Klimatoppmøtet i Glasgow

- Saudi forsøker å sabotere

Saudi-Arabia drar ut tida og prøver å få bort henvisninger til menneskerettigheter og urbefolkning i klimatoppmøtets avtaleverk, ifølge flere kilder. Selv mener saudierne dette er løgn.

BRUKER TID: Saudi Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, på talerstolen under onsdagens klimatoppmøte i Glasgow. Foto: Reuters / NTB
BRUKER TID: Saudi Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, på talerstolen under onsdagens klimatoppmøte i Glasgow. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

GLASGOW (Dagbladet): Saudi-Arabia, en av verdens største oljeprodusenter, anklages nå for å avbryte og hindre framgangen under det pågående klimatoppmøtet i Glasgow, skriver en rekke medier.

- Jeg har også fått bekreftet at saudierne prøver å distrahere og hale ut tida, noe som ikke er uvant fra Saudi-Arabia, sier Frederic Hauge, Bellona-leder og mangeårig deltaker på verdens klimatoppmøter, til Dagbladet.

Bort med menneskerettigheter

Onsdag morgen kom de første utkastene til en mulig slutterklæring for toppmøtet. Her oppfordres land til å fase ut kull og skjerpe sine utslippsmål innen 2022.

Samtidig var flere onsdag opptatt av at Saudi-Arabia er et av landene som forsøker å spore av de pågående forhandlingene, som Norge og Singapore leder.

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

Etter det Dagbladet erfarer, ønsker saudierne å ha bort alle henvisninger til urbefolkninger og menneskerettigheter i artikkel seks.

- Arbeidet med artikkel 6 er det vanskeligste. Jeg tror ikke saudierne lykkes med det, men dette er ikke den typen ting vi trenger i en innspurt, sier Hauge.

Ingen kommentar

Dagbladet har sendt forespørsel til den saudiarabiske delegasjonen for tilsvar, men foreløpig ikke fått svar. Til Sky News sier den saudiske energiministeren prins Abdulaziz bin Salman Al Saud at påstandene om at saudierne forsøker å spore av forhandlingene er «oppdiktet» og «løgn».

Presidenten for forhandlingene, britiske Alok Sharma, fikk også spørsmål om saudierne forsøker å sabotere forhandlingene under pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Sharma svarte at han aldri vil kommentere enkeltlands opptreden, og at hans ansvar er å skape konsensus.

Målet for klimakonferansen er at landene skal forplikte seg til utslipp for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

I tillegg skal de rike industrilandene forplikte seg til å gi mer i klimafinansiering til verdens utviklingsland, som nesten ikke har sluppet ut klimagasser, men som nå likevel føler konsekvensene.

For at utviklingsland skal være villige til å forplikte seg til å gå mot nullutslipp og ha evne til å redusere skadene klimaendringene allerede påfører dem, krever de – og trenger de – penger fra ressurssterke land.

Dagbladet har bedt klima- og miljøminister Espen Barth Eide eller hans forhandlingsdelegasjon om en kommentar til Saudi-presset, men foreløpig uten hell.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer