Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabia bygger gigantisk mur for å holde IS ute

Reiser «Berlinmur» i ørkenen.

STENGER KAOSET UTE: En grensevakt holder oppsyn på grensa mellom Saudi-Arabia og Irak. Saudi-Arabia er i ferd med å reise et enormt verk av barrierer langs nesten hele grensa til det urolige nabolandet i nord. Foto:REUTERS/Faisal Al Nasser
STENGER KAOSET UTE: En grensevakt holder oppsyn på grensa mellom Saudi-Arabia og Irak. Saudi-Arabia er i ferd med å reise et enormt verk av barrierer langs nesten hele grensa til det urolige nabolandet i nord. Foto:REUTERS/Faisal Al Nasser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saudi-Arabia er i gang med byggingen av en nesten 1000 kilometer lang barriere mot grensa til Irak, som er et land i full oppløsning etter at den fundamentalistiske grupperingen Den islamske staten (IS) har tatt kontroll over store deler av landet.

Det relativt stabile kongedømmet ønsker nå å isolere seg fra kaoset som herjer på den andre siden av landets nordlige grense.

DREPT I ANGREP: De tre drepte grensevaktene, og to andre som døde under andre omstendigheter under en seremoni i en moske i Mekka i forrige uke. Foto:AFP PHOTO
DREPT I ANGREP: De tre drepte grensevaktene, og to andre som døde under andre omstendigheter under en seremoni i en moske i Mekka i forrige uke. Foto:AFP PHOTO Vis mer

Store deler av området nord for grensen kontrolleres nå av IS. I forrige uke ble en saudisk grensepost angrepet av IS. Tre personer ble drept, blant dem en saudi-general, skriver The Telegraph.

Planene om å forsterke grensa har eksistert siden den irakiske borgerkrigen herjet i 2006.  

Arbeidene begynte imidlertid ikke før i september i fjor, da IS hadde overtatt kontrollen over store områder i Irak.

Fem lag med gjerder Grensa er nå sperret med fem lag med gjerder, med vakttårn og nattkameraer. Myndighetene i Ryadh har sendt 30000 soldater til området, skriver The Telegraph.

30000 SOLDATER: En grensevakt tungt bevæpnet med maskingevær ved grensen mellomo Saudi-Arabia og Irak. Myndighetene i Ryadh har sendt 30000 tropper til området. Foto: REUTERS/Faisal Nasser
30000 SOLDATER: En grensevakt tungt bevæpnet med maskingevær ved grensen mellomo Saudi-Arabia og Irak. Myndighetene i Ryadh har sendt 30000 tropper til området. Foto: REUTERS/Faisal Nasser Vis mer

Ifølge Newsweek vil sperringen strekke seg fra byen Turaif nær grensa til Jordan, til Hafar al-Batin i nærheten av Kuwait, og dermed dekke nesten hele grensa mellom Irak og Saudi Arabia.

Bolverket vil bestå av en grøft og flere lag med stålgjerder, overvåket av i alt 40 vakttårn. De monterte overvåkningsradarene skal være i stand til å oppdage en person på 20 kilometers avstand. 240 bevæpnede biler vil patruljere langs grensa, ifølge Newsweek.

Saudi-Arabia har også stengt grensa til Yemen i sørvest med en 1800 kilometer lang barriere.

17 000 fremmedkrigere Etter å ha kjempet mot Assad-regimet i borgerkrigen i Syria, vendte IS i fjor sommer seg mot nabolandet Irak. I juni i fjor inntok ekstremistgruppen millionbyen Mosul i Nord-Irak.

Før vestlige bombefly ble satt inn, sto IS bare 20 kilometer fra Erbil, en annen millionby i den kurdiske delen av Irak. IS har det siste halvåret tatt kontroll over store deler av Syria og Irak, skriver NTB.

I Vesten er også hjemvendte fremmedkrigere - vestlige borgere med kamperfaring med IS i Syria - blitt en akutt bekymring. Det anslås at inntil 17 000 fremmedkrigere har reist fra vestlige land for å krige for IS.