Saudi-Arabia

Saudi-Arabia bytter til kristen kalender. Vil ha lengre måneder for å betale mindre til arbeidere

Flere dager i året betyr trolig færre lønningsutbetalinger for saudi-arabiske arbeidere.

RIKT LAND: Saudi-Arabia er et svært rikt land, nedgangstider til tross. Her et bilde av storbyen Riyadh. Foto: SAUDI-TOURISM REUTERS/Ali Jarekji/NTB Scanpix
RIKT LAND: Saudi-Arabia er et svært rikt land, nedgangstider til tross. Her et bilde av storbyen Riyadh. Foto: SAUDI-TOURISM REUTERS/Ali Jarekji/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige uke besluttet myndighetene i Saudi-Arabia å bytte ut den islamske Hijiri-kalenderen til fordel for gregoriansk tidsregning - kalenderen blant annet benyttet av Norge.

Årsaken er, ifølge AFP, at staten ønsker å spare penger.

Vil betale arbeiderne sjeldnere

Staten får, ifølge Bloomberg, tre fjerdedeler av sine inntekter fra oljeproduksjon, en sektor som har lidd under globalt synkende priser.

Til tross for dette, har landet forsøkt å opprettholde lønningene til saudi-arabiske arbeidere.

Nå sparer de heller inn på å ha flere dager i året.

Hijiri-kalenderen har tolv måneder, men bare 354 eller 355 dager i året.

Skiftet til kristen tidsregning, der et gjennomsnittlig år har 365 dager, betyr at Saudi-Arabia må betale statlige arbeidere noe sjeldnere, skriver nyhetsbyrået.

Høy levestandard i nedgangstider

Den nye kalenderen kommer trolig godt med for Saudi-Arabias regjering.

I takt med synkende oljepriser har landets pengereserver skrumpet betraktelig inn.

I oktober 2015 rapporterte Det internasjonale pengefondet (IMF) om at landet var i ferd med å styre mot et økonomisk skrekkscenario.

Landets 30 millioner innbyggere nyter foreløpig godt av en veldig høy levestandard takket være de massive almissene fra staten.

Dersom landet ikke endrer politisk kurs raskt, risikerer Saudi-Arabia å krasjlande med et brak, og i verste fall gå konkurs i 2020, advarte IMF den gang.

Å endre landets kalender er bare ett av flere grep Saudi-Arabia har tatt for å sikre sin egen økonomiske framtid.

- Selvfølgelig liker ikke folk dette

I september besluttet kong Salman, regjeringens overhode, å kutte sine ministeres lønninger med 20 prosent, ifølge The Guardian.

Samtidig meldte staten om at de ville droppe fordeler som statlige ansatte tidligere har hatt, deriblant overtidsbetaling.

- Selvfølgelig liker ikke folk dette, men det er et resultat av de dårlige tidene, sa økonomen Jamal Khashoggi til Al Arab News da reformen ble annonsert.

Landet planlegger også å gjøre seg mindre avhengige av olje. Dette i form av den såkalte «Visjon 2030»-planen.

Målet ved denne er å ekspandere privat sektor, skape flere arbeidsplasser og hente inn mer skatteinntekter fra andre kilder enn olje.

- Har pøst ut penger

Thina Saltvedt, sjefanalytiker i Nordea, sier at årsaken til Saudi-Arabias vanskeligheter er et svært høyt forbruk, synkende oljeinntekter til tross.

Hun sier at landet har pøst ut penger for å holde befolkningen i ro. Samtidig utføres mye av arbeidet i landet av fremmedarbeidere.

- Du får en generasjon som ikke jobber så mye, fordi mange av jobbene innen sektorer som helse og service gjøres av utenlandske arbeidere. Samtidig har landets oljefond blitt tappet stort de to siste årene, sier Saltvedt om situasjonen i Saudi-Arabia.

Vil produsere mindre olje

Økonomen sier at landet i det siste blant annet har kuttet subsidier innen elektrisitet og i boligmarkedet.

Nå planlegger de også å endre oljepolitikk.

I forrige uke ble OPEC-landene, med Saudi-Arabia i spissen, enige om å produsere mindre olje.

- De planlegger å redusere produksjonen for å få en høyere markedspris, samtidig som de vil bruke mindre olje selv. Saudi-Arabia har hatt stor vekst, noe som krever energi. Saudi-araberne bruker for eksempel råolje til å fyre opp sine air-conditionanlegg om sommeren, sier Saltvedt.

En negativ økonomisk utvikling til tross, så understreker Nordea-analytikeren at Saudi-Arabia vil fortsette å være en konkurransedyktig økonomi.

- Det er et svært rikt oljeland som vil fortsette å selge olje i mange år. De produserer olje til omtrent ti dollar per fat, noe som gjør at landet kan produsere billig olje på tross av markedsvingninger, sier Thina Saltvedt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer