TYDELIG SIGNAL: Saudi-Arabia skal kjøpe 84 jagerfly av typen F-15 fra USA. Dette er en klar beskjed om USAs forpliktelser i Midtøsten, mener amerikanske myndigheter. Foto: EPA/JIM HOLLANDER/SCANPIX
TYDELIG SIGNAL: Saudi-Arabia skal kjøpe 84 jagerfly av typen F-15 fra USA. Dette er en klar beskjed om USAs forpliktelser i Midtøsten, mener amerikanske myndigheter. Foto: EPA/JIM HOLLANDER/SCANPIXVis mer

Saudi-Arabia kjøper 84 nye jagerfly av USA

Samtidig som spenningen øker i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia skal kjøpe 84 jagerfly av typen F-15 fra USA. Dette er en klar beskjed om USAs forpliktelser i Midtøsten, mener amerikanske myndigheter.

Avtalen ble signert i helgen og innebærer i tillegg til nyinnkjøpene også modernisering av 70 andre fly.

- Dette er et sterkt signal til land i regionen om at USA er forpliktet til stabilitet i Golf-regionen og Midtøsten som helhet, sier Andrew Shapiro fra det amerikanske utenriksdepartementet.

- Det vil øke Saudi-Arabias evne til å forhindre og forsvare seg mot ytre trusler mot landets suverenitet, sier han videre.

F-15 produseres av Boeing, og leveransene vil skje over en periode på 15 til 20 år. Avtalen er viktig både for tusenvis av arbeidsplasser og den amerikanske økonomien, fremhevet Det hvite hus da avtalen ble offentliggjort torsdag.

Avtaleinngåelsen skjer imidlertid samtidig som spenningen øker i regionen, og ordkrigen mellom USA og Iran er kraftig trappet opp. Iranske myndigheter truer med å stanse oljetrafikken gjennom Hormuz-stredet hvis Vesten innfører flere sanksjoner mot Irans oljeeksport.

Amerikanerne sier de ikke vil godta en stengning av stredet, mens iranerne mener USA ikke er i noen posisjon til å bestemme hvorvidt Iran skal stenge stredet eller ikke.

(NTB)