Saudi-kongen har sperret døtrene sine inne i 13 år

De får nesten ikke mat eller vann. Nå krever døtrene at verdenssamfunnet hjelper dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da saudi-araberen Alanoud Al Fayez var 15 år, ble hun giftet bort til Saudi Arabias konge, Abdullah. Ekteskapet var arrangert av hennes onkel, og paret fikk etterhvert fire døtre: Prinsessene Sahar, Maha, Hala og Jawaher. Paret fikk ingen sønn.

Jentene vokser opp i priviligerte omgivelser, med skiturer til Alpene og besøk verden over. Men da mora skilte seg fra kong Abdullah og flykter til London skal alt endre seg for de fire døtrene, ifølge Channel4 og El Pais.

- Rotter i melet De siste 13 årene har jentene vært sperret inne på det kongelige området i byen Jeddah. De får ikke bevege seg utenfor det avsperrede palassområdet uten væpnede vakter, og har ikke lov til å forlate Saudi Arabia.

For to dager siden publiserer to av døtrene, Sahar og Jawaher, en video på nettstsedet YouTube, hvor de ber om hjelp fra «organisasjoner for menneskerettigheter, FN og Røde Kors».

Kvinnene forteller at de blir har blitt nektet å få vann og mat siden 17. mars i år, i alt 80 dager, og at de har vært innesperret i palassområdet siden 2001.

De to søstrene overlever på boksemat og vann som de destillerer fra saltvann, hevder de i videoen. Men dette er ikke holdbart. En og en halv liter vann som de klarer å skaffe seg hver dag er ikke nok til begge to og til de to hundene og en katt som holder dem med selskap.  

- Det er rotter i melet, sier Sahar.  

- Lar oss dø av sult I tillegg trenger Jawaher medisin fordi hun har astma.  

- De lar oss dø av sult, hevder de to søstrene.  

Det er ikke klart hvorfor kong Abdallah vil straffe fire av døtrene på dette viset. Men det er ikke uvanlig at en far eller en ektemann sperrer inne døtre eller koner i Saudi-Arabia. Ifølge loven i landet har en far, en ektemann eller en bror rett til å bestemme over kvinnene.

Men det er overraskende når dette skjer i kongefamilien. Medlemmene av kongefamilien har alle muligheter til å hoppe over de gammeldagse normene som andre må forholde seg til, og de pleier å være ganske kosmopolitiske.

Trøtte og magre De to andre søstrene deres, Maha på 41 år og Hala på 39 år, skal være innesperret et annet sted. Sahar og Jawaher vet ikke hvordan de to andre har det.

- Ikke vent til det skjer noe uopprettelig med oss, ber Jawaher i video-opptaket.  

De to ser trøtte og magre ut i opptaket. 

- Verden må våkne opp og protestere mot forbrytelsen som kongen og hans sønner begår mot oss, sier de to.

Sahar, den eldste dattera på 42 år, legger ansvaret på familien.  

FAMILIEBILDE:  Kong Abdullah med sine fire døtre, som han nå har sperret inne på 13. året. Foto:  Alanoud D. Alfayez. På Twitter: @AlanoudDAlfayez
FAMILIEBILDE: Kong Abdullah med sine fire døtre, som han nå har sperret inne på 13. året. Foto: Alanoud D. Alfayez. På Twitter: @AlanoudDAlfayez Vis mer

- Kongen og våre halvbrødre Mutaib og Abdulaziz har holdt oss fanget i mer enn et tiår og nå lar de oss dø av sult foran øynene på en verden som ikke gjør noe, sier hun.  

De fortsetter:

- Det virker som FN, Røde Kors og andre organisasjoner for menneskerettigheter må påminnes sitt ansvar, skriver de to i en e-post hvor de ber om at videoen deres blir spredt.  

Det hjelper ikke å sende brev til myndighetene i Saudi-Arabia, skriver de.  

- De må komme hit til dette huset for å se forbrytelsen og frigjøre oss straks, sier Jawaher.  

Bor i forfallent hus Ifølge Sahar har Røde Kors skrevet til Røde Halvmåne i Saudi-Arabia uten å få svar.  

- Men hvordan skal de få svar når presidenten i Røde Halvmåne i Saudi-Arabia er vår halvbror Faisal Bin Abdallah? spør Sahar.  

Deres mor, Alanoud al Fayez, har samlet demonstranter utenfor Saudi-Arabias ambassade i London. Men da hun begynte å protestere offentlig, ble situasjonen i fangenskap bare verre for døtrene.  

En korrespondent fra den spanske avisa El País forsøkte å besøke de to i et forfallent hus innenfor slottsmurene i Al Murjan i Jeddah. Det lyktes ikke. To dager seinere avlyste fangevokterne deres den turen som de andrehver måned får lov til å ta til et supermarked fulgt av vakter. Det er deres mulighet til å få tak i fersk mat og friskt vann. Dette skriver avisa El País i dag. 

LAGET VIDEO:  De to søstrene og prinsessene, Sahar og Jawaher, ber om hjelp gjennom video på internett. Foto: Fra deres Youtube-video
LAGET VIDEO: De to søstrene og prinsessene, Sahar og Jawaher, ber om hjelp gjennom video på internett. Foto: Fra deres Youtube-video Vis mer