Saudi-arabisk domstol dømmer palestinsk poet (35) til døden

Ashraf Fayadh risikerer å bøte med livet fordi saudi-arabisk domstol mener han har forlatt sin muslimske tro.

FÅTT DØDSDOM:  35-årige Ashraf Fayadh er palestinsk flyktning, født og vokst opp i Saudi Arabia. Nå er han dømt til døden for å ha forlatt islam av vestens allierte: Saudi Arabia. Fayadh ser sjøl på seg som en muslim, og arabiske intellektuelle krever nå å få den palestinske poeten løslatt. Foto: Ashraf Fayadhs instagram
FÅTT DØDSDOM: 35-årige Ashraf Fayadh er palestinsk flyktning, født og vokst opp i Saudi Arabia. Nå er han dømt til døden for å ha forlatt islam av vestens allierte: Saudi Arabia. Fayadh ser sjøl på seg som en muslim, og arabiske intellektuelle krever nå å få den palestinske poeten løslatt. Foto: Ashraf Fayadhs instagramVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En saudi-arabisk domstol har dømt den palestinske poeten Ashraf Fayadh til døden fordi han skal ha forlatt sin muslimske tro. Venner av palestineren mener at han nå blir straffet fordi han har lagt ut en video som viser det religiøse saudi-arabiske politiet idet de pisker en mann på offentlig sted, skriver The Guardian.

- Jeg var virkelig sjokkert, men det var forventet. Men jeg har ikke gjort noe som fortjener dødsstraff, sier palestineren sjøl til den britiske avisa.

Moralpoliti og pisk Poeten, som sjøl sier at han ikke har fått ha noen advokat, har nå fått 30 dager på å anke saken.

- Jeg har lest rettsdokumentene fra 2014 og en annen fra 17. november i år. Det er veldig klart at han er dømt til døden for frafall, sier Adam Coogle i Human Rights Watch til Reuters.

Menneskerettighetsorganisasjonen fordømmer rettsavgjørelsen. Det gjør også Mona Kareem fra Kuwait, som leder kampanjen for å få frigitt kunstneren. Støttespillerene til Fayadh mener at poeten nå blir dømt fordi han har offentliggjort en video på nettet. Den viser det religiøse politiet i Abha, som pisker en mann på offentlig sted.

- Noen saudiere tror det er en hevn fra moralpolitiet, sier Kareem, ifølge The Guardian.

Hun mener også at Fayadh er i trøbbel fordi han er en palestinsk flyktning, selv om han er født i det strengt konservative Saudi Arabia.

Kjent poet Ashraf Fayadh er en kjent kunstner i Saudi Arabia, og har hatt flere utstillinger, både i Jeddah og på Venice Biennale. 35-åringen er ifølge The Guardian et nøkkelmedlem i den britisk-saudiske kunstorganisasjonen Edge of Arabia.

Saken mellom Saudi Arabia og den palestinske kunstneren har pågått i lang tid. Ashraf Fayadh ble arrestert av landets religiøse politi i 2013, i byen Abha, sørvest i Saudi Arabia. I mai i fjor ble han dømt til fire års fengsel, i tillegg til 800 piskeslag. Palestineren anket dommen, men ble ikke hørt.

Fayadh sjøl benekter blasfemi-anklagene og fortalte retten at han var en troende muslim. Ifølge rettsdokumentene sa han som følger: «Jeg er tro til Gud, og jeg er uskyldig i hva som fortelles om meg i denne saken».

Saudi Arabias rettssystem baserer seg på sharia-lover. Landets dommere tilhører den ekstremt konservative wahhabi-skolen, innenfor sunni-islam. Ifølge deres tolkning av islam, skal blasfemi og frafall fra islam dømmes med døden.

Svært konservativ alliert Saudi Arabia er vesten og USAs allierte i kampen mot islamsk ekstremisme. Samtidig er landets domstoler i ferd med å dømme en poet til døden for å fornærme islam.

Fayadh er langt fra den eneste personen som er anklaget for å fornærme islam i Saudi Arabia. Den mest kjente er den saudi-arabiske bloggeren Raif Badawi (31), som ble dømt til 600 piskeslag og sju års fengsel for å ha «fornærmet islam» ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere på internett.

I januar ble den liberale bloggeren pisket 50 ganger, noe som medførte protester fra hele verden. Badawi er fortsatt fengslet, men diplomater sier at han neppe blir pisket igjen på grunn av den enorme internasjonale oppmerksomheten på 31-åringens sak.

Underskriftskampanjer Saken har engasjert arabiske intellektuelle i lang tid. I februar i fjor skrev 100 fofattere og kunstnere fra hele Midtøsten under på et opprop der de krever at den palestinske poeten Ashraf Fayadh må bli løslatt fra saudi-arabisk fengsel.

«Vi fordømmer disse truslene mot Ashraf Fayadh, som er en del av en større kampanje hvor hat spres mot forfattere. Islam blir brukt for å rettferdiggjøre undertrykkelse og for å knuse ytringsfriheten», står det i oppropet.

KREVER FAYADH LØSLATT:  100 arabiske intellektuelle skrev i fjor et brev der de krevde at kollegaen Ashraf Fayadh blir sluppet ut av fengsel. De har ikke blitt hørt.
KREVER FAYADH LØSLATT: 100 arabiske intellektuelle skrev i fjor et brev der de krevde at kollegaen Ashraf Fayadh blir sluppet ut av fengsel. De har ikke blitt hørt. Vis mer