Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabia henrettet 47 personer i dag

47 mennesker er henrettet i Saudi-Arabia, de fleste for å ha begått terrorhandlinger, opplyser Saudi-Arabias regjering. Blant de henrettede er en høytstående sjiamuslimsk skriftlærd, Nimr al-Nimr.

HENRETTET LØRDAG: Sjiamuslimske demonstranter samlet seg utenfor Saudi-Arabias ambassade i Sana i Jemen i oktober 2014 i protest mot at sjeik Nimr al-Nimr ble dømt til døden. Lørdag ble han og 46 andre henrettet i Saudi-Arabia. Foto: Reuters / NTB scanpix
HENRETTET LØRDAG: Sjiamuslimske demonstranter samlet seg utenfor Saudi-Arabias ambassade i Sana i Jemen i oktober 2014 i protest mot at sjeik Nimr al-Nimr ble dømt til døden. Lørdag ble han og 46 andre henrettet i Saudi-Arabia. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sjiamuslimske skriftlærde, sjeik Nimr al-Nimr, ble i oktober 2014 dømt til døden i Saudi-Arabia. Han ble holdt fengslet fram til han lørdag ble henrettet. Nimr var kjent som en kritiker av det saudiarabiske regimet da han ble pågrepet i 2012.

De 47 ble henrettet lørdag morgen, opplyser landets innenriksdepartement i en uttalelse på saudiarabisk statlig fjernsyn.

Saudi-Arabias stormufti, sjeik Abdulaziz Al al-Sheikh, sa kort tid etter på statlig TV at henrettelsene var berettiget. Dette var Saudi-Arabias første henrettelser i år. I fjor ble minst 157 mennesker henrettet i landet, en økning fra 90 i 2014.

Al-Qaida Landets offisielle nyhetsbyrå Saudi Press Agency (SPA) melder at henrettelsene fant sted i tolv forskjellige deler av landet lørdag morgen.

De 47 hadde tidligere blitt dømt til døden i rettsvesenet, og dødsdommene var blitt signert av kong Salman.

Flesteparten av dem ble henrettet for å ha vært innblandet i en rekke al-Qaida-angrep fra 2003 til 2006 der flere hundre mennesker ble drept, opplyser departementet i det sunnimuslimske landet. Flere hundre personer som ble pågrepet for å ha støttet angrepene, er fra før dømt.

Støttet demonstrasjoner Nimr ble anklaget for oppvigleri fordi han støttet massedemonstrasjoner som brøt ut i Saudi-Arabia i februar 2011. Flere sjiamuslimer ble drept i voldelige sammenstøt i protestene. De krevde økt politisk og religiøs frihet øst i Saudi-Arabia i forbindelse med den såkalte arabiske våren.

Nimr ble dømt for å ha «hjulpet terrorister» og for å ha «gått til krig mot Allah».

Det autoritære kongedømmet baserer sitt lovverk på en tolkning av islamisme og islamsk lov. Begge forbrytelsene som Nimr ble dømt for, oppfyller vilkårene for dødsstraff.

Pågripelsen av Nimr i 2012 utløste flere dager med demonstrasjoner i Qatif øst i Saudi-Arabia, der mesteparten av landet sjiamuslimske minoritet bor. Flere hundre sjiamuslimer ble fengslet etter demonstrasjonene.

Saudi-Arabias tidligere innenriksminister prins Ahmed har hevdet at Nimr var «i mental ubalanse».

Regimet slår spesielt hardt ned på forsøk på protester fra den sjiamuslimske minoriteten, men demonstrasjoner av enhver type er, i likhet med politiske partier, forbudt.

Iran advarer Sjiamuslimske Iran har advart mot å henrette Nimr og uttalt at Saudi-Arabia vil måtte betale en høy pris.

De to landene står fra før på hver sin side i krigen i Jemen, der Saudi-Arabia leder en koalisjon bestående i all hovedsak av sunnimuslimske land til støtte for Jemens internasjonalt anerkjente president, sunnimuslimske Abd-Rabbu Mansour Hadi. Hadi har støttet USAs droneangrep i Jemen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). AQAP kjemper både mot Hadi og hans støttespillere, og mot Houthi-militsen. Iran støtter Houthi-opprørerne i kampen for å gjeninnsette tidligere president Ali Abdullah Saleh ved makten i Jemen.

Iran og Saudi-Arabia har også ulike syn på hvordan Syria-krigen bør løses.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media