. Foto: AP / NTB
MODIG KVINNE: I 2014 ledet den saudiske kvinnen Loujain al-Hathloul en kampanje for at kvinnene skulle få kjøre bil, men aller viktigst - bli likebehandlet - i Saudi-Arabia. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 ble den saudiske kvinnen Loujain al-Hathloul verdenskjent da hun trosset Saudi-Arabias kjøreforbud for kvinner. Den driftige kvinnen tok lappen i nabolandet, De forente arabiske emirater, og kjørte over grensa til Saudi.

Kjøreturen ble lagt ut på Twitter, og var en del av en kampanje for å gi saudiske kvinner mer frihet.

- Norges nye ambassadør var med i en menneskerettighetskommisjon som skulle se om Loujain ble utsatt for tortur i fengsel. Min søster fortalte henne om torturen. Da svarte al-Moallimi at hun ikke kunne hjelpe henne, sier al-Hathloul søster, Lina al-Hathloul til Dagbladet.

Dagbladet har bedt den saudiarabiske ambassaden om kommentarer til denne saken, men ingen ved ambassaden har foreløpig besvart Dagbladets henvendelser.

- Kan ikke beskytte

Kampen for likestilling og frihet har ført til flere fengselsopphold for Loujain al-Hathloul. Like før kjøreforbudet ble opphevet i juni 2018, ble al-Hathloul fengslet igjen, sammen med 14 andre kvinneaktivister. I fengsel har de opplevd tortur og isolasjon, ifølge Amnesty, DAWN og en rekke andre kilder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer