Saudi-Arabias hemmelige sjokkplan: Vil gjøre hele Qatar om til ei øy

I ett år har Qatar vært rammet av boikott og blokader. Nå vil nabolandet ydmyke den søkkrike naboen ytterligere.

UTSATT: Qatar ligger svært utsatt til i Persiabukta, med Saudi-Arabia som sin eneste landforbindelse. De to landene er imidlertid bitre fiender, og Saudi-Arabia og en rekke andre land har boikottet Qatar i et drøyt år. Her fra hovedstaden Doha. Foto: EPA / Yoan Valat / NTB Scanpix
UTSATT: Qatar ligger svært utsatt til i Persiabukta, med Saudi-Arabia som sin eneste landforbindelse. De to landene er imidlertid bitre fiender, og Saudi-Arabia og en rekke andre land har boikottet Qatar i et drøyt år. Her fra hovedstaden Doha. Foto: EPA / Yoan Valat / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For over et år siden startet det som er blitt en av de største krisene i Persia-Golfen på lang tid.

Nabolandene Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Egypt og Bahrain kuttet alle diplomatiske bånd til det lille, men søkkrike landet Qatar.

Landene mener Qatar har finansiert terror i Midtøsten i flere tiår, og i tillegg til den diplomatiske krisa, ble det også iverksatt en blokade som også gjaldt all trafikk via land, sjø og luft.

Qatar har klart seg overraskende bra det siste året på tross av boikotten, selv om Saudi-Arabia er det eneste landet de har landforbindelse til. Nå er imidlertid Saudi-Arabia forberedt på å gjøre situasjonen enda verre for den lille gassnasjonen.

Fysisk rift

Den politiske og diplomatiske riften mellom landene kan nemlig bli fysisk dersom Saudi-Arabia gjennomfører sine siste planer. De inkluderer å bygge en 60 kilometer lang og 200 meter bred kanal langs hele grensa mellom landene. Det vil i så fall gjøre den knøttlille naboen om fra ei halvøy til ei øy.

Ifølge en artikkel i den saudiske avisa Makkah forrige uke har fem internasjonale entreprenørselskaper som spesialiserer seg på kanalbygging fått tilbud om å legge inn anbud på jobben. Ifølge avisa gikk fristen ut i går, mandag, og Saudi-Arabia vil velge en anbudsvinner innen 90 dager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer