Saudi-Arabia truer med å saksøke alle som sammenlikner dem med IS. Dette svarer verden

#SueMeSaudi.

TRUER MED SØKSMÅL: Saudi-Arabia, her ved konge og statsminister Salman bin Abdulaziz Al Saud, liker dårlig at kongedømmet blir sammenliknet med IS. De truer med å saksøke alle som gjør det på internett, noe som har ført til en enorm kampanje. Foto: NTB scanpix / Faksimile: The Times
TRUER MED SØKSMÅL: Saudi-Arabia, her ved konge og statsminister Salman bin Abdulaziz Al Saud, liker dårlig at kongedømmet blir sammenliknet med IS. De truer med å saksøke alle som gjør det på internett, noe som har ført til en enorm kampanje. Foto: NTB scanpix / Faksimile: The TimesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regimet i Saudi-Arabia er blitt kraftig kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner.

Ifølge Amnesty International er 151 personer henrettet i kongedømmet så langt i år. De fleste av henrettelsene skjer ved offentlig halshogging, og det praktiserer streng sharia-lovgivning i landet.

I fjor ble 90 personer henrettet i landet, og det store antallet henrettelser i år har ført til at flere har fått øynene opp for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia.

Truet med søksmål Flere har også sammenliknet henrettelsene med terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) og latt seg provosere over at kongedømmet er en svært nær alliert for blant annet USA i Midtøsten.

En av de utløsende sakene som nå har ført til en storm mot Saudi-Arabia var dødsdommen mot palestineren Ashraf Fayadh, som ble dømt til døden for å ha forlatt sin tro.

Forrige uke ble det kjent at saudiske myndigheter nå vurderer å gå til søksmål mot Twitter-brukere som sammenliknet kongedømmet med IS. Det uttalte justisdepartementet til den regimevennlige avisa Al Riyadh.

DØMT TIL DØDEN: Den palestinske poeten Ashraf Fayadh ble dømt til døden for å «ha forlattet sin tro». Dødsdommen har skapt et voldsomt engasjement internasjonalt. Foto: Fayadhs Instagram via AP/NTB scanpix
DØMT TIL DØDEN: Den palestinske poeten Ashraf Fayadh ble dømt til døden for å «ha forlattet sin tro». Dødsdommen har skapt et voldsomt engasjement internasjonalt. Foto: Fayadhs Instagram via AP/NTB scanpix Vis mer

- Justisdepartementet vil saksøke personen som beskrev dødsstraffen for «apostasi» som å være «IS-aktig» skrev avisa, ifølge Reuters.

Det er usikkert hvem den aktuelle Twitter-brukeren var, men justisdepartementet gjorde det klart at de ikke ville nøle med å saksøke medier eller personer som sammenliknet Saudi-Arabia med IS.

Slått tilbake Taktikken til Saudi-Arabia fungerte kanskje ikke helt som ønsket.

Uttalelsene har nemlig resultert i en storm mot kongedømmet, og justisdepartementet lyktes først og fremst med å skape to nye emneknagger på Twitter: #SaudiArabiaIsISIS og #SueMeSaudi, skriver kringkasteren Deutsche Welle.

Emneknaggen #SueMeSaudi har nå flere treff i minuttet, og mange ønsker å markere sin motstand mot menneskerettighetssituasjonen i landet.

Blant annet har tegner i britiske The Times, Peter Brookes, sammenliknet IS og Saudi-Arabia ved å vise hvordan halshoggingen fungerer.

I Saudi-Arabia praktiseres wahabisme, en strengt fundamentalistisk retning innen sunniislam som i praksis er statsreligion i landet. Det er også denne retningen som har inspirert blant annet al-Qaida og IS.