- Saudi Arabia har en god torturmetode mot al-Qaida, jeg anbefaler den

Anders Behring Breivik mener seg utsatt for «irrasjonell tortur».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik ble i dag framstilt for 12 nye uker med varetektsfengsling i Oslo tingrett. For første gang fikk pressen være til stede og følge rettsmøtet og som ventet ble referatforbudet opphevet etter at fengslingsmøtet var over.

Breivik sa under fengslingsmøtet at det gikk greit å sitte isolert i fengsel, men at han hadde slitt litt i starten.

- Det er en irrasjonell form for tortur, sa Breivik om varetektsfengslingen med isolasjon.

Videre fortsatte han:

- Skal man først benytte en torturmetode, bør man benytte en som er rettet mot kommunikasjonsuthenting. Saudi-Arabia har en veldig god metode som jeg kan anbefale, sa Behring Breivik, før han ble avbrutt.

- Utnytter ikke torturen Overfor Dagbladet forklarer medforsvarer Odd Ivar Grøn massemorderens uttalelser.

- Han anser isolasjon i seg selv som en torturmetode, sier Grøn.

- Hva mener han med at den er irrasjonell?

- Han mener det da skulle vært kombinert med informasjonsinnhenting. Han mener at han tortureres uten at de utnytter det.

Presenterte seg som kommandør Massemorderen gjorde det klart at han ikke aksepterer fengsling, da han anser seg for å være i krig. Han hadde også innvendinger mot dommerens habilitet, da han mente han var utpekt av en institusjon som han ikke anerkjenner.

Breivik presenterte seg som justituarius i Knights Templar, som han kaller organisasjonen han hevder han har stiftet. Han kalte seg også militær kommandør i det han kaller den norske antikommunistiske motstandsbevegelse.

- Når to parter møtes, er det vanlig å få presentere seg. Han sa da sitt navn og at han var en militær kommandør, og prøvde å legge ut om hvorfor han mente han var i en krig, før han ble avbrutt av dommeren.
Han ble også avbrutt da han forsøkte å henvende seg til de pårørende.

Var nervøs Medforsvarer Vibeke Hein Bæra sier til Dagbladet at Behring Breivik var nervøs før sitt første møte med presse og pårørende.

- Han sa han var nervøs i forkant av rettsmøtet, men han sa han hadde sovet i natt og spist greit, sier Bæra. Breivik hadde med seg en liten huskelapp, som han la foran seg på bordet i retten.

- Det han hadde på lappen var at det var viktig for ham å få presentert seg som denne justituariusen og få fram at han ikke anerkjenner domstolen som sådann, fordi han mener han er i en krigssituasjon, sier Bæra. - Han skjønner at det er vanskelig for folk å forstå det han mener, men han mener det vil ta tid, minst 50-60 år.
- Problemer med seg selv Bistandsadvokat Carl Bore representerer to familier. Advokten mener Behring Breivik framstår som ustabil.

- Ingenting av det han sa virket fornuftig. Det virker som han har problemer med seg selv og sin psyke.

Bore sier videre at det virker som Anders Behring Breivik har et stort behov for å komme til orde.

- Han har tydelig behov for å si noe, men dette er ikke arenaen. Jeg synes det fungerte helt greit. Siktede var ikke pågående, men dommeren var rask med å avbryte.

- Jeg tror det var viktig at domstolen gjennomførte dette så normalt som mulig, sier Bore til Dagbladet.

Kjennelsen om forlenget varetekt er ventet klokka 13.

PS! Vi fulgte fengslingsmøtet direkte i vårt Nyhetsstudio.

- TORTUR: Anders Behring Breivik mener isolasjonen han sitter i er en irrasjonell form for tortur. Foto: Politiet
- TORTUR: Anders Behring Breivik mener isolasjonen han sitter i er en irrasjonell form for tortur. Foto: Politiet Vis mer