Saudi-Arabia forsvarer dom mot voldtektsoffer

- Kvinnen har vært utro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabias justisdepartement forsvarer dommen mot en kvinne som ble utsatt for en gjengvoldtekt, fordi hun skal ha tilstått at hun var utro.

Den 19 år gamle gifte kvinnen var sammen med en mann som ikke er en slektning av henne, da de to ble overfalt av sju menn med kniver, som voldtok henne etter tur.

Under rettssaken mot voldtektsmennene ble hun også dømt. Hun fikk en dom på 90 piskeslag, som ble skjerpet til 200 piskeslag og seks måneder i fengsel etter at hun anket.

I en erklæring som ble sendt ut lørdag sier justisdepartementet at kvinnen skal ha tilstått at hun var utro med mannen hun var sammen med i bilen den natten hun ble voldtatt av de sju mennene.

«Hun har tilstått at hun var engasjert i syndefulle forbindelser,» heter det i erklæringen, der det også heter at hun «befant seg i en avkledd tilstand i bilen i et mørkt og avsidesliggende område».

Hun ble dømt for å ha vært alene sammen med en mann hun ikke er i slekt med, noe som er forbudt i det strengt konservative kongedømmet.

Dommen utløste internasjonale protester, ikke minst fra demokratiske presidentkandidater i USA som syntes den offisielle reaksjonen var for mild. Det hvite hus ville ikke gå lenger enn å si at de var forbauset over dommen. Saudi-Arabia er en nær alliert av USA.

Det saudiarabiske justisdepartementet sier at landets juridiske system, som er basert på islamsk lov, gir begge parter i en sak muligheter for å framføre sitt syn.

VERDENSOMSPENDENDE PROTESTER:  Dommen har vakt avsky verden over. Her protesterer en indisk menneskerettsaktivist utenfor Saudi-Arabias ambassade i Mumbai. Foto: AFP PHOTO/Pal PILLAI
VERDENSOMSPENDENDE PROTESTER: Dommen har vakt avsky verden over. Her protesterer en indisk menneskerettsaktivist utenfor Saudi-Arabias ambassade i Mumbai. Foto: AFP PHOTO/Pal PILLAI Vis mer

De sju voldtektsmennene ble dømt til fengsel ett til fem år. Disse dommene ble også skjerpet til to til ni år under ankesaken.

(NTB)