Saudi-Arabia truer med atomvåpen

Hvis Iran skal ha det vil vi også ha det, sier Saudi-Arabia.

DRAMATISKE KONSEKVENSER: Tidligere etteretningssjef og ambassadør i Washington, prins Turki al-Faisal, advarte profilerte Nato-topper om at iransk atomvåpen vil kunne føre til «mulige dramatiske konsekvenser». Foto: AFP/AMER HILABI/SCANPIX
DRAMATISKE KONSEKVENSER: Tidligere etteretningssjef og ambassadør i Washington, prins Turki al-Faisal, advarte profilerte Nato-topper om at iransk atomvåpen vil kunne føre til «mulige dramatiske konsekvenser». Foto: AFP/AMER HILABI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En profilert og høystående saudi-arabisk diplomat truer med et nytt våpenkappløp hvis Iran skaffer seg atomvåpen, skriver The Guardian.

Tidligere etteretningsjef og ambassadør i Washington, prins Turki al-Faisal, advarte profilerte Nato-topper om at iransk atomvåpen vil kunne føre til «mulige dramatiske konsekvenser».

Prinsen snakket under et hemmelig møte i en militærbase i Cambridgeshire. Den militære flyplassen, «RAF Molesworth», fungerer som Natos senter for innhenting av etteretning og informasjon om Midtøsten. 

- Papirtiger med stålklør The Guardian har fått tilgang til referatet. «Iran er en papirtiger med stålklør» og landet «forstyrrer og destabliserte» hele regionen, sa prinsen under møtet.

Al-Faisal sa ikke konkret hva disse konsekvensene ville bli, men en ikke navngitt høytstående saudi-arabisk myndighetsperson nær prinsen sier at beskjeden er klar.

«Vi kan ikke leve med en situasjon hvor Iran har atomvåpen og vi ikke. Det er så enkelt som det», sier han til The Guardian. 

Følger etter «For oss vil det være uakseptabelt hvis Iran skaffer seg atomvåpen. Vi blir nødt til å følge etter», sier han videre. Den høystående kilden sier videre at Saudi-Arabia vil fortsette å utvikle sitt sivile atomprogram.

Al-Faisal sa under møtet i Cambridgeshire at et hvert land har rett til å utvikle atomkraft. 

- MÅ FØLGE ETTER: «For oss vil det være uakseptabelt hvis Iran skaffer seg atomvåpen. Vi vil bli nødt til å følge etter», sier en saudi-arabisk myndighetsperson til The Guardian. Her besøker Irans president Mahmoud Ahmadinejad landets atomprogram. Foto: AP/SCANPIX
- MÅ FØLGE ETTER: «For oss vil det være uakseptabelt hvis Iran skaffer seg atomvåpen. Vi vil bli nødt til å følge etter», sier en saudi-arabisk myndighetsperson til The Guardian. Her besøker Irans president Mahmoud Ahmadinejad landets atomprogram. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

«Iran er veldig sensitive når det gjelder andre lands innblanding i deres saker. Men de bør gjøre mot andre slik de vil at andre skal gjøre mot dem. Kongedømmet (Saudi-Arabia red.anm.) forventer at Iran handler slik de predikerer», sa al-Faisal under møtet.

Al-Faisal har i dag ingen offisiell posisjon i Saudi-Arbaia, men blir regnet som landets uofisielle ambassadør og en potensiell kandidat som utenriksminister, skriver The Guardian.

PAPIRTIGER?: «Iran er en papirtiger med stålklør» og landet «forstyrrer og destabliserte» hele regionen, sa prins Turki al-Faisal under et Nato-møte  Foto: AFP/AMER HILABI/SCANPIX
PAPIRTIGER?: «Iran er en papirtiger med stålklør» og landet «forstyrrer og destabliserte» hele regionen, sa prins Turki al-Faisal under et Nato-møte Foto: AFP/AMER HILABI/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer