FRYKTELIG FEILTAKELSE: 2. oktober gikk Jamal Khashoggi inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, men kom aldri ut igjen. Nå omtaler Saudi-Arabia drapet som en fryktelig feiltakelse. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Scanpix
FRYKTELIG FEILTAKELSE: 2. oktober gikk Jamal Khashoggi inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, men kom aldri ut igjen. Nå omtaler Saudi-Arabia drapet som en fryktelig feiltakelse. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB ScanpixVis mer

Saudi-Arabia: Drapet på Khashoggi var en fryktelig feiltakelse

- Vi vet ikke hvor liket befinner seg, sier utenriksminister Adel al-Jubeir.

Saudi-Arabia omtaler drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi som en fryktelig feiltakelse, ifølge NTB.

Kongedømmets kronsprins, Mohammed bin Salman, skal ikke ha vært kjent med planer om å drepe journalisten.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det Saudi-Arabias utenriksminister, Adel al-Jubeir, som kommer med uttalelsene søndag ettermiddag.

- Vi vet ikke hvor liket befinner seg, sier utenriksministeren.

Til tross for Donald Trumps trusler om «streng straff» og spekulasjoner om at situasjonen vil få konsekvenser for USAs våpenhandel med kongedømmet, tror utenriksministeren at forholdet deres vil overleve dette.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

- Slagsmål

Uttalelsen kommer halvannet døgn etter at de innrømmet at Khashoggi døde i det saudiarabiske konsulatet i den Tyrkiske byen Istanbul. Da forklarte de dødsfallet med at det skal ha oppstått et slagsmål.

Flere har vært skeptiske til nettopp denne forklaringen. Blant annet har Amnesty International uttalt at de ikke stoler på den, og mener det må gjennomføres en uavhengig etterforskning. Det samme mener Human Rights Watch, Reporters Without Borders og Comittee to protect journalism.

Da Trump kommenterte fredagens uttalelse, sa han at han finner Saudi-Arabias forklaring troverdig. Samtidig omtalte presidenten innrømmelsen om at Khashoggi døde inne i konsulatet som et «godt første steg».

Trump sa også at de skal jobbe videre med USAs eventuelle respons på saken, og gjentok at han foretrekker å ikke skade amerikanske selskaper og arbeidsplasser ved å stanse våpensalg til kongedømmet.

Norsk venn

Seniorforsker Sverre Lodgaard kjente den drepte journalisten, og i går uttalte han til NTB at han ikke stoler på Saudi-Arabias forklaring om hvordan han døde.

- Det står ikke til troende. Det var i så fall en slåsskamp med 1 mot 15, sa Lodgaard, med henvisning til den antatte dødsskvadronen som ankom konsulatet få timer før Khashoggi.

NUPI-forskeren betegner Khashoggi som en god samtalepartner og en fremragende og høyt respektert analytiker med gode kontakter innen hjemlandets etterretningstjeneste.

- Han betraktet aldri seg selv som dissident før han flyttet til USA, der han åpenbart hadde en stor bekjentskapskrets i Washington, sier han.

- Dypt tragisk

Også utenriksminister, Ine Eriksen Søreide (H), omtalte hendelsen i lørdag ettermiddag.

- Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis død er dypt tragisk og beklagelig, sier hun.

Hun forventer også at det undersøkes nærmere.

- Det som har skjedd er uakseptabelt. Jeg forventer at det gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet og at alle de involverte stilles til ansvar for denne ugjerningen

- Hva skjedde med liket?

Khashoggi fikk publisert sine regimekritiske kommentarartikler i den amerikanske storavisa Washington Post. Etter fredagens «slagsmål»-forklaring, rykket avisas debattredaktør ut på Twitter.

- Det jeg hater med Saudi-Arabias uttalelse er at de antyder at det var en ulykke. Jamal døde ikke «under en slåsskamp». Khashoggi ble drept av saudiarabiske menn på konsulatet. Hans liv ble tatt fra ham, skrev debattredaktør Karen Attiah i Washington Post.

- Hva skjedde med liket? Hvorfor løy de og sa at han forlot konsulatet? Hvilke bevis har de for at det oppsto en slåsskamp? spurte hun.

Forsvant

Det var 2. oktober at Khashoggi besøkte konsulatet for å få dokumentasjon på at han var skilt, mens en tyrkisk kvinne han var forlovet med ble bedt om å vente utenfor.

Hans forlovede meldte ham savnet samme dag, og siden den gang har spekulasjonen om Khashoggis skjebne rast.

Over lengre tid har det vært regnet for nesten sikkert at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.

Saudi-Arabia har fram til fredag kveld hevdet at Khashoggi forlot konsulatet samme dag som han besøkte det, og sagt at han benyttet en annen utgang enn den han kom inn.