Saudi-Arabia tilbyr terrorister amnesti

Får èn måned på å overgi seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Saudiske myndigheter gikk i dag ut og garanterte for tryggheten til terrorister i kongedømmet som overgir seg frivillig innen en måned.

De som følger oppfordringen vil kun bli straffeforfulgt dersom de har utført handlinger som har skadd andre, og de vil uansett ikke bli straffet med dødsstraff.

Terrorister som ikke overgir seg vil derimot bli jaget av saudiske sikkerhetsstyrker, og bli møtt med «fryktelige konsekvenser», sa kronprins Abdullah ifølge CNN.

- Vi sier for siste gang at vi åpner døra for de angrende, og for de som vil vende tilbake til det rettskafne, sa kronprinsen i en tv-sending.

- Dersom de frivillig overgir seg innen maksimalt en måned fra denne dagen, kan vi love at de vil være trygge, sa den saudiske kronprinsen, og lovet alle som overgir seg en rettferdig behandling i overensstemmelse med islamsk lov.

- Dersom de er kloke og aksepterer det, vil de bli reddet. Hvis ikke, vil ikke gud forby oss å slå tilbake med våre styrker.

Terrorbølge

Utspillet skjer bare noen dager etter at den amerikanske luftfartsingeniøren Paul Johnson jr. ble tatt som gissel av ei al-Qaida-gruppe, og seinere halshogget i Saudi-Arabia. Bare noen timer etter halshoggingen ble al-Qaidas leder i Saudi-Arabia og tre andre ettersøkte islamister drept av landets sikkerhetsstyrker.

Det groteske gisseldramaet var det foreløpig siste i ei lang rekke sammenstøt mellom saudiske myndigheter og islamistiske terrorister. I mai ble 22 mennesker - 19 av dem utlendinger - drept i sammenstøt mellom saudiske sikkerhetsstyrker og al Qaida-medlemmer.

TILBYR AMNESTI: Saudi-Arabias regjerende kronprins Abdullah talt på vegne av sin syke og aldrende bror, kong Fahd, på statlig fjernsyn i dag.