PROTESTERER: I Sri Lanka var det store protester da Saudi-Arabia dømte Rizana Nafeek, som jobbet som tjenestepike i et hjem i Saudi-Arabia, til døden for å ha drept barnet hun hadde til oppgave å passe på. Nafeek ble halshugget 9. januar 2013. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
PROTESTERER: I Sri Lanka var det store protester da Saudi-Arabia dømte Rizana Nafeek, som jobbet som tjenestepike i et hjem i Saudi-Arabia, til døden for å ha drept barnet hun hadde til oppgave å passe på. Nafeek ble halshugget 9. januar 2013. Foto: REUTERS/NTB ScanpixVis mer

Saudi-Arabia søker etter åtte nye hodekappere

Økt behov for bødler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som oftest er det snakk om halshogging, gjerne i full offentlighet, når Saudi-Arabia skal henrette sine dødsdømte.

Nå søker kongedømmet etter åtte nye bødler, skriver britiske Daily Mail.

Det er intet krav til spesielle kvalifikasjoner for å få jobben, ifølge The Guardian.

Behovet for flere bødler henger sammen med en økning i antall dødsdommer i Saudi-Arabia.

85 hittil i år Halshoggingen av en mann søndag denne uka, var den 85. registrerte henrettelsen i år, ifølge det nasjonale saudi-arabiske nyhetsbyrået, mot 88 henrettelser i hele 2014, ifølge en oversikt fra Human Rights Watch.

Saudi-Arabia er blant de fem landene i verden som henretter flest. I 2014 var landet nummer tre på lista etter Kina og Iran, men foran Irak og USA, ifølge tall fra Amnesty International.

I bøddeljobbannonsen, som ligger på en portal over ledige offentlige stillinger, går det fram at interessenter må være forberedt på at jobben også innebærer å måtte utføre amputasjoner på folk som er dømt for mindre alvorlige forbrytelser.

Amnesty hevder at kongedømmet utførte minst 90 henrettelser i fjor. Flesteparten av de henrettede var dømt for drap. 38 ble henrettet etter narkotikaforbrytelser.

Rundt halvparten av de henrettede var saudi-arabere. De andre kom fra Pakistan, jemen, Syria, Jordan, India, Indonesia, Burma, Tsjad, Eritrea, Filippinene og Sudan.

«Religiøs funksjonær» Saudi-arabiske myndigheter har ikke sagt noe om hvorfor henrettelsesraten har skutt fart, men diplomater har spekulert i at det kan ha sammenheng med at det er blitt utnevnt flere dommere, slik at landet har fått rettsbehandlet en kø av ankesaker.

Politiske kommentatorer mener det også kan ha sammenheng med at myndighetene vil slå hardt ned på regional turbulens.

Ifølge en nedlastbar PDF-applikasjon som forteller om bøddelens rolle, er bøddelen å regne som en «religiøs funksjonær».

Interessenter kan ikke regne med et liv i sus og dus. Som bøddel er man blant de lavest betalte offentlige tjenestemenn i saudi-Arabia.