PÅ TERRORLISTE: Saudi-Arabia har satt jihadistiske grupper i Syria og Det muslimske brorskapet i Egypt på sin terrorliste. Foto:  REUTERS/Khalil Ashawi/NTB Scanpix
PÅ TERRORLISTE: Saudi-Arabia har satt jihadistiske grupper i Syria og Det muslimske brorskapet i Egypt på sin terrorliste. Foto: REUTERS/Khalil Ashawi/NTB ScanpixVis mer

Saudi-Arabia setter jihadister i Syria på terrorlista

I tillegg til Det muslimske brorskapet i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia har satt jihadistiske grupper i Syria og Det muslimske brorskapet i Egypt på sin terrorliste.

Samtidig gir de saudiarabiske myndighetene ordre til saudiarabere som opptrer som krigere i andre land, om å vende hjem innen 15 dager eller risikere fengsel.

Tiltaket er en betydelig opptrapping mot Det muslimske brorskap hvis president Mohamed Mursi ble styrtet i et militærkupp i fjor.

Det illustrerer også at Saudi-Arabia er stadig mer bekymret for risikoen som saudiarabiske ekstremister i Syria kan komme til å utgjøre mot den nasjonale sikkerheten.

Saudi-Arabia har helt fra begynnelsen støttet de sunnimuslimske opprørerne mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad, også med våpen som blant andre USA har nølt med å forsyne dem med.

Men Saudi-Arabia har samtidig vært stadig mer oppmerksom på faren fra radikale sunnimuslimske jihadistiske grupper, særlig etter en serie angrep fra en lokal al-Qaida-gruppe fra 2003 til 2006.

I tillegg til Det muslimske brorskapet er nå al-Nusra-fronten, som er al-Qaidas offisielle kontakt i Syria, og Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) oppført på Saudi-Arabias nye liste som landets innenriksdepartement utarbeider.

Også på lista er de sjiamuslimske opprørerne i Nord-Jemen som er kjent som huthis, og «Hizbollah i kongeriket», en lite kjent sjiamuslimsk gruppe i Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia og andre golfstater har lenge vært fiendtlig innstilt til Brorskapet, og det er dette som ligger bak at Saudi-Arabia, Bahrain og De forente arabiske emiratene tidligere denne uka brøt de diplomatiske forbindelsene med Qatar, som støtter Brorskapet.

(NTB)