Saudi-Arabia skal trene moderate opprørere

I kampen mot Den islamske staten.

I SAMTALER:  Utenrikminister John Kerry ankommer etter planen Saudi-Arabia torsdag morgen, for å diskutere strategien for å bekjempe Den islamske stat. Til høyre i bildet er Saudi-Arabias kong Abdullah. Bildet ble tatt under et møte 27. juni i år. Foto: AFP Photo/Brendan SMIALOWSKI/POOL
I SAMTALER: Utenrikminister John Kerry ankommer etter planen Saudi-Arabia torsdag morgen, for å diskutere strategien for å bekjempe Den islamske stat. Til høyre i bildet er Saudi-Arabias kong Abdullah. Bildet ble tatt under et møte 27. juni i år. Foto: AFP Photo/Brendan SMIALOWSKI/POOLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saudia-Arabia skal ha sagt seg villige til å trene moderate, syriske opprørere i kampen mot Den islamske stat, skriver New York Times.

USAs utenriksminister John Kerry skal etter planen ankomme Jeddah i Saudi-Arabia torsdag morgen for å diskutere strategien for å bekjempe IS i Irak og Syria.

På møtet vil også representanter fra Egypt, Jordan, Tyrkia, Libanion og Irak delta, skriver New York Times.

En ikke-navngitt kilde i det amerikanske utenriksdepartementet sier det vil bli iverksatt en rekke tiltak for svekke IS, som å hindre pengestøtten til ekstremistgruppa.

- Vi er en posisjon hvor jeg tror vi kan være ganske spesifikke om hva vi ønsker oss, sier kilden til avisa.

Det hvite hus sier i en uttalelse at president Barack Obama har vært i kontakt med Saudia-Arabias kong Abdullah, og at de to lederne «var enige om behovet for å trene moderate syriske opprørere».

Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard møtte tirsdag sin saudiarabiske kollega Saud al-Feisal i Jeddah. Han var tydelig på at landet må gjøre mer for hindre at rike saudiarabiere bidrar med pengestøtte til Den islamske staten.

- Jeg spurte hva Saudi-Arabia gjør for å forhindre at privatpersoner og organisasjoner bidrar til IS, og jeg fikk en lang beskrivelse av hvilke ulike tiltak de har satt i verk for å stanse pengeflommen, sier Lidegaard til nyhetsbyrået Ritzau.

Lidegaard fikk også et løfte om at Saudi-Arabia vil fortsette å forfølge og straffe personer som gir penger til IS. Han sier svarene gir håp, men understreker samtidig at IS finansierer sin virksomhet med oljeinntekter de har erobret i Irak.