Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabias dramatiske planer vil forandre landets økonomi for alltid

Oljefondet blir barnemat i forhold.

OPPRETTER FOND: Med oljeprisens fall de siste årene, har Saudi-Arabias pengereserver skrumpet betraktelig inn. I oktober i fjor kunne Det internasjonale pengefondet (IMF) rapportere at landet, som forbindes med styrtrike sjeiker, oljesmurt velferd og sharialover, var i ferd med å styre mot et økonomisk skrekkscenario.

Dette akter landets kongefamilie nå å gjøre noe med. I et lengre intervju med Bloomberg, forteller prins Mohammed Bin Salman om hvordan de skal ta grep. Foto: REUTERS/Ali Jarekji/NTB Scanpix
OPPRETTER FOND: Med oljeprisens fall de siste årene, har Saudi-Arabias pengereserver skrumpet betraktelig inn. I oktober i fjor kunne Det internasjonale pengefondet (IMF) rapportere at landet, som forbindes med styrtrike sjeiker, oljesmurt velferd og sharialover, var i ferd med å styre mot et økonomisk skrekkscenario. Dette akter landets kongefamilie nå å gjøre noe med. I et lengre intervju med Bloomberg, forteller prins Mohammed Bin Salman om hvordan de skal ta grep. Foto: REUTERS/Ali Jarekji/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den dagen oljen tar slutt, noe den en vakker dag vil gjøre, er planen at Norge skal ha sikret sin økonomiske framtid gjennom Statens Pensjonsfond.

I skrivende stund har Norge, gjennom investeringer innenfor en rekke ulike sektorer, litt i overkant av 7000 milliarder norske kroner på bok. Men ikke alle land har så langt vært like føre var. Ett av dem er Saudi-Arabia.

Med oljeprisens fall de siste årene, har også landets pengereserver skrumpet betraktelig inn. I oktober i fjor kunne Det internasjonale pengefondet (IMF) rapportere at landet, som forbindes med styrtrike sjeiker, oljesmurt velferd og sharialover, var i ferd med å styre mot et økonomisk skrekkscenario.

Dette akter landets kongefamilie nå å gjøre noe med. I et lengre intervju med Bloomberg, forteller prins Mohammed Bin Salman om hvordan de skal ta grep.

17 000 milliarder Om den saudiarabiske kongefamilien har hentet insipirasjon direkte fra Norge, vites ikke, men de vil opprette sitt eget fond. På svimlende 17 000 milliarder norske kroner. Slik vil landet være mindre sårbart med tanke på oljeprisene i framtiden.

Måten de skal få tak i de enorme summene, er at de skal selge unna fem prosent av det statseide oljeselskapet Aramco. Det vil med det bli verdens mest verdifulle selskap det kan drives handel med.

Spekulasjonene rundt salget har svirret helt siden The Economist først luftet muligheten i januar, men nå kan det altså se ut som om prinsen selv bekrefter at dette er planen.

- Ved å legge ut deler av selskapet for salg, og overføre aksjene til fondet, vil investeringer bli kilden til inntekt, ikke olje. Så gjenstår det bare å diversifisere investeringene. Innen 20 år vil vi være en økonomi og en stat som ikke lenger bare er avhengig av olje, sier han.

- Størst i verden Prinsen forteller videre at fondet allerede er i ferd med å opprettes, og at det er i besittelse av aksjer i Saudi Basic Industries, verdens nest største kjemikalieselskap, og National Commercial Bank, en av landets største banker.

FOND: - Ved å legge ut deler av selskapet for salg, og overføre aksjene til fondet, vil investeringer bli kilden til inntekt, ikke olje. Så gjenstår det bare å diversifisere investeringene. Innen 20 år vil vi være en økonomi og en stat som ikke lenger bare er avhengig av olje, sier Mohammed bin Salman. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix
FOND: - Ved å legge ut deler av selskapet for salg, og overføre aksjene til fondet, vil investeringer bli kilden til inntekt, ikke olje. Så gjenstår det bare å diversifisere investeringene. Innen 20 år vil vi være en økonomi og en stat som ikke lenger bare er avhengig av olje, sier Mohammed bin Salman. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge planene, vil Aramco bli børsnotert i 2018, og i samme moment vil fondet, som blir mer enn dobbelt så stort som det norske oljefondet, se dagens lys.

- Det vil uten tvil bli det største fondet i verden. Dette vil skje så snart Aramco blir børsnotert, sier han til Bloomberg.

Dyrt i drift Og at det må gjøres grep i ørkenlandet, er det ingen tvil om. IMF advarte mot at økonomien kunne kollapse så snart som i 2020 dersom ingenting ble gjort.

Pengefondet pekte på at valutareservene krymper dag for dag, og at stupet i oljeprisen for alvor har eksponert hvor dysfunkjonell og sårbar finanspolitikken er i et land der oljen har stått for 90 % av landets eksportinntekter og nesten 75 % av de statlige inntektene.

15 000 mennesker, tilhørende de seks kongelige familiegrenene i landet, pøser ut enorme summer for å sikre saudierne god velferd - og samtidig styrke egne posisjoner og popularitet. 

Et godt eksempel er kong Salman Bind Abdualziz Al Saud. I forbindelse med kroningen av seg selv 23. januar i fjor, spanderte han gavmildt 32 milliarder kroner på offentligheten for å sette folket i real feststemning.

Landet har også betydelige forsvarutgifter som gjør et dypt innhogg i økonomien. Med et budsjett på opp mot 700 milliarder kroner er det nå bare USA og Kina som bruker mer penger på militæret i verden. 

Forsvunnet Det er ikke ofte omverdenen får et innblikk i hva som foregår i maktens korridorer i Saudi-Arabia. Ei heller hvilke intriger som utspiller seg i en av verdens mektigste kongefamilier.

PRESSET: USAs president Barack Obama og kong Salman bin Abdulaziz Al Saud av Saudi-Arabia, diskuterte verdensøkonomien og samarbeidet de to landene imellom i Washington i september. Foto: Olivier Douliery / CNP / NTB Scanpix
PRESSET: USAs president Barack Obama og kong Salman bin Abdulaziz Al Saud av Saudi-Arabia, diskuterte verdensøkonomien og samarbeidet de to landene imellom i Washington i september. Foto: Olivier Douliery / CNP / NTB Scanpix Vis mer

Men i fjor skjedde det imidlertid noe uvanlig da prins Sultan bin Turki leverte en anmeldelse av prins Abdulaziz bin Fahd i Sveits. Anklagen var en kidnapping i 2003. 

Nå har prins Sultan bin Turki forsvunnet, ifølge The Guardian

Avisa skrev denne uka at prinsen har blitt tatt tilbake til Saudi-Arabia mot sin vilje. 1. februar skulle han, ifølge kilder i prinsens følge, tatt et fly fra Paris til Kairo for å besøke en familievenn. Men prinsen kom aldri fram til Kempinski Hotel i Kairo. 

- Det var et Saudi-fly med destinasjon Kairo, men flyet fløy ikke til Kairo. Flyet hadde et saudiarabisk flagg på flyhalen. Flyet kom fra Kongeriket, sier en person som var med prinsen i Paris til The Guardian.

Barnebarn Prinsen som skal være forsvunnet, er sønn av prins Turki og barnebarn av Kong Abdulaziz Ibn Saud.

Maktkampene innad i al-Saud-familien har alltid vært store. Kong Abdulaziz Ibn Saud, som grunnla det moderne Saudi-Arabia, hadde over 30 sønner fordelt på 22 koner. Det gir flere hundre prinser og opptil 15 000 kongelige totalt.

PRINS FORSVUNNET: Prinsen som ifølge The Guardian har blitt borte, er Sultan bin Turki. Han er sønn av prins Turki - bror av Kong Salman (i midten på dette bildet). Her er kongen med visekronprins og forsvarsminister Mohammed bin Salman, kong Salmans favorittsønn, og kronprins Mohammed bin Nayef i Riyadh i desember. Foto: Reuters / Bandar al-Jaloud/Saudi Royal Court/Handout
PRINS FORSVUNNET: Prinsen som ifølge The Guardian har blitt borte, er Sultan bin Turki. Han er sønn av prins Turki - bror av Kong Salman (i midten på dette bildet). Her er kongen med visekronprins og forsvarsminister Mohammed bin Salman, kong Salmans favorittsønn, og kronprins Mohammed bin Nayef i Riyadh i desember. Foto: Reuters / Bandar al-Jaloud/Saudi Royal Court/Handout Vis mer

Da kong Abdullah døde den 23. januar i fjor, tok kong Salman over. Han har fått en turbulent regjeringstid. Saudi-Arabias økonomi har blitt snudd på hodet av oljeprisene, nabolandet Jemen har gått i oppløsning, Saudi-Arabia støtter kriger i både Syria og Jemen og forholdet til Iran har blitt drastisk forverret.

Imens har totalt tre prinser forsvunnet, ifølge The Guardian.

KONGEFAMILIEN: al-Saud familien har flere tusen prinser og etterkommere av kong Abdulaziz Ibn Saud, som grunnla det morderne Saudi-Arabia i 1932 og hadde 22 koner og over 30 sønner. Ibn Saud var konge fra 1932-53, da hans sønn Saud bin Abdulaziz tok over. Så langt har det bare vært sønner av Ibn Saud som konger, men snart må den nye generasjonen ta over. Grafikk: Dagbladet
KONGEFAMILIEN: al-Saud familien har flere tusen prinser og etterkommere av kong Abdulaziz Ibn Saud, som grunnla det morderne Saudi-Arabia i 1932 og hadde 22 koner og over 30 sønner. Ibn Saud var konge fra 1932-53, da hans sønn Saud bin Abdulaziz tok over. Så langt har det bare vært sønner av Ibn Saud som konger, men snart må den nye generasjonen ta over. Grafikk: Dagbladet Vis mer