Fakta om krigen i Jemen:
• I mars 2015 startet en saudi-arabisk-ledet koalisjon angrep på Jemen.
• Hver dag blir seks barn skadd eller drept, ifølge FN.
• Borgerkrigen er like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører.
• Over 6494 personer er drept, hvorav mer enn halvparten sivile. Minst 31401 personer er skadd, ifølge FN.
• Ifølge Amnesty, Human Rights Watch og Den internasjonale Røde Kors-komiteen, er krigsforbrytelser begått av alle parter i krigen. Både sykehus og skoler er bombet.
• Minst 2,5 millioner mennesker er på flukt i eget land.
Lørdag 8. oktober var et stort antall mennesker samlet i en begravelsesseremoni i Jemens hovedstad Sanaa. Så kom bombeflyene til den saudi-arabisk-ledede koalisjonen.
Angrepet drepte minst 110 mennesker. I tillegg ble minst 610 personer skadd, inkludert en rekke barn. Nå viser undersøkelser at bombeangrepet synes å være en krigsforbrytelse, melder Human Rights Watch (HRW) i dag.
Liste med overgrep
Det var en stor begravelse. Det var Ali al-Rawishan, faren til innenriksminister Jalal al-Rawishan, som ble lagt i jorda. Her var både militærpersonell og ledere i det jemenittiske samfunnet, som er involvert i den pågående krigen mellom Houti-ene og den saudi-arabiske koalisjonen. Men flertallet av menneskene som deltok i begravelsen var flere hundre sivile jemenitter.

- I løpet av de siste 19 månedene har Saudi Arabia og koalisjonen gjennomført ulovlige angrep på skoler, markeder, sykehus, bryllup og hjem. Nå har de lagt til en begravelse på sin stadig økende liste med overgrep, sier Sarah Leah Whitson, Midtøsten- og Nord-Afrika-direktør i HRW.
Grusomt syn
Organisasjonen har intervjuet 14 vitner til angrepet, i tillegg til to personer som kom til åstedet like etter angrepet. De har også gått gjennom bilder og videoer fra åstedet. Et vitne sa følgende:
- Da jeg kom dit, så jeg mer enn 50 forbrente kropper, og mange av dem hadde mistet en kroppsdel eller halve hode. Noen var det mulig å gjenkjenne. Andre ikke.
Ifølge FN, er hundrevis av de skadde og drepte sivile. Et vitne sa han kjente over 45 av de drepte.
Saudi-Arabia startet sin krigføring i Jemen i mars 2015, og har høstet massiv kritikk for å overse internasjonale lover og regler som skal forhindre overgrep i krig og konflikt. Både Human Rights Watch, Amnesty og Den internasjonale Røde Kors-komiteen har kommet med rapporter som viser at Saudi-koalisjonens bombing har drept sivile, som karakteriseres som krigsforbrytelse.
Klare regler
Norge fortsetter likevel å selge utstyr til militær sluttbruk til både Saudi Arabia, Emiratene, Kuwait og Egypt, som alle er med å bomber i Jemen. Våpeneksportmeldingen for 2015 viser at Norge har mer enn doblet salg av såkalt A- og B-materiell (våpen, ammunisjon og utstyr til militær sluttbruk). Salget fortsetter også i 2016.
I den norske eksportkontrollregelverket står det at «Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig».
Militærutstyr skal heller ikke eksporteres dersom det er «åpenbar fare» for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking.
SV: - Norge må stoppe salg
SV ba så seint som i september om at Norge må stoppe alt salg av våpen og utstyr som brukes til militære formål.
- Jeg ser ingen grunn til at Norge skal selge våpen til noen av land som er i krig, og Jemen-krigen er svært brutal, med dokumentere brudd på krigens folkerett, påvist av FN og flere, sa Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.
Les også Dagbladets tidligere saker:
- September 2016: SV: - Norge må stanse våpensalg til landene som kriger i Jemen
- September 2016: Krever granskning av norsk våpensalg til Saudi-Arabia og bombe-koalisjonen.
- Juni 2016: 6400 er drept i Jemen. Norge øker salg av sivilt og militært utstyr til flere av partene
- April 2016: Norge har midlertidig stoppet ammunisjonssalg til Emiratene
- Januar 2016: Norge må få eksportforbud, mener Røde Kors
- Januar 2016: Sivile i Jemen kan ha blitt drept med norsk ammunisjon
