Saudi-Arabia valgt inn i FNs kvinnekommisjon: - Som å la en pyroman bli brannsjef

Sterke reaksjoner på at Saudi-Arabia skal passe på kvinners rettigheter. 

Stemt inn: Kongeriket Saudi-Arabia har et av verdens mest kvinneundertrykkende regimer. Nå er landet valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Her er den saudiarabiske kongen Salman bin Abdulaziz al-Saud avbildet i hovedstaden Riyadh. Foto: REUTERS / Jim Bourg
Stemt inn: Kongeriket Saudi-Arabia har et av verdens mest kvinneundertrykkende regimer. Nå er landet valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Her er den saudiarabiske kongen Salman bin Abdulaziz al-Saud avbildet i hovedstaden Riyadh. Foto: REUTERS / Jim Bourg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Å velge Saudi-Arabia til å fremme kvinners rettigheter, er som å gi en pyroman jobben som byens brannsjef. Det er absurd og moralsk forkastelig, mener administrerende direktør Hillel Neuer i den Genève-baserte organisasjonen UN Watch, som overvåker FN sitt arbeid.

Neuer sin reaksjon kommer etter at det ble klart at Kongeriket Saudi-Arabia får en plass i FNs kvinnekommisjon, som blant annet innebærer at regimet skal være med å utforme globale standarer for likestilling.

Kommisjonen, som består av 45 innvalgte medlemsland, har som mål å fremme likestilling og å styrke kvinners rettigheter.

- Dette er en svart dag for kvinners rettigheter, og for alle menneskerettigheter. Saudi-Arabias diskriminering av kvinner er grov og systematisk i lov og praksis, sier Neuer og utdyper:

- Alle saudiarabiske kvinner må ha en mannlig verge som tar alle kritiske avgjørelser på hennes vegne, og som kontrollerer kvinnens liv fra hun blir født til hun dør. Saudi-Arabia forbyr kvinner å kjøre bil. Hvorfor valgte FN verdens ledende promotør av kjønnsforskjeller til å sitte i likestillingskommisjonen? I dag sendte FN ut et signal om at kvinners rettigheter kan ofres for petroleums-dollar og politikk, og organisasjonen har skuffet millioner av kvinnelige ofre verden over, mener UN Watch-direktøren.

- Føles som et svik

World Economic Forum utgir årlig likestillingsrapporten «Global Gender Gap Rapport», hvor land blir rangert etter hvem som er best på likestilling. I fjor havnet Saudi-Arabia helt nede på 141. plass av 144 undersøkte land.

I Saudi-Arabia må kvinner ha en mannlig verge som gir dem tillatelse til å gifte seg, ta utdanning, jobbe, reise eller skaffe seg en bankkonto. Kvinner må dekke seg til og må oppholde seg atskilt fra menn i deler av samfunnet. Det er også det eneste landet i verden som forbyr kvinner å kjøre bil.

- Jeg skulle ønske jeg hadde ord til å beskrive hvordan jeg føler meg akkurat nå. Jeg er saudi og dette føles som et svik, skriver en kvinne som studerer internasjonale menneskerettigheter i Australia på Twitter.

Fikk 47 av 54 stemmer

Det er FNs økonomiske og sosiale råd som velger hvilke 45 land som skal sitte i Kvinnekommisjonen. Rådet består av 54 medlemsland, og 47 av disse valgte å stemme på Saudi-Arabia.

Stemmegivningen ble hemmeligholdt, og det er derfor ikke kjent hvilke land som støttet Saudi-Arabias kandidatur. Ifølge UN Watch viser likevel avstemningen at minst 15 demokratiske medlemsland i rådet må ha stemt på Saudi-Arabia for at landet skulle ha fått 47 stemmer.

Ifølge en video fra rådets behandling av saken, var det USA som tok initiativ til at stemmegivningen skulle være hemmelig.

Saudi-Arabia ble også nylig gjeninnvalgt til å sitte i FNs menneskerettighetsråd (UNHRC).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer