SIER NEI: Jonas Gahr Støre vil ikke la Saudi-Arabia bygge moskeer for flere titalls millioner i Norge. Foto: Scanpix
SIER NEI: Jonas Gahr Støre vil ikke la Saudi-Arabia bygge moskeer for flere titalls millioner i Norge. Foto: ScanpixVis mer

Saudi-Arabia vil bygge moskeer i Norge

Jonas Gahr Støre sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil hindre Saudi-Arabia i å finansiere moskeer i Norge.

Saudiarabiske myndigheter og rike privatpersoner vil bygge moskeer for flere titalls millioner i Norge. Det har de lov til etter norske lover om Ãkonomisk støtte til trossamfunn. Forutsetningen er at norske myndigheter godkjenner støtten, skriver VG.

I et svar til Tawfiiq islamske senter skriver UD at det ville være «et paradoks og unaturlig om det ble gitt godkjenning til finansiering fra kilder i et land der det ikke åpnes for religionsfrihet».

- Vi kunne bare sagt nei, av prinsipp gir ikke UD slike godkjenninger. Men når vi først blir spurt, benytter vi muligheten til å legge til at en godkjenning vil være paradoksal all den tid det er straffbart i Saudi-Arabia å etablere kristne trossamfunn, sier Støre til VG.

Statssekretær Espen Barth Eide besøker Saudi-Arabia i dag, og skal ta opp pengestøtten:

- Jeg oppfatter at mange av mine europeiske kolleger har det samme problemet, og Norge vil ta saken opp i Europarådet, sier Støre.

Svaret fra Utenriksdepartementet er til Tawfiiq islamske senter, men Støre opplyser at også trossamfunnet Alnor som vil bygge moské i Tromsø med støtte fra en saudiarabisk forretningsmann, vil få et likelydende svar.

(NTB)