Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Saudi-Arabias bombing ødelegger alt for mye

Knallhard FN-kritikk mot Saudi-Arabias krigføring i Jemen.

MASSIV BOMBING:  Siden mars i år har Saudi-Arabia ledet en koalisjon av sunni-arabiske land, som bomber det Iran-støttede Houti-regimet, som styrer i hovedstaden Sanaa og andre deler av landet. Koalisjonen får massiv kritikk for bombing i sivile og befolkede områder. Både sykehus og skoler er rammet og langt over 600 barn er drept siden mars i år. Foto: Fayez Nureldine / Afp / Scanpix
MASSIV BOMBING: Siden mars i år har Saudi-Arabia ledet en koalisjon av sunni-arabiske land, som bomber det Iran-støttede Houti-regimet, som styrer i hovedstaden Sanaa og andre deler av landet. Koalisjonen får massiv kritikk for bombing i sivile og befolkede områder. Både sykehus og skoler er rammet og langt over 600 barn er drept siden mars i år. Foto: Fayez Nureldine / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden mars i år har Saudi-Arabia ledet en koalisjon av land som kriger mot Houti-gruppa i Jemen, som har kontroll over hovedstaden og en rekke andre byer. Krigen de nå fører mot Houti-regime i hovedstaden Sanaa har høstet massiv kritikk fra både Amnesty, Human Rights Watch, Redd Barna og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Nå går også FNs menneskerettighetssjef, Zeid Ra'ad Al Hussein kraftig ut. Han mener at Saudi-Arabias bombing gir «uforholdsmessig mye» ødeleggelse av infrastrukturen i landet.

Uante konsekvenser - Den saudi-ledede kampanjen i Jemen har ført til et uforholdsmessig høyt antall drepte sivile. Millioner av sårbare mennesker i Jemen lider nå fordi partene ikke klarer å forhandle fram en fredsavtale. Dette kan føre landet inn i fullstendig kaos, som igjen vil få konsekvenser ingen kan hanskes med, sier Al Hussein ifølge RT.

Han vektlegger at partene er nødt til å finne sammen. Ellers vil ekstremistene i IS og al-Qaida kunne ta over deler av landet, som igjen ikke bare vil true Jemen, men også den allerede svært ustabile regionen.

- Hvis staten i Jemen går fullstendig i oppløsning, er de potensielle konsekvensene enorme: Det vil medføre at radikale ekstremistrupper som den såkalte islamske staten, IS, og andre vil etablere seg i områder av landet. Som igjen vil føre til at konflikten i Jemen vil spre seg videre i regionen, sier FN-sjefen i FNs sikkerhetsråd.
Krever etterforskning Sikkerhetsrådet har hatt en rekke møter for å løse den regionale borgerkrigen i Jemen, men uten å lykkes. Det jobbes med å få i stand en våpenhvile innen 28. desember, men få tror partene vil bli enige. På den ene sida er Houtiene, som støttes av Iran. De kriger mot Saudi-koalisjonen, hvor både Emiratene, Qatar, Egypt og Kuwait er med.

- Hvor mange sivile vil dø i ulovlige luftangrep i Jemen før koalisjonen og deres amerikanske allierte etterforsker hva som gikk galt og hvem som er ansvarlige. Deres ignorering av sikkerheten til de sivile menneskene er forferdelig, sier Joe Stork i Human Rights Watch, nylig på Twitter.

Over 600 barn drept Urolighetene i Jemen startet for fullt i 2012, da presidenten Ali Abdullah Saleh ble tvunget fra makta etter over tre tiår i stolen. Houti-styrkene, støttet av Iran, kom fra sør og tok over hovedstaden og en rekke andre områder i landet i tida etter. I mars i år startet Saudi-Arabia og dens koalisjonen å bombe, mens både Saudi og Emiratene nå også har bakketstyrker inne i landet.


Over 600 barn har mistet livet i den voldsomme konflikten som startet for fullt i mars måned i år: I tillegg har minst 2700 andre sivile jemenitter mistet livet i samme periode. Saudi-Arabia blir kritisert for å iverksette bombetokter over tett befolkede områder. Både sykehus og skoler er rammet.

MANGLER VANN:  Borgerkrigen i Jemen er langt mindre omtalt, men karakteriseres som like voldsom som krigen i Syria. Store deler av befolkningen har ikke tilgang til rent vann. Her er en jente som står i kø for å få tak i vann. Foto: Xinhua/Hani Ali / Scanpix
MANGLER VANN: Borgerkrigen i Jemen er langt mindre omtalt, men karakteriseres som like voldsom som krigen i Syria. Store deler av befolkningen har ikke tilgang til rent vann. Her er en jente som står i kø for å få tak i vann. Foto: Xinhua/Hani Ali / Scanpix Vis mer
ENORME ØDELEGGELSER:  Innbygger går rundt i ruinene i hovedstaden Sanaa, etter at Saudi-Arabia bombet byen i november i år. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: Innbygger går rundt i ruinene i hovedstaden Sanaa, etter at Saudi-Arabia bombet byen i november i år. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media