Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabia kutter all forbindelse med Iran etter henrettelseskrangel

Trekker ambassadøren.

PROTERSTER: Protestene utenfor Saudi-Arabias ambassade i Teheran i Iran blir oppgitt som grunn til at Saudia-Arabia nå kutter de diplomatiske forbindelsene. Foto: Reuters / NTB scanpix
PROTERSTER: Protestene utenfor Saudi-Arabias ambassade i Teheran i Iran blir oppgitt som grunn til at Saudia-Arabia nå kutter de diplomatiske forbindelsene. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia trekker ut sin ambassadør til Iran i løpet av 48 timer og kunngjør at de avslutter alle forbindelser med landet.

Utenriksminister Adel al-Jubeir gjorde det kjent søndag at landet kutter sine diplomatiske forbindelse med Iran etter at ambassaden i Teheran er blitt stormet av demonstranter.Ifølge Jubeir vil alle på ambassaden være ute av landet innen 48 timer.

Den spente situasjonen oppsto etter at Saudi-Arabia henrettet lørdag den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr og tre andre sjiamuslimer, samt 43 sunnimuslimer.

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei sa tidligere i dag at Saudi-Arabias lederskap vil bli rammet av guddommelig straff. Henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr var et politisk feilsteg, mener Khamenei.

Nå har altså Saudi-Arabia bestemt seg for at de kutter alle bånd til nabolandet.

Nimr var en fremstående sjiamuslimsk skriftlærd som var anklaget for oppvigleri etter å ha støttet massedemonstrasjoner i Saudi-Arabia i februar 2011.

Flere sjiamuslimer ble drept i voldelige sammenstøt. De krevde økt politisk og religiøs frihet øst i Saudi-Arabia i forbindelse med den såkalte arabiske våren.

Myndighetene i det sunnimuslimske landet dømte Nimr i 2014 for å ha «hjulpet terrorister» og for å ha «gått til krig mot Allah». Han satt fengslet inntil henrettelsen fant sted lørdag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media