STYRKEDE BÅND: Saudi-Arabias konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud og President Vladimir Putin undertegnet i dag en avtale om kjøp av russiske raketter og våpen. Foto: Sefa Karacan / Anadolu Agency / NTB Scanpix
STYRKEDE BÅND: Saudi-Arabias konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud og President Vladimir Putin undertegnet i dag en avtale om kjøp av russiske raketter og våpen. Foto: Sefa Karacan / Anadolu Agency / NTB ScanpixVis mer

Våpenavtale

Saudi-Arabias konge i Moskva for møte med Putin

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov beskriver besøket som et «historisk øyeblikk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saudi-Arabias kong Salman undertegnet en avtale om kjøp av russiske raketter og våpen da han besøkte Moskva og president Vladimir Putin i dag.

Det er, ifølge NTB, første gang at en saudiarabisk monark er på offisielt besøk i Russland.

Med et følge på om lag tusen personer, ankom kong Salman Moskva torsdag der han ble tatt imot av president Vladimir Putin i Kreml.

Putin ønsket den 81 år gamle kongen velkommen ved å omtale besøket som særdeles betydningsfullt. Kongen svarte med å si at han håpet besøket ville styrke båndene mellom de to landene.

Våpenkjøp

Kongen undertegnet en innledende avtale om kjøp av det russiske luftforsvarssystemet S-400 samt flere andre høyteknologiske våpen. De to ble også enige om en avtale om at Kalasjnikov-rifler og ammunisjon skal produseres i Saudi-Arabia.

Ifølge The Indepentent koster handelen Saudi-Arabia tre milliarder dollar.

- Disse avtalene forventes å spille en sentral rolle i veksten og utviklingen av militær- og militærsystemindustrien i Saudi-Arabia, sa det saudiarabiske militærindustrifirma (SAMI) ifølge Al Jazeera.

SAMARBEID: Den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, utveksler dokumenter med den saudiarabiske energimististeren, Khalid al-Falih på Kong Salmans besøk i Russland. Landene skal jobbe sammen for å stabilisere oljeprisene. Foto: FP Photo / Sputnik / Alexey Nikolsky
SAMARBEID: Den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, utveksler dokumenter med den saudiarabiske energimististeren, Khalid al-Falih på Kong Salmans besøk i Russland. Landene skal jobbe sammen for å stabilisere oljeprisene. Foto: FP Photo / Sputnik / Alexey Nikolsky Vis mer

Kong Salman og Putin drøftet også temaer som Syria og oljeproduksjon, og de er enige om å samarbeide om «tiltak for å stabilisere oljemarkedet», skriver NTB.

Landene skal jobbe sammen for å sikre en avtale mellom Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) og andre oljeprodusenter om å kutte produksjonen av olje inntil slutten av 2018 slik at prisene stabiliseres. Det skriver Reuters.

Energiminister Khalid al-Falih sier Saudi-Arabia var fleksible til Moskvas forslag om å utvide avtalen til slutten av neste år.

ULØSTE KONFLIKTER: Det var ingen tegn på en løsning på konflikten som har delt Russland og Saudi-Arabia siden Syrias borgerkrig. Foto: Reuters / Yuri Kadobnov / Pool / NTB Scanpix
ULØSTE KONFLIKTER: Det var ingen tegn på en løsning på konflikten som har delt Russland og Saudi-Arabia siden Syrias borgerkrig. Foto: Reuters / Yuri Kadobnov / Pool / NTB Scanpix Vis mer

Styrkede bånd

Saudi-Arabia og Russland står på hver sin side i Syria-konflikten, der begge to er dypt involvert. Russland har hele tiden vært en nær alliert av Assad-regimet, mens Saudi-Arabia aktivt støtter syriske opprørere.

Det var ingen synlige tegn på et betydelig gjennombrudd på konflikten som har delt landene siden Syrias borgerkrig.

- Dette er vårt første besøk av en saudiarabisk monark, og det er i seg selv stort. Jeg er sikker på at ditt besøk vil styrke båndene mellom landene våre, sa Putin da han ønsket Saudi-Arabias konge velkommen.

- Vi jobber med å styrke relasjonene i våre interesser for fred og sikkerhet, og for utviklingen av verdensøkonomien, svarte Abdulaziz Al Saud.

Da de diskuterte regionale affærer, krevde kong Salman likevel, ifølge The Guardian, at Iran må slutte å blande seg inn i konfliktene i Midtøsten. Han sa at sikkerheten rundt de arabiske gulfstater og i Midtøsten var nødvendig for å få stabilitet i Yemen.

- Det betyr at Iran må trekke seg unna konflikten, sa han.

Iran og Saudi-Arabia står på motsatte sider i den pågående Syria- og Yemenkonflikten. Russland samarbeider, i likhet med Iran, med Syrias president, Bashar al-Assad, som Saudi-Arabia motsetter seg.