Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabia endrer arverekkefølgen: - Kan bli som verdens farligste mann å regne

Han har gått i farens fotspor og har opparbeidet seg et stort nettverk på bare to år. Iran kaller det at Saudi-Arabia har fått ny kronprins for et politisk jordskjelv.

KRONPRINS: Kong Salman har utpekt sønnen Mohammed bin Salman til kronprins.Foto: Reuters / NTB Scanpix
KRONPRINS: Kong Salman har utpekt sønnen Mohammed bin Salman til kronprins.Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag besluttet Saudi-Arabias konge å gjøre noe som aldri tidligere har skjedd i landets historie: Samle makta rundt en familiegren.

Kong Salman har utpekt sønnen Mohammed bin Salman til kronprins og fjernet nevøen Muhammed bin Nayef fra arverekken.

At kongens sønn nå er utnevnt som kronprins, faller ikke i god jord hos Iran. Irans statlige TV-kanal kaller endringen i arverekken et «mykt kuppforsøk», mener det et «politisk jordskjelv» og hevder nevøen ble «utpresset», skriver Washington Post.

Handlekraftig

81 år gamle kong Salman overtok tronen da halvbroren, kong Adbullah, døde i 2015. Kong Salman har slitt med helsen i årevis, og det skal ha blitt jobbet hardt i kulissene da USAs president Donald Trump var på besøk i mai å skjule at kongen lider av demens, skriver NTB.

FRYKT FOR TERROR: Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater gjorde det mandag klart at landene kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen til Qatar. Video CNN Vis mer

- Mohammed bin Salman kom ikke på radaren før faren hans ble konge for to år siden. Han har siden den gang ganske kjapt bygget seg opp en maktbase. Han har et tett forhold til kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyani i Emiratene og har stått bak mye av politikken siden faren kom til makta. Det sies at det er Mohammed bin Salman som står bak Qatar-krisen, sier Reier Møll Schoder, religionstiver og redaktør av nettstedet Den arabiske halvøy, til Dagbladet.

Det var i starten av juni fem land besluttet å kutte alle diplomatiske bånd til Qatar. Saudi-Arabia begrunnet bruddet med at landet er nødt til å «beskytte sin nasjonale sikkerhet mot farene knyttet til terrorisme og ekstremisme».

Reier Møll Schoder mener at ettersom det er den nyutnevnte kronprinsen som skal stå bak mye av de politiske beslutningene de siste åra, vil det ikke skje noen store endringer i framtida.

Men Møll Schoder tror likevel at verden kommer til å se et mer proaktivt Saudi-Arabia de neste årene.

I fars fotspor

- Jeg tror han kommer til å styre et mer proaktivt Saudi-Arabia og være mer synlig. Som å styrke sin posisjonering mot Iran og mot krefter som truer landets stabilitet, sier Midtøsten-eksperten.

FREDSMEDALJE: Trump ble lørdag beæret med Saudi-Arabias høyeste utmerkelse, æresmedaljen Abdulaziz al-Saud. Video: CNN Vis mer

Reier Møll Schoder tror det den ferske kronprinsen har lært mye av sin far.

- I motsetning til mange andre i toppen av kongedømmet, har ikke Mohammed bin Salman utdanning fra Vesten. Han har tatt en juridisk utdannelse i moderlandet og blitt lært opp ved å følge sin far, sier Midtøsten-eksperten og sier det er to ulike historier om ham som går:

- Han er arbeidsom, setter høye krav, drikker og røyker ikke og ønsker at Saudi-Arabia skal bli moderne og møte den nye tida. Han blir også sett på som en lederstjerne blant de unge. Men en annen side som også kommer fram, er at han er beskrevet av diplomater og analytikere som verdens farligste mann som tar impulsive beslutninger uten å vite konsekvensene. Skal man se på det analytisk, heller jeg mot det siste, sier han.

Den nyutnevnte kronprinsen nemlig allerede vist seg som forsvarsminister og vært leder av Rådet for økonomi og utvikling. Som minister ledet han krigen mot Houthi-militsen i nabolandet Jemen, en krig som ifølge FN har kostet over 10.000 mennesker livet, skriver NTB. Og som leder for økonomi-rådet, har Mohammed bin Salman iret etter å privatisere det statlige oljeselskapet Saudi Aramco. Foreløpig har ikke selskapet kommet på børsen.

I tillegg til det nevnte, skal kronprinsen ha stått bak mye av arbeidet om å svekke det religiøse politiets makt.

Et annet mål landet har satt seg er å bli mindre avhengig av oljen innen 2030.

MIDTØSTEN: Forsvarsminister og nå kronprins Mohammed bin Salman sammen med Donald Trump da presidenten var på sin første utenlandstur. Onsdag ringte Trump for gratulerte Salman. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MIDTØSTEN: Forsvarsminister og nå kronprins Mohammed bin Salman sammen med Donald Trump da presidenten var på sin første utenlandstur. Onsdag ringte Trump for gratulerte Salman. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Var Qatar-blokaden en åpning?

Analytikere tror det faktum at det er kongens sønn som en dag blir monark, kan få følger for den videre utviklingen i landet.

- Under Mohammed bin Salman har kongerike vært i en kostbar krig i Jemen og brutt båndene til Qatar. Det neste spørsmålet er om hva han kommer til å gjøre for å motvirke Irans innflytelse. Er Qatar-blokaden en slags åpning? sier Helima Croft, sjefsstrateg i RBC Capital Markets til Reuters.

Over halvparten av landets befolkning er under 25 år og den 31 år gamle kronprinsen skal være populær blant ungdommen.

Saudi-kjenneren Kristian Ulrichsen ved Rice University i Housten sier til Reuters at kronprinsen kan sitte ved makta i de neste 50 årene, særlig hvis han lykkes.

- Mohammed bin Salman er veldig populær blant de saudiarabiske ungdommene og skal prøve å endre kongeriket gjennom Visjon 2030. Hvis han lykkes, kan ha være på tronen i flere tiår, sier Kristian Ulrichsen.

Hadde allianser i Vesten

Hva nevøen Muhammed bin Nayef har å si til at arverekkefølge endres, vites ikke.

- Noen kilder sier at bin Nayef ønsket det selv på grunn av skader etter et terrorangrep for mange år siden. Men han kan ha blitt utsatt for maktspill, sier han og fortsetter:

- Det er spennende å se hvordan stormaktene i vesten ser på dette maktbytte. Den tidligere kronprinsen hadde en tett allianse med flere nasjonale antiterrorbyråer og hadde i følge eksperter tett på kongehuset et mer pragmatisk syn på utenrikspolitikk enn den nyutnevnte kronprinsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media