Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabia kritisk til lovforslag - truer med å selge seg ut av USAs økonomi

Ny lov gjør at landet kan stilles til ansvar for 9/11.

ALVORLIG: En mann gå foran tårnet som kalles Kingdom Tower i Riyadh i Saudi-Arabia. Nå er forholdet mellom USA og Saudi-Arabia spent. Foto: REUTERS/Faisal Al Nasser
ALVORLIG: En mann gå foran tårnet som kalles Kingdom Tower i Riyadh i Saudi-Arabia. Nå er forholdet mellom USA og Saudi-Arabia spent. Foto: REUTERS/Faisal Al Nasser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var New York Times (NYT) som først omtalte den spesielle trusselen fra Saudi-Arabia mot den amerikanske kongressen. De truer nemlig med å selge amerikanske verdipapirer og statsobligasjoner som den saudiske staten eier hvis politikerne går inn for en ny lov som åpner for at landet kan stilles til ansvar for terrorangrepene i New York 11.september 2001 i amerikansk rett.

Redd for frysing av verdier Forsvarsministeren i landet skal ifølge avisa ha overbrakt beskjeden forrige måned - og forklart at de er nødt til å selge verdiene, som har en anslått verdi på rundt 750 milliarder dollar, før de står i fare for å fryses av amerikansk rett.

Et slikt nedsalg kan presse ned aksjekursene og destabilisere dollaren. Eksperter tviler imidlertid på at saudiene mener alvor med trusselen, da et slikt nedsalg vil kunne være vanskelig å gjennomføre og kan ende med å lamme landet økonomisk, skriver avisa.

USA-ekspert Arne Jon Isachsen ved Handelshøyskolen BI tror også det er en tom trussel. Hvis det gjøres, vil det skape uro i de globale finansmarkedene, noe Saudi-Arabia vil få skylda for. Antagelig vil også dollaren svekkes, noe som igjen vil påvirke saudisk økonomi fordi den saudiske valutaen er bundet til dollaren.

Trolig er Saudi-Arabia selv den som taper mest på det, sier han.

- Hvorfor skal de gjøre det, og hvis skal gjør det; hvor skal de da gjøre av pengene? De må jo plassere dem et sted også, sier han til Dagbladet. 

Bakgrunnen til disputten om lovendringa er anklager om at statsansatte saudier bosatt i USA kan ha medvirket til terrorangrepet.

Har ønsket å gå til sak Ifølge New York Times har etterlatte til personer som døde i angrepet, ønsket å bruke domstolene til å holde den saudiske kongefamilien og banker i Saudi-Arabia ansvarlige terroren - men har blitt hindret av en lov fra 1976 som gir utenlandske nasjoner en delvis immunitet i amerikanske domstoler.

Lovendringen kongressen nå vil få igjennom, er ment å klargjøre at immunitet som gis til utenlandske nasjoner i denne loven ikke skal gjelde tilfeller der nasjoner er funnet skyldig i terrorangrep som dreper amerikanere på amerikansk jord.
 
Tar avstand fra anklagene Det er uklart om spekulasjonene mot Saudi-Arabia stemmer, men en slik lov som USA nå kan få, åpner for å gjøre nærmere undersøkelser mot landets rolle i angrepene. 

Saudiske myndigheter har på det sterkeste tatt avstand fra insinuisjonene, ifølge New York Times.
 
Landet har i mange år vært en av USAs viktigste allierte, men forholdet mellom de to landene blir stadig mer politisk omstridt i USA.

Ifølge avisa skal president Obama til Riyadh i Saudi-Arabia onsdag, og det er mulig at trusselen vil bli diskutert da.

Hele Norges coronakart