Saudi-Arabia vil kjøpe gamle fly for 360 milliarder av USA

Kan bli tidenes største våpenavtale, men flyene er allerede gamle når araberne får dem.

STORSALG: USA er iferd med å gjennomføre et salg av F-15-flyene sine. Samtidig utvikler de neste generasjon F-35, som blant annet Norge skal kjøpe. Foto: AP
STORSALG: USA er iferd med å gjennomføre et salg av F-15-flyene sine. Samtidig utvikler de neste generasjon F-35, som blant annet Norge skal kjøpe. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Obama-administrasjonen er iferd med å legge fram tidenes største amerikanske våpensalg for Kongressen. Avtalen har en verdi på 60 milliarder dollar og innebærer at USA selger avanserte flyvåpen til Saudi-Arabia, skriver The Wall Street Journal.

I tillegg til avtalen verdt 60 milliarder dollar, er USA og Saudi-Arabia i forhandlinger om en oppgraderinger av den saudiske marinen til 30 milliarder dollar. De to avtalene vil da tilsammen beløpe seg til 90 milliarder dollar - eller 550 milliarder norske kroner.

Til sammenligning er den norske stats totale inntekter i 2010 anslått til 974 milliarder. Inntektene fra petroleumsvirksomheten i 2010 er 245 milliarder.

USA-innflytelse Saudi-Arabia og USA har et langt militært samarbeid, blant annet brukte USA baser i landet da de invaderte Irak i  Golfkrigen.

USA ønsker som regel ikke å bruke israelske baser i militære operasjoner i Midt-Østen, det forestående våpensalget sikrer dermed USAs nærhet til en av sine viktigste militære allierte i området.

Det er allerede spekulert i om USA kan bruke saudiske militærbaser i et eventuelt angrep på Iran, det er også ubekreftede rykter om at Israel planlegger å gjøre det samme.

Saudi-Arabia og Iran har likevel nærmet seg hverandre de siste ti årene, men Irans største fiende er fortsatt saudienes viktigste sikkerhetspolitiske allierte.

Ikke beste jagerfly Våpnene Saudi-Arabia skal kjøpe er 84 nye F-15 jagerfly, samt oppgradere ytterligere 70. I tillegg skal de kjøpe 178 avanserte kamphelikoptre, Apache, Black Hawks og Little Birds. I første omgang ventes det at det arabiske landet kjøper halvparten av denne ordren, før avtalen utvides. Kjøpene skal gjøres over en tidsperiode på fem til ti år.

Verdt å merke seg er at USA ikke selger de mest avanserte våpensystemene til F-15, som involverer langdistanseraketter.

Den amerikanske Israel-lobbyen kan også gå med på salget, siden Israel vil få tilgang til den nyeste generasjonen med amerikanske jagerfly, F-35, samtidig som Saudi-Arabia får F-15-flyene. Dermed vil Israel beholde sitt militære forsprang i regionen. F-35 er forøvrig flyet Norge skal handle fra USA.

Avtalen vil ventelig gjennomgå flere endringer før den blir undertegnet. Både Kongressen, våpenprodusentene og saudiske myndigheter vil forsøke å få igjennom endringer til sin fordel.

- Viktig for økonomien Kongressen er likevel ventet å godta avtalen, som kan skape 77 000 nye amerikanske jobber. Nylig gikk britiske BAE forbi amerikanske Lockheed Martin som verdens største våpenprodusent, den posisjonen ønsker amerikanske politikere å gjeninnta.

- Det er en viktig handel for amerikansk økonomi, det er bedre å skape jobbene her enn i Europa, sier en kilde nær forhandlingene til WSJ.

USA forsøker også å selge sitt rakettforsvar til Saudi-Arabia (THAAD), i tillegg til de to avtalene som involverer luftforsvaret og marinen. Dette kan også være strategisk viktig for amerikanerne, for å ha et system som reduserer trusselen fra iranske raketter.

APACHE: Kamphelikopteret Apache er også med i handelen verdt 60 milliarder dollar. Foto: AFP
APACHE: Kamphelikopteret Apache er også med i handelen verdt 60 milliarder dollar. Foto: AFP Vis mer