Loujain al-Hathlouls søster til Dagbladet:

Saudi-Arabia: - Ekstremt bekymret

Like før saudiske kvinner fikk lov til å kjøre bil, ble Saudi-Arabias mest kjente sjåfør, Loujain al-Hathloul, fengslet. Over to år etter, overføres hun til en terrordomstol.

MODIG KVINNE: I 2014 ledet den saudiske kvinnen Loujain al-Hathloul en kampanje for at også saudi-arabiske kvinner skulle få kjøre bil. Så kjempet hun for at kvinnene skulle slippe det forhatte verge-systemet i Saudi-Arabia. Foto: AFP / NTB
MODIG KVINNE: I 2014 ledet den saudiske kvinnen Loujain al-Hathloul en kampanje for at også saudi-arabiske kvinner skulle få kjøre bil. Så kjempet hun for at kvinnene skulle slippe det forhatte verge-systemet i Saudi-Arabia. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 ble den saudiske kvinnen Loujain al-Hathloul verdenskjent da hun trosset Saudi-Arabias kjøreforbud for kvinner. Nå må hun stille i retten - i en lukket terrordomstol, som kan dømme folk til døden.

- Jeg er ekstremt bekymret for min søster. Hun er så svak etter alt hun har vært utsatt for i fengsel, og sist mine foreldre så henne, skalv hun voldsomt. De hadde aldri sett henne så svak, fortalte Lina al-Hathloul, lillesøstera til den fengslede aktivisten, nylig til Dagbladet.

- Torturert

Lillesøster Lina al-Hathloul bor og studerer i Europa, men bruker all ledig tid på å få verdens oppmerksomhet om søsterens sak. Loujain al-Hathloul ble verdenskjent da hun tok tok lappen i nabolandet, De forente arabiske emirater, i 2014. Så satte hun seg i bilen og kjørte over grensa til Saudi. Kjøreturen fikk henne rett i fengsel.

- Loujain er en utrolig varm og engasjert person, som følte et ansvar for å være en stemme for kvinnene som hun møtte i fengselet. Hennes kamp for å kjøre bil er en ting, men hun har gjort så mye mer: Jobbet for å få en slutt på vergesystemet sånn at kvinner kunne bli mer likestilt, pratet media, FN, menneskerettighetsorganisasjoner og diplomater, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty og forfatter av boka Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer