UTSATT: Qatar ligger svært utsatt til i Persiabukta, med Saudi-Arabia som sin eneste landforbindelse. De to landene er imidlertid bitre fiender, og Saudi-Arabia og en rekke andre land har boikottet Qatar i et drøyt år. Her fra hovedstaden Doha. Foto: EPA / Yoan Valat / NTB Scanpix
UTSATT: Qatar ligger svært utsatt til i Persiabukta, med Saudi-Arabia som sin eneste landforbindelse. De to landene er imidlertid bitre fiender, og Saudi-Arabia og en rekke andre land har boikottet Qatar i et drøyt år. Her fra hovedstaden Doha. Foto: EPA / Yoan Valat / NTB ScanpixVis mer

Saudi-Arabias hemmelige sjokkplan: Vil gjøre hele Qatar om til ei øy

I ett år har Qatar vært rammet av boikott og blokader. Nå vil nabolandet ydmyke den søkkrike naboen ytterligere.

For over et år siden startet det som er blitt en av de største krisene i Persia-Golfen på lang tid.

Nabolandene Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Egypt og Bahrain kuttet alle diplomatiske bånd til det lille, men søkkrike landet Qatar.

Landene mener Qatar har finansiert terror i Midtøsten i flere tiår, og i tillegg til den diplomatiske krisa, ble det også iverksatt en blokade som også gjaldt all trafikk via land, sjø og luft.

FRYKT FOR TERROR: Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater gjorde det mandag klart at landene kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen til Qatar. Video CNN Vis mer

Qatar har klart seg overraskende bra det siste året på tross av boikotten, selv om Saudi-Arabia er det eneste landet de har landforbindelse til. Nå er imidlertid Saudi-Arabia forberedt på å gjøre situasjonen enda verre for den lille gassnasjonen.

Fysisk rift

Den politiske og diplomatiske riften mellom landene kan nemlig bli fysisk dersom Saudi-Arabia gjennomfører sine siste planer. De inkluderer å bygge en 60 kilometer lang og 200 meter bred kanal langs hele grensa mellom landene. Det vil i så fall gjøre den knøttlille naboen om fra ei halvøy til ei øy.

Ifølge en artikkel i den saudiske avisa Makkah forrige uke har fem internasjonale entreprenørselskaper som spesialiserer seg på kanalbygging fått tilbud om å legge inn anbud på jobben. Ifølge avisa gikk fristen ut i går, mandag, og Saudi-Arabia vil velge en anbudsvinner innen 90 dager.

Også den saudisk-eide TV-kanalen Al-Arabiya meldte om kanalplanene i forrige uke. De er ennå ikke offisielt bekreftet av myndighetene i landet, men også kronprins Mohammed bin Salmans rådgiver Saud al-Qahtani tvitret om nyheten 18. juni, med følgende tekst:

- Vi begynner å bygge Salwa-kanalen. Gratulerer til det saudiske folk for dette fantastiske prosjektet som vil gjøre den lille terrorstaten Qatar til ei øy, skrev han, ifølge Arab Weekly.

TOMME BUTIKKHYLLER: Varene ved flere matbutikker i Qatars hovedstad Doha har tomme hyller tirsdag 6. juni, etter at en rekke land har kuttet de diplomatiske båndene til den lille nasjonen. Video: AP DV /CNN. Vis mer

- Vil dumpe atomavfall

Ifølge rapportene skal kanalen være rundt 40 meter dyp slik at skip kan passere. I tillegg vil Saudi-Arabia bygge kanalen omkring én kilometer fra Qatars grense, slik at hele er under deres styre. Kanalen har en prislapp på drøyt seks milliarder kroner.

Avisa Makkah melder at kanalen først ble presentert som en del av en turistreform som skulle sørge for en kystlinje egnet for skip og strandresorter. Ifølge Gulf News kan imidlertid planene innebære både en saudisk militærbase mellom kanalen og grensa til Qatar, samt et atomavfallsanlegg.

Foreløpig er det ikke gravd ut en meter av noe kanal, men ifølge saudiske medier har landet en ambisjon om å bli ferdig med prosjektet på 15 måneder. Så langt er det ingen tegn på at forholdet mellom dem blir noe bedre ett år etter at krisa brøt ut.

- Bare tapere

- Situasjonen har ikke blitt bedre. Det er stillstand og ingen som gir seg. Foreløpig er det ingen vinnere her, bare tapere. Saudi-Arabia har gått hardt ut og foreløpig ikke fått uttelling, sier Midtøsten-kjenner og religionsviter Reier Møll Schoder til Dagbladet.

Etter at forholdet kollapset i fjor, har Qatar inngått allianser med USA, Frankrike, Tyrkia og Iran. De to sistnevnte er svært viktige for importen til den lille golfstaten.

I sommer er også blokaden merkbar, blant annet fordi den Qatar-eide TV-kanalen Bein Sports, som i utgangspunkt har rettighetene til fotball-VM på hele den arabiske halvøy, ikke får sende i Saudi-Arabia. Likevel har den ikke ført til store problemer innenriks, ifølge Schoder.

- Qatar har kommet ganske godt ut av krisen. Kongefamilien har styrket seg internt, og har støtte blant folket fordi de motsetter seg Saudi-Arabia, sier han.

Propagandakrig

Han mener planen om en kanal er en del av et maktspill mellom landene som bare fortsetter.

- Qatar har såpass mye penger på bok, så det skal gå ganske lang tid før de taper store penger på dette. Jeg kan heller ikke se at det vil tjene Saudi-Arabia i lengden. Det de vil med dette, er å vise at de har makt og at de er villige til å bruke mye penger på å oppnå sine mål, sier han.

Både Qatar og Saudi-Arabia kan skilte med unge eneveldige ledere i form av emir Tamim Ibn Hamad Al Thani (38) og kronprins Mohammad bin Salman (32). Landene har hatt slike typer feider tidligere, men få har vært så alvorlige og langvarige.

- Saudi-Arabia ønsker å svekke Qatars rykte og renommé der de kan. Det er en stor propagandakrig på begge sider, sier Schoder.

Blant annet forsøker Saudi-Arabia stadig å svekke og undergrave Qatars tildeling av fotball-VM i 2022.