KRIGEN I JEMEN:

- Saudi Arabia har ulovlig angrepet skoler, markeder, sykehus, bryllup og hjem. Nå og en begravelse...

Minst 110 drept og mer enn 610 skadd i begravelse som ble bombet av Saudi Arabia-koalisjonen. - Antagelig krigsforbrytelse, ifølge Human Rights Watch.

DETTE VAR EN SAMFUNNSHALL: Røyk stiger fortsatt opp fra samfunnshuset som ble bombet av den saudi-arabisk-ledede koalisjonen. Minst 100 personer ble drept og mer enn 500 skadd, inkludert en rekke barn. Foto. Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix 
DETTE VAR EN SAMFUNNSHALL: Røyk stiger fortsatt opp fra samfunnshuset som ble bombet av den saudi-arabisk-ledede koalisjonen. Minst 100 personer ble drept og mer enn 500 skadd, inkludert en rekke barn. Foto. Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fakta om krigen i Jemen:

• I mars 2015 startet en saudi-arabisk-ledet koalisjon angrep på Jemen.

• Hver dag blir seks barn skadd eller drept, ifølge FN.

• Borgerkrigen er like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører.

• Over 6494 personer er drept, hvorav mer enn halvparten sivile. Minst 31401 personer er skadd, ifølge FN.

• Ifølge Amnesty, Human Rights Watch og Den internasjonale Røde Kors-komiteen, er krigsforbrytelser begått av alle parter i krigen. Både sykehus og skoler er bombet.

• Minst 2,5 millioner mennesker er på flukt i eget land.

Lørdag 8. oktober var et stort antall mennesker samlet i en begravelsesseremoni i Jemens hovedstad Sanaa. Så kom bombeflyene til den saudi-arabisk-ledede koalisjonen.

Angrepet drepte minst 110 mennesker. I tillegg ble minst 610 personer skadd, inkludert en rekke barn. Nå viser undersøkelser at bombeangrepet synes å være en krigsforbrytelse, melder Human Rights Watch (HRW) i dag.

Liste med overgrep

Det var en stor begravelse. Det var Ali al-Rawishan, faren til innenriksminister Jalal al-Rawishan, som ble lagt i jorda. Her var både militærpersonell og ledere i det jemenittiske samfunnet, som er involvert i den pågående krigen mellom Houti-ene og den saudi-arabiske koalisjonen. Men flertallet av menneskene som deltok i begravelsen var flere hundre sivile jemenitter.

LETER ETTER OMKOMNE: Hjelpearbeidere leter etter mennesker i ruinene av samfunnshuset i Sanaa. Foto: Osamah Abdulrhman / Ap / Scanpix 
LETER ETTER OMKOMNE: Hjelpearbeidere leter etter mennesker i ruinene av samfunnshuset i Sanaa. Foto: Osamah Abdulrhman / Ap / Scanpix  Vis mer

- I løpet av de siste 19 månedene har Saudi Arabia og koalisjonen gjennomført ulovlige angrep på skoler, markeder, sykehus, bryllup og hjem. Nå har de lagt til en begravelse på sin stadig økende liste med overgrep, sier Sarah Leah Whitson, Midtøsten- og Nord-Afrika-direktør i HRW.

Grusomt syn

Organisasjonen har intervjuet 14 vitner til angrepet, i tillegg til to personer som kom til åstedet like etter angrepet. De har også gått gjennom bilder og videoer fra åstedet. Et vitne sa følgende:

- Da jeg kom dit, så jeg mer enn 50 forbrente kropper, og mange av dem hadde mistet en kroppsdel eller halve hode. Noen var det mulig å gjenkjenne. Andre ikke.

Ifølge FN, er hundrevis av de skadde og drepte sivile. Et vitne sa han kjente over 45 av de drepte.

Saudi-Arabia startet sin krigføring i Jemen i mars 2015, og har høstet massiv kritikk for å overse internasjonale lover og regler som skal forhindre overgrep i krig og konflikt. Både Human Rights Watch, Amnesty og Den internasjonale Røde Kors-komiteen har kommet med rapporter som viser at Saudi-koalisjonens bombing har drept sivile, som karakteriseres som krigsforbrytelse.

Klare regler

Norge fortsetter likevel å selge utstyr til militær sluttbruk til både Saudi Arabia, Emiratene, Kuwait og Egypt, som alle er med å bomber i Jemen. Våpeneksportmeldingen for 2015 viser at Norge har mer enn doblet salg av såkalt A- og B-materiell (våpen, ammunisjon og utstyr til militær sluttbruk). Salget fortsetter også i 2016.

I den norske eksportkontrollregelverket står det at «Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig».

Militærutstyr skal heller ikke eksporteres dersom det er «åpenbar fare» for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking.

SV: - Norge må stoppe salg

SV ba så seint som i september om at Norge må stoppe alt salg av våpen og utstyr som brukes til militære formål.

- Jeg ser ingen grunn til at Norge skal selge våpen til noen av land som er i krig, og Jemen-krigen er svært brutal, med dokumentere brudd på krigens folkerett, påvist av FN og flere, sa Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

Les også Dagbladets tidligere saker:

INSPISERER BEGRAVELSES-LOKALET: FNs humanitære sjef i Jemen, Jamie McGoldrick (midten), er på plass i det som en gang var et samfunnshus, to dager etter det saudi-ledde bombeangrepet. Flyene bombet huset idet flere hundre mennesker var på plass for å begrave Ali al-Rawishan, faren til den Sanaa-baserte innenriksministeren, Jalal al-Rawishan. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix 
INSPISERER BEGRAVELSES-LOKALET: FNs humanitære sjef i Jemen, Jamie McGoldrick (midten), er på plass i det som en gang var et samfunnshus, to dager etter det saudi-ledde bombeangrepet. Flyene bombet huset idet flere hundre mennesker var på plass for å begrave Ali al-Rawishan, faren til den Sanaa-baserte innenriksministeren, Jalal al-Rawishan. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix  Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer